Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Právo nesečíst se

V podstatě je jedno, proč sčítání odmítáme. Důvod není podstatný. Jediné, co je určující, je to, že sčítání odmítáme. V dobrovolném světě mám samozřejmě právo rozhodnout se, jaké statky a služby budu využívat. Ve světě násilí nikoliv.

Je to zde: sčítání lidu. Za vlastní peníze se máme sečíst, vyplnit do námi zaplacených formulářů co máme či nemáme. A pokud to neuděláme, bude stát za naše peníze vymáhat pokutu, trest. Stojí nám to za to?

To, že je sčítání samo o sobě celkem drahé (i v miliardové Číně bylo levnější) není v tuto chvíli podstatné. Podstatná je otázka jiná: máme či nemáme rádi násilí?

Říká se, že žijeme po „sametové revoluci“ ve svobodné zemi. Máme práva, která nám stát ochraňuje. Stát je tvořen námi – říkají, že máme demokracii, tedy že „my,“ lidé, vládneme.

Vládnu? Necítím to tak. Necítím, že bych žil v nějaké „svobodné demokracii.“ Pokud bych vládl, měl bych právo nesečíst se. Měl bych právo se svobodně rozhodnout bez hrozby trestu. Já bohužel toto právo nemám.

Ba co více – já nemám právo nevyužívat státních služeb. Stát neumožňuje stavět regulérní soukromé dálnice či zavádět regulérní soukromé školy – všichni se podřizují státní regulaci.

Ostatně, všechny tyto moderní „vymoženosti“, jako je silnice, škola a další nám prý stát laskavě zaštiťuje. Proto prý nás musí sečíst – aby věděl, jaké školy a které silnice má postavit a zavést.

To je stát tak neschopný, že nás potřebuje tak draze sčítat, aby nám mohl zajistit nějaké služby?

Probůh! Zajištění veškerých služeb a statků – výroba automobilu a jeho prodej, napsání knihy a její distribuce, to vše dohromady, celý trh statků a služeb jako takový je nesmírně složitý – zajišťuje nekonečné množství služeb a statků pro uspokojení de facto nekonečného množství potřeb. Takto složitý a monstrózní mechanismus nepotřebuje sčítání lidu.

Proč stát pro zajištění tak jednoduchých služeb (ve srovnání s celým „trhem trhů“) potřebuje sčítání lidu? Jak to dělají všichni ti podnikatelé, nabízející?

Racionální kalkulace za socialismu?

Stát je veskrze neschopný nám cokoliv nabídnout. Zástupci státu, kteří chtějí monopolně nabízet jakési služby proto, že prý pouze jejich pojetí je to „správné“ se dopouští fatální osudové domýšlivosti. Pokud potlačí jakoukoliv soukromou tržní konkurenci (jako například ve školství) a celé odvětví podřídí státnímu řízení, nebudou znát tržní ceny, které by vznikly při dobrovolné spolupráci.Pokud neznají tyto ceny, neví nic. Nemají žádné informace. Neví, kdo co chce, komu co dát a komu co nedat, kam investovat.

Vytrácí se konkurenční soutěž v odhadu budoucích cen.

Jediné, co mohou dělat, je plánovat do budoucna dané odvětví centrálně. Nahrazovat individuální plány lidí plánem vlastním. Plánovat nemohou dle cen – dle lidských preferencí – ale pouze zpětně, dle statistiky. Jinak řečeno: plánují budoucnost dle minulosti. Řídí auto pouze dle zpětného zrcátka.

Jinak řečeno, buď bude škol moc, nebo málo. Ať to bude jakkoliv, výsledek bude neefektivní – bude se plýtvat vzácnými a omezenými zdroji. Takže proč proti státnímu řízení nebrojí ekologové?

V současné době nemám právo nevyužívat nestátní služby v mnoha oblastech. Soukromé podnikání v pravém slova smyslu skoro neexistuje, protože téměř každá oblast podnikání se musí podřizovat státní zvůli. Nemám právo používat soukromé silnice. Nemám právo používat plně soukromé školy. Nemohu, stát to svojí mocí znemožnil. Nemám právo se rozhodnout tak, jak bych chtěl a jak bych to já považoval za efektivní. Nemám právo na vlastní úsudek. Již předem se určuje, co si mám vybrat.

Nemám právo rozhodovat o svém zdraví. Nemám právo rozhodovat o svém majetku. Nemám právo rozhodovat o výsledcích mé práce, o využití zisku z ceny mé práce. Dnes je moderní hájit menšiny – proč nikdo nehájí v politice jednotlivce? Jednotlivec, individuum, je přeci absolutní menšina! Menší, zranitelnější menšiny přeci není!

