Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mýtus statistiky

Reakce na rozhovor s držitelem Nobelovy ceny za ekonomii za rok 2001, Georgem Akerlofem, který je přesvědčen, že krizi způsobil nedostatek regulace a nedostatečná statistika. Proč tomu tak ve skutečnosti není?

George Akerlof v jednom rozhovoru pro Lukáše Kovandu řekl, že „Ekonomové krizi nepředpověděli, neboť neměli po ruce dobrou statistiku.“ Dále uvedl, že je to důsledkem nedostatečné regulace „trhů s novými komplexními cennými papíry.“ Tvrdí, že kdyby statistiku měly, všimli by si, že na trhu vzniklo jakési „pojištění“ (credit default swap) za 30 bilionů dolarů, což by byl nepřehlédnutelný signál.

Dovolím si neuvěřitelnou drzost – nesouhlasit s laureátem Nobelovy ceny.

Za prvé – pan Akerlof buď lže, klame, nebo je prostě hloupý. Americký finanční trh je (a již před krizí byl) jedním z nejregulovanějších odvětví na světě. (Vládou chráněný) oligopol 3 ratingových agentur, polostátní a trh narušující ústavy Fannie Mae a Freddie Mac a další… Regulací a regulatorních institucí již před krizí bylo v USA tolik, že se v nich mnohdy nevyznali ani sami úředníci.

I ta nejlepší statistika by nám vlastně nic neřekla. Dobrá, všimli bychom si, že je zde velký objem CDS – ale proč? Co ho vyvolalo? Řekne nám to ta statistika, či ne?

Pokud ne (jakože ne), jak můžeme něco „předvídat“, když neznáme ani příčiny? Skutečnost je taková, že statistika nám toho ve skutečnosti mnoho neříká. Nemůžeme z ní předvídat, protože „human acts“ – lidé jednají, mají své individuální preference a motivace, které jsou jedinečné a neustále se měnící. Nemůžeme predikovat, pokud neznáme tyto preference a motivace.

Je však vysoce nepravděpodobné, že se nám někdy podaří získat informace o preferencích a motivacích všech lidí na trhu a i kdyby ano, budou již ve chvíli shromáždění tato data neplatná – protože jsou neustále se měnící.

Nedůvěra v regulaci

„Důvod, proč došlo k selhání regulace, byl ten, že lidé v regulace nevěřili … Selhala důvěra v regulační orgány, s čímž souvisí i jejich podfinancování v předkrizové době.“ – George Akerlof

Pokud budu výrobce automobilů a u mých zákazníků „selhá důvěra“ v moji schopnost vyrobit bezproblémové a bezpečné auto, zkrachuji a budu zřejmě nahrazen lepším výrobcem. Toto „inovační pravidlo“ však neplatí v prostředí státních úřadů, které nezkrachují, jen se maximálně stanou „podfinancovaná.“ Proč selhala důvěra v regulační orgány? Protože ty byli neschopné. Proč svoji neschopnost mohli (za peníze daňových poplatníků) předvádět dál? Protože byli státní.

Pokud selhala důvěra v regulaci jako takovou, měla správně padnout jakákoliv regulace. Avšak právě proto, že regulaci živí stát, mohla přežívat dál. To je základní problém – a dokud skutečně nevznikne krize důsledkem „deregulace“, nemůžeme říkat, že krizi způsobil nedostatek regulace. Obzvláště je argument o „nedostatečnosti regulace“ absurdní, pomyslíme-li na to, že krize vznikla právě na jednom z nejregulovanějších trhů na světě!

Volný trh miluje regulaci!

„Když chceme mít dobře fungující volný trh, musíme mít dobrou regulaci. Tak, aby lidé mohli věřit tomu, co kupují.“ - George Akerlof

Pochybuji, že lidé věřili v kvalitu elektrického vedení v období blackoutů v USA, pochybuji, že drtivá většina lidí v ČR věří v České dráhy, pochybuji, že lidé věří, že úředník ví lépe než oni sami, co vlastně chtějí a za kolik.

Regulace trhy křiví a narušuje. Dobře fungující volný trh je ten, kde můžeme nalézt celou škálu služeb a statků, od těch nelevnějších (a nejpochybnějších), po ty nejdražší a zaručeně kvalitní. Upřímně řečeno to, že na nějakém statku najdu razítko „kvalita ověřena státem“ mne spíše znejistí, než uklidní. Korupce a „kvalita“ státních úředníků je nevyzpytatelná.

Pan Akerlof svoji tezi dokazuje na příkladu regulace na trhu léčiv v USA. Říká, že od doby, kdy existuje kontrola a regulace léčiv, tak téměř vymizeli různé šarlatánské lektvary.

Zapomněl však říci, že například v 60. letech po zvýšení pravomocí regulátora na trhu s léčivy USA začala za ostatním světem silně zaostávat například ve vývoji léčiv na kardiovaskulární problémy, vysoký tlak a další.

Ďábelská deregulace

Jako příklad selhání deregulace pan Akerlof uvádí dávání půjček těm lidem, kteří by na ně „při fungující regulaci“ neměli nárok. Neříká však, že je to právě regulace (CRA, Fannie Mae a Freddie Mac), která toto umožnila. Když dále kritizuje „roztrhnutí pytle“ s hodnocením AAA u cenných papírů, neříká zas, že je udílely ratingové agentury fungující ve státem vytvořeném oligopolu.

Pan Akerlof nám říká vždy maximálně jen půlku „pravdy“. Jeho víra v „mýtus statistiky“ dobře parafrázoval jeden komentující na Finmag.cz:

„ Až budeme mít, soudruzi, všechny správné údaje a podklady, budeme řídit svět naprosto bezchybně k nejzářivějším zítřkům! A imperialisti nám budou závidět…“

Článek původně vyšel na Devian.cz, kde je možné jej i komentovat.

Autor: Lukáš Kubec | pondělí 8.11.2010 22:06 | karma článku: 11,62 | přečteno: 784x
  • Další články autora

Lukáš Kubec

O pokladních a víkendech

Zde člověk „A“ chce něco koupit o víkendu. Člověk „B“ to chce prodat - i o víkendu. A člověk „C“ to může prodávat - i o víkendu. Všichni mohou, chtějí, nemusejí. Jde o dobrovolná rozhodnutí jedinců, zda si vzájemně vyjdou vstříc. Kde je zde prostor pro zásah státu? Točí se země o víkendech jinak?

26.3.2013 v 14:15 | Karma: 27,28 | Přečteno: 2149x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Příliš drahých 7 miliard

Stát se rozhodl za sedm miliard korun znárodnit „desítky tisíc“ pracovních míst. Aneb když to dělá jedinec, je to zločin. Když to dělá kolektiv, je to vládní podpůrný program.

16.3.2013 v 11:00 | Karma: 20,64 | Přečteno: 613x | Diskuse| Politika

Lukáš Kubec

Skončeme s nepřípustnou diskriminací!

Spousta lidí je schopna si před vás stoupit a tvrdě hájit názor, že diskriminace od státu je nepřípustná, stát by měl diskriminaci potírat všemi možnými prostředky v celé společnosti a tudíž je třeba i masivní přerozdělování třeba i pomocí progresivního zdanění, aby chudí nebyli diskriminovaní v přístupu ke vzdělání či dalšímu. Otázka zní: jak může někdo hájit tolik protikladů najednou?

27.7.2012 v 11:49 | Karma: 15,77 | Přečteno: 1171x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Varování: zákaz kouření je útokem i na vaši osobnost

Je to pouze ten, kdo chce zakázat kouření, který tady někomu něco nutí, který se povyšuje nad ostatní, který se motá do dohody dvou cizích dospělých osob, který si neoprávněně uzurpuje právo říkat ostatním, kde a za jakých podmínek musí pracovat.

3.7.2012 v 10:59 | Karma: 33,59 | Přečteno: 2192x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Internetová svoboda a Pirátští cenzoři

Čím je cenzura? Cenzura je přeci jinak řečeno kontrola obsahu médií, v tomto případě internetu. A co dělám ve chvíli, kdy zákonem zakazuji filtraci obsahu poskytovatelům připojení či zakazuji různou soukromou blokaci diskusí? Kontroluji obsah médií, cenzuruji.

20.6.2012 v 13:14 | Karma: 12,35 | Přečteno: 990x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1416x
Mladý pisálek zajímající se o ekonomii, který má problémy s pravopisem. Vedu a píši také na Devian.cz.