Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hranice rasismu. Na jaké straně jsme?

Je vtip: "jak se říká cikánovi v obleku?.... Obžalovaný povstaňtě!" a podobné rasismem? Byl Orlík kapelou rasistickou? Zdá se nám, že jsme rasisti všichni. Ale krom Romů si Češi umí vymyslet dobrý vtip i sami o sobě. Tak kde já vidím tu hranici?

jak se říká cikánovi v obleku?.... "Obžalovaný povstaňtě!"

V autě jeden Dežo a Sergej, kdo řídí? Policajt.

A podobných vtipů má Český národ "mraky". Ovšem, nemohl by prostý Rom takový vtip napadnout, jako rasistický? Záleží na úhlu pohledu. Rasismus totiž já osobně definuji jako "předurčování charakteru člověka podle barvy pleti a zároveň jeho ponižování před rasou jinou." Vtipy o Romech samy o sobě předurčují charakter každého Roma bez ohledu na to, jestli chodí do práce či ne a bez ohledu na to, zda-li v bytě 4+1 bydlí v šesti nebo v jednopokojovém bytě ve dvanácti lidech.

Takže polovinu mojí osobní definice rasismu vlastně splňuje každý, leč mnohdy nadsázkový vtip. Ale druhou polovinu už ne.

Příkladný vtip:

Američana, Čecha a Němce zajme kanibalistický klan. Náčelník každému dá kouli "kdo mi s tím za týden předvede něco, co jsem v životě neviděl, toho propustíme". Po týdnu Američan ani Němec neukázali nic nevšedního, co by náčelník neznal a tak byli sežráni. Čech se zavřel ve stanu, tak šel náčelník za ním, aby se dověděl, co se děje. Po chvíli vylezl z vykulenýma očima: "To jsem v životě neviděl! Ten idiot jednu ztratil a druhou rozbil!"

Ukazuje, že je Čech schopen zesměšnit i sám sebe, protože nyní předvedl každého Čecha jako bordeláře nebo nešikovného. Považujete se někdo z vás dotčený jedním z těchto vtipů? Podle mně osobně žádný vtip není rasistický. Humor vždy zesměšní jednu rasu či národnost, další pak tu druhou. Osobně se nebojím říct Romovi vtip o Romech, protože pokud je mentálně v pořádku, dokáže se zasmát a odpovědět nějakým vtipem na adresu neromů. Takže vtip a humor nemohou nikdy překročit hranice rasismu. Jedná se pouze o můj názor.

Ale co "Bílá liga" nebo "Bílej jezdec"? Nebyli například Orlíci již přehnaní? Nebyli oni ti rasisté?

"Bílej jezdec jede tmou, bílej meč má nad hlavou, jede cvalem s touhou svou, jede smutnou evropou" nebo "co to bylo za ránu, kdo nám to sem z jámy spad, černý oči, černý tělo, to není můj kamarád!"

Ano, dle mého názoru takové verše rasismem přímo páchnou. Dnešní doba na tuto kapelu nenahlíží z jiného pohledu. Byla to prostě banda rasistů, kteří nesnášeli cizince, cikány, jiné barvy pleti, ale teď se zamyslíme nad dobou, kdy tato kapela vznikla.

Jak Daniel Landa několikrát v nedávných rozhovorech poukazoval, kapela  Orlík nepatří do dnešní doby, ale na počátek devadesátých let. Orlík byl jedním z reprezentantů nové doby, doby, kdy si každý může říct, co chce, dejme tomu....

Jak už jsem v jednom článku důrazně poukazoval, mezi lety 1948 a 1989, v době komunistické totality, byl humor mezirasový veřejně nepřípustný a komerčně tedy nezveřejnitelný. Kapela Orlík tedy symbolizovala demokracii, která nastoupila se zánikem titality. Takže se na tu kapelu v té době nenahlíželo tak přísně. A v příhledem na euforii, která plynula z Čechů po uvolnění z režimu a z toho, že kapela udělal chytrý krok, přestala funkovat a že Daniel Landa je dodnes jedním z nejoblíbenějších Českých muzikantů, dle mně plyne, že vzhledem k porovnání těchto dob nelze kapelu považovat za rasistickou.

Co Rom jako uchazeč v práci? Nebojí se zaměstnavatel sepsat smlouvu s Romem jen proto, že ho automaticky bere jako potencionálního zloděje, co nebude chodit do práce?

Tohle téma je probírané nastotisíckrát, sem přidám pouze svoji osobní statistiku plynoucí z mých zkušeností s Romy jako kolegy v práci. Romské kolegy jsem prožil celkem čtyři. Jeden z nich promarodil celou čtvrtinu doby, kdy pracoval ve firmě (ze dvou let půl roku). Špatný reprezentant, jistojistě... Ale zbylí tři jsou bráni jako jedni z nejlepších pracovníků našeho pracovního týmu. Je to fyzicky extrémně náročná práce, zvládají ji skoro nejlépe ze všech, do práce chodí včas, mají rodiny, bydlí v čistém, umí přijmout vtipy o Romech a jsou rozumní. Moje zkušenost s Romy jako pracovníky je tedy 75% pracovat chce a umí, 25% ne. Ano mám zatím velice nízké zdroje, ale bilance je zatím senzační.

Hranice rasismu splní zaměstnavatel jen tehdy, když přijme bílého s horším životopisem než přinesl Rom. To je téměř jistojistá diskriminace, protože lepší životopis - lepší pracovník a zkušební doba 3 měsíce pak stačí bohatě na to, aby se zjistilo