Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chystá se kartel realitních kanceláří?

Nová pravidla hry pro realitní kanceláře? Ministerstva připravují zákon, který má chránit spotřebitele před mizernými a podvodnými makléři. O ochranu spotřebitele však nejspíš vůbec nejde...

Téměř nepozorovaně prošla médii zpráva o chystaném návrhu zákona o realitních kancelářích. Realitky mají mít povinné pojištění proti úpadku či striktně oddělený majetek vlastníků a klientů kanceláří. Ačkoliv se to na první pohled může zdát jako dobrá regulace, její dopady budou fatální. Jak zmínila reportáž ČT24 dne 30. března – radikálně se sníží počet realitních živností. Dnes jsou jich v Česku tisíce, po schválení zákona jich možná zbude něco kolem svou set. Takový je totiž počet členů Asociace realitních kanceláří, která se o prosazení podobné regulace snaží již mnoho let.

Odstavit konkurenci!

Její snaha je pochopitelná. Míň realitek znamená snížení konkurence, tedy sen každého podnikatele – čím menší konkurence, tím menší boj o klienty. A čím menší boj o klienty, tím vyšší ceny, menší tlak na kvalitu služeb a vyšší zisky. Konkurence znamená nutnost inovace a inovace znamenají pro zavedené podnikatele náklady. Konkurence znamená, že toho velkého může vždy nahradit malý, ale šikovnější obchodník.

Ten, kdo na konkurenci vydělává, je samozřejmě klient, pro něj znamená nižší ceny a kvalitnější služby. Regulace realitních kanceláří povede k monopolizaci či kartelizaci trhu. Jak „efektivní“ jsou monopoly a kartely, můžeme dnes a denně vidět na železnici či na telekomunikačním trhu.

Všichni platíme vyvoleným

Nikdo samozřejmě nebrání velkým kancelářím dobrovolně se pojistit proti úpadku a tuto skutečnost prezentovat jako konkurenční výhodu. Problém však je, že ani samy velké realitní kanceláře nechtějí očividně tento náklad nést, a tak si – s pomocí zákona – nechají tyto náklady zaplatit námi ostatními. První, kteří budou platit náklady na povinné pojištění vybrané sortě realitek, budou samozřejmě ti živnostníci, kteří kvůli novému zákonu budou muset skončit. Jejich zisky se přesunou na bankovní konta dnešních velkých společností. Druzí, kteří tyto náklady zaplatí, jsou spotřebitelé – tedy my – a to v klesající kvalitě služeb a vzrůstajících reálných cenách. Nedochází k ničemu jinému než k tolikrát odsuzované socializaci ztrát. Vadilo nám to u bank v době nejhlubší krize, proč si toho nevšímáme teď?

Nejde o nic jiného, než o socializaci nákladů, kdy my všichni platíme vyvoleným realitkám jejich výsadní pozici na trhu (aniž bychom chtěli). Zároveň však jde o jednoduchou privatizaci zisku – nikdo jiný, než samy agentury, které si nový zákon prakticky sami píší, na tom nevydělá.

Ochrana spotřebitele? Záminka

„V žádném případě nejde o omezení konkurence na zprostředkovatelském trhu. Jedná se zejména o ochranu spotřebitele. Jděte se zeptat těch, kteří byli nekompetentním přístupem realitního zprostředkovatele poškozeni. Ostatně také naše ankety (polední je na našem webu) říkají, že převažuje názor, že úprava je žádoucí.“ Požádal jsem o vysvětlení Asociaci realitních kanceláří – toto je část onoho vyjádření.

Je to ovšem poněkud absurdní. Anketa o správnosti regulace na webu ARK ČR je asi tak relevantní, jako anketní otázka „Je kapitalismus správný?“ na webu KSČM.

Jedinou podmínkou funkčnosti konkurence je volný vstup na trh. Tato jediná podmínka je zde narušena. Vedle současných malých kanceláří na této úpravě nejvíce ztratí potenciální budoucí tygři realitního trhu, kteří by na něj mohli přinést inovace – ale nepřinesou, protože vstup do odvětví bude prostě příliš drahý.

Další zákon? Stačí ty stávající...

Moje matka před pár lety o jeden byt přišla podvodným jednáním realitního makléře. Dokud však existuje cosi jako trestný čin podvodu, není třeba obchodní regulace. Naopak – ať je asociace tahounem! Ať je zárukou solidnosti! Ať asociace po svých členech požaduje povinná pojištění, certifikáty o odbornosti a další. Ať to využije jako konkurenční výhodu – sama vidí, že je zde po něčem takovém poptávka. Ať jde a uspokojí ji!

Pokud budou za neodpovědnost spotřebitelů a nesolidnost nabízejících platit všichni ostatní, nedojde k ničemu jinému než k přelití neodpovědnosti a nesolidnosti do dalších odvětví. Musíme se prostě naučit číst smlouvy. Musíme se naučit ptát se po kvalitě a odbornosti. Dokud budeme jen tupě socializovat ztráty jedinců, nenaučíme se osobní odpovědnosti – nenaučíme se ničemu z dříve vyřčeného.

... a i těch je zbytečně mnoho

To, co skutečně chrání spotřebitele, je konkurence. Konkurence přináší inovace a zkvalitnění služeb.Dnes je však realitní trh spíše přeregulován, nikoliv neregulován. Jak mi napsali přímo z ARK ČR, pro kvalifikovaný výkon realitní činnosti je třeba mít odborné znalosti z těchto oborů:

  • Občanské právo
  • Obchodní právo
  • Právní normy týkající se katastru nemovitostí
  • Právní normy tvořící daňový systém
  • Bankovnictví
  • Oceňování nemovitostí
  • Stavební právo vč. územního plánování
  • Základní znalosti o stavbách (typy, konstrukce apod.)
  • Marketing
  • Zásady komunikace s klientem (obchodní dovednosti)

Minimálně pět bodů jsou uměle vynucené nutnosti, regulace. Jsou to právní normy zbytečně složité, zbytečně nepřehledné. Už to je regulace, která narušuje konkurenční soutěž. Dokud budeme trvat na zbytečně složitém právním systému, dokud budeme narušovat trh územním (centrálním) plánováním, dokud budeme přenášet ztráty jedinců na všechny ostatní, nemůžeme očekávat, že obchod bude férový.

Už nyní dobrovolné směny a obchodní vztahy zbytečně sešněrováváme. Další korzet problémy nevyřeší, jen dýchat se bude zas o něco hůř.

Vyšlo na Penize.cz.

Autor: Lukáš Kubec | pondělí 11.4.2011 11:56 | karma článku: 15,28 | přečteno: 1246x
  • Další články autora

Lukáš Kubec

O pokladních a víkendech

Zde člověk „A“ chce něco koupit o víkendu. Člověk „B“ to chce prodat - i o víkendu. A člověk „C“ to může prodávat - i o víkendu. Všichni mohou, chtějí, nemusejí. Jde o dobrovolná rozhodnutí jedinců, zda si vzájemně vyjdou vstříc. Kde je zde prostor pro zásah státu? Točí se země o víkendech jinak?

26.3.2013 v 14:15 | Karma: 27,28 | Přečteno: 2149x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Příliš drahých 7 miliard

Stát se rozhodl za sedm miliard korun znárodnit „desítky tisíc“ pracovních míst. Aneb když to dělá jedinec, je to zločin. Když to dělá kolektiv, je to vládní podpůrný program.

16.3.2013 v 11:00 | Karma: 20,64 | Přečteno: 613x | Diskuse| Politika

Lukáš Kubec

Skončeme s nepřípustnou diskriminací!

Spousta lidí je schopna si před vás stoupit a tvrdě hájit názor, že diskriminace od státu je nepřípustná, stát by měl diskriminaci potírat všemi možnými prostředky v celé společnosti a tudíž je třeba i masivní přerozdělování třeba i pomocí progresivního zdanění, aby chudí nebyli diskriminovaní v přístupu ke vzdělání či dalšímu. Otázka zní: jak může někdo hájit tolik protikladů najednou?

27.7.2012 v 11:49 | Karma: 15,77 | Přečteno: 1171x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Varování: zákaz kouření je útokem i na vaši osobnost

Je to pouze ten, kdo chce zakázat kouření, který tady někomu něco nutí, který se povyšuje nad ostatní, který se motá do dohody dvou cizích dospělých osob, který si neoprávněně uzurpuje právo říkat ostatním, kde a za jakých podmínek musí pracovat.

3.7.2012 v 10:59 | Karma: 33,59 | Přečteno: 2192x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Internetová svoboda a Pirátští cenzoři

Čím je cenzura? Cenzura je přeci jinak řečeno kontrola obsahu médií, v tomto případě internetu. A co dělám ve chvíli, kdy zákonem zakazuji filtraci obsahu poskytovatelům připojení či zakazuji různou soukromou blokaci diskusí? Kontroluji obsah médií, cenzuruji.

20.6.2012 v 13:14 | Karma: 12,35 | Přečteno: 990x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ve Vatikánu zadrželi českého faráře s pistolí, noži a šroubovákem

6. května 2024  9:51

Při vstupu do Vatikánu policie o víkendu zadržela faráře z České republiky, který měl u sebe v...

Na Strakonické havaroval autobus s autem. Jsou zranění, řidič osobního vozu ujel

6. května 2024  8:50,  aktualizováno  9:35

V pondělí dopoledne omezila provoz na Strakonické ulici v pražské Velké Chuchli havárie osobního...

Izrael chystá úder, evakuuje Rafáh. Hamás odmítá příměří, uvedl ministr

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  9:26

Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Chlapec havaroval v lese na Vsetínsku, zachraňoval jej vrtulník s jeřábem

6. května 2024  9:26

Komplikovaný zásah v těžkém terénu za sebou mají členové záchranné služby. Ti vyrazili na pomoc...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1416x
Mladý pisálek zajímající se o ekonomii, který má problémy s pravopisem. Vedu a píši také na Devian.cz.