Kde si „stát“, zájmová skupina, obhájci sčítání, berou to právo rozhodovat o tom, co je správné a co ne? Kde sčítači berou tu drzost nás nutit pro uspokojení vlastní potřeby násilím, pohrůžkou pokuty? Kde zastánci sčítání berou tu drzost brát naše peníze a za ně nám vyhrožovat?

Svoboda či agrese?

V podstatě je jedno, proč sčítání odmítáme. Konkrétní důvod není podstatný. Jediné, co je určující, je to, že sčítání odmítáme. V dobrovolném světě mám samozřejmě právo rozhodnout se, jaké statky a služby budu využívat. Ve světě násilí nikoliv. V dobrovolném světě určuji já, jaký bude můj život. Určuji já, co chci či nechci. Ve světě násilí to za mne určuje agresor nehledě na mé tužby a potřeby. V dobrovolném světě mám právo se nesečíst. Ve světě násilí nikoliv.

Já bezdůvodné násilí odmítám. Pokud vy také, nemůžete logicky sčítání podporovat. Pokud násilí hájíte, budiž, sečtěte se. Ale prosím – prosím! – mne z toho vynechejte. Plánujte si pro sebe, já chci mít vlastní plán.

Finální volba je čistě na vás. Ale stejně tak nenuťte ostatní ke stejnému rozhodnutí násilím. A jaká že je otázka? Ta je jednoduchá:

Chcete o sobě rozhodovat sami, či za sebe chcete nechat rozhodovat agresory?

Článek původně vyšel na Devian.cz, kde jej můžete také komentovat.

Autor: Lukáš Kubec | pondělí 28.3.2011 15:12 | karma článku: 17,40 | přečteno: 982x
  • Další články autora

Lukáš Kubec

O pokladních a víkendech

Zde člověk „A“ chce něco koupit o víkendu. Člověk „B“ to chce prodat - i o víkendu. A člověk „C“ to může prodávat - i o víkendu. Všichni mohou, chtějí, nemusejí. Jde o dobrovolná rozhodnutí jedinců, zda si vzájemně vyjdou vstříc. Kde je zde prostor pro zásah státu? Točí se země o víkendech jinak?

26.3.2013 v 14:15 | Karma: 27,28 | Přečteno: 2149x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Příliš drahých 7 miliard

Stát se rozhodl za sedm miliard korun znárodnit „desítky tisíc“ pracovních míst. Aneb když to dělá jedinec, je to zločin. Když to dělá kolektiv, je to vládní podpůrný program.

16.3.2013 v 11:00 | Karma: 20,64 | Přečteno: 613x | Diskuse| Politika

Lukáš Kubec

Skončeme s nepřípustnou diskriminací!

Spousta lidí je schopna si před vás stoupit a tvrdě hájit názor, že diskriminace od státu je nepřípustná, stát by měl diskriminaci potírat všemi možnými prostředky v celé společnosti a tudíž je třeba i masivní přerozdělování třeba i pomocí progresivního zdanění, aby chudí nebyli diskriminovaní v přístupu ke vzdělání či dalšímu. Otázka zní: jak může někdo hájit tolik protikladů najednou?

27.7.2012 v 11:49 | Karma: 15,77 | Přečteno: 1171x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Varování: zákaz kouření je útokem i na vaši osobnost

Je to pouze ten, kdo chce zakázat kouření, který tady někomu něco nutí, který se povyšuje nad ostatní, který se motá do dohody dvou cizích dospělých osob, který si neoprávněně uzurpuje právo říkat ostatním, kde a za jakých podmínek musí pracovat.

3.7.2012 v 10:59 | Karma: 33,59 | Přečteno: 2192x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Internetová svoboda a Pirátští cenzoři

Čím je cenzura? Cenzura je přeci jinak řečeno kontrola obsahu médií, v tomto případě internetu. A co dělám ve chvíli, kdy zákonem zakazuji filtraci obsahu poskytovatelům připojení či zakazuji různou soukromou blokaci diskusí? Kontroluji obsah médií, cenzuruji.

20.6.2012 v 13:14 | Karma: 12,35 | Přečteno: 990x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Arcon Personalservice GmbH
Elektrikář do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1416x
Mladý pisálek zajímající se o ekonomii, který má problémy s pravopisem. Vedu a píši také na Devian.cz.