Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak je to s tím kapitalismem

Co je kapitalismus? Systém chamtivých vykořisťovatelů zneužívající policejní stát? Nebo něco jiného? Víme to vůbec a dokážeme si to představit? Aneb jak je to s tím kapitalismem...

9 z 10 velkých kavárenských intelektuálů viní kapitalismus ze zavinění současné krize. Tím desátým jsem já (aktuálně popíjím své cappuccino).

Tvrdím, že těch devět intelektuálů se mýlí. Neberu jim, že chamtiví kapitalisté, synonymum pekla ďáblů dnešní doby, dělali podvody. Dle mého byli však samotné podvody onou krizí, kořeny tomu tedy předcházejí.

Co je ale hlavní a přední, je to, že těch 9 intelektuálů neví, co to kapitalismus vůbec je. Rozhodl jsem se jim to vysvětlit.

Jaký je kapitalismus?

Vůbec nevím. Neznám na tuto otázku odpověď, zejména proto, že kapitalismus je takový, jaký si ho uděláme.

Kapitalismus v sobě zahrnuje klidně i socialismus. Není žádným problémem, pokud si komunita koupí pozemek a v něm si bude žít ve „svém malém socialismu“ – je to dobrovolné, svobodné uspořádání.

Kapitalismus je totiž systém volného trhu.

Volný trh je systém volné kooperace, spolupráce.

Trh není UFO. Trh není, nejsou-li lidé, zároveň však trh jako takový netvoří jedinec sám o sobě. Avšak ve chvíli, kdy se já střetnu s druhou osobou, začne mezilidská interakce, kooperace a vzniká trh. Výstupy trhu jsou výstupy lidského jednání.

Říkáme-li tedy, že „trh škodí“, znamená to, že „lidé škodí“. Říkáme-li, že trh je třeba regulovat, říkáme tím, že „lidské jednání škodí“ – že lidé potřebují nějakou elitní autoritu, která jim bude říkat, co, kdy a jak mají dělat.

Zastánci regulace trhů jsou ve skutečnosti zastánci té nejtvrdší formy totalitarismu.

Ekvivalentem slova „trh“ je tak „lidská spolupráce“. Nyní argumenty „regulátorů“ zní jinak: „lidskou spolupráci“ je třeba omezovat, protože výstupy „lidské spolupráce“ jsou nesprávné a je třeba je opravit. Proto je třeba „lidské spolupráci“ něco přikázat.

V praxi to vypadá tak, že někdo v Praze určuje podobu pracovních smluv třeba v Ostravě, a to aniž by měl k zaměstnavateli či zaměstnanci jakýkoliv vztah.

Vyvstává otázka: pro koho jsou výstupy lidské spolupráce špatné? Pro spolupracující strany zřejmě nikoliv, jinak by nespolupracovali. Odpověď je tedy jednoduchá: špatná je jen z pohledu regulátora. Regulátor je z pravidla stát (v nějaké formě). Zájmem státu (politiků) je vybrat co nejvíce peněz na daních.

Tedy dle státu je jakýkoliv výsledek lidské spolupráce, který by zajišťoval snížený objem vybraných daní špatný a je třeba ho regulovat. V zájmu státu, regulátora, je tak co nejomezenější možnost lidské spolupráce. Zájmem jakéhokoliv regulátora je tak „potírat kapitalismus“ – tedy zájmem regulátora je ona tuhá totalita nad lidským jednáním a rozhodováním.

Regulátoři do kapitalismu nepatří. Co to znamená? Nikde v Evropě a USA nevidím kapitalismus. Je tedy kolosálním omylem domnívat se, že kapitalismu je viníkem krize a že současná krize je krize kapitalismu. Nazývejme proto současný systém jakkoliv, ale rozhodně ne kapitalismem, protože jím současnost prostě není.

Rovnice s pozitivním součtem

Tržní systém se od systémů různých forem státního intervencionismu liší tím, že kapitalismus je rovnice s pozitivním součtem. Každému je v kapitalistickém tržním systému umožněno se komparativně specializovat (specializovat na to, co jedinec umí nejlépe) a využívat své lidské kvality k jakékoliv formě sebeuspokojování a seberealizace. Každý získává, pokud by tomu tak nebylo, lidé by nejednali, nesměňovali, nežili.

Pokud tedy chcete vědět, co je to ten kapitalismus, odpověď je jednoduchá: kapitalismus, to jsou možnosti, svoboda a dobrovolnost. Každý má možnost dosáhnout toho, čeho žádá, je však dobrovolným rozhodnutím každého, zda se těchto možností rozhodne svobodně ujmout. Vše je ve výsledku výsledkem jednoduché kalkulace subjektivních nákladů s výnosy. Nic víc, nic míň.

P. S.: Všimněte si, že regulátor či zastánce regulace při obhajobě regulací automaticky předpokládají, že lidské jednání (tedy i vaše jednání) je apriori špatné. Zastávají tak presumpci viny.

Článek původně vyšel na Devian.cz, kde je možné jej i komentovat.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lukáš Kubec | úterý 14.12.2010 20:09 | karma článku: 14,67 | přečteno: 1031x
  • Další články autora

Lukáš Kubec

O pokladních a víkendech

Zde člověk „A“ chce něco koupit o víkendu. Člověk „B“ to chce prodat - i o víkendu. A člověk „C“ to může prodávat - i o víkendu. Všichni mohou, chtějí, nemusejí. Jde o dobrovolná rozhodnutí jedinců, zda si vzájemně vyjdou vstříc. Kde je zde prostor pro zásah státu? Točí se země o víkendech jinak?

26.3.2013 v 14:15 | Karma: 27,28 | Přečteno: 2149x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Příliš drahých 7 miliard

Stát se rozhodl za sedm miliard korun znárodnit „desítky tisíc“ pracovních míst. Aneb když to dělá jedinec, je to zločin. Když to dělá kolektiv, je to vládní podpůrný program.

16.3.2013 v 11:00 | Karma: 20,64 | Přečteno: 613x | Diskuse| Politika

Lukáš Kubec

Skončeme s nepřípustnou diskriminací!

Spousta lidí je schopna si před vás stoupit a tvrdě hájit názor, že diskriminace od státu je nepřípustná, stát by měl diskriminaci potírat všemi možnými prostředky v celé společnosti a tudíž je třeba i masivní přerozdělování třeba i pomocí progresivního zdanění, aby chudí nebyli diskriminovaní v přístupu ke vzdělání či dalšímu. Otázka zní: jak může někdo hájit tolik protikladů najednou?

27.7.2012 v 11:49 | Karma: 15,77 | Přečteno: 1171x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Varování: zákaz kouření je útokem i na vaši osobnost

Je to pouze ten, kdo chce zakázat kouření, který tady někomu něco nutí, který se povyšuje nad ostatní, který se motá do dohody dvou cizích dospělých osob, který si neoprávněně uzurpuje právo říkat ostatním, kde a za jakých podmínek musí pracovat.

3.7.2012 v 10:59 | Karma: 33,59 | Přečteno: 2192x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Internetová svoboda a Pirátští cenzoři

Čím je cenzura? Cenzura je přeci jinak řečeno kontrola obsahu médií, v tomto případě internetu. A co dělám ve chvíli, kdy zákonem zakazuji filtraci obsahu poskytovatelům připojení či zakazuji různou soukromou blokaci diskusí? Kontroluji obsah médií, cenzuruji.

20.6.2012 v 13:14 | Karma: 12,35 | Přečteno: 990x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Soud rozhodne o kastracích pro změnu pohlaví, Piráti s tím v koalici neuspěli

7. května 2024

Ústavní soud oznámí, zda operace zůstane podmínkou pro úřední změnu pohlaví. Česko je jedna z...

Místo Česka Rwanda? Nejasný osud ilegálních migrantů do Evropské unie

7. května 2024

Migračním paktem jsme udělali důležitý krok k řešení ilegální migrace, ale je potřeba pokračovat....

„Žiju jen z humanitární pomoci.“ Válka vehnala do bídy miliony Ukrajinců

7. května 2024

Premium Kdo se měl před válkou špatně, ten se po dvou letech jejího trvání má ještě hůř. Důsledkem...

Pravda o Vrběticích. Ruští agenti nebyli jen dva a proč mrtví Češi neměli šanci

7. května 2024

Premium Co předcházelo a co následovalo po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014? Kolik...

  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1416x
Mladý pisálek zajímající se o ekonomii, který má problémy s pravopisem. Vedu a píši také na Devian.cz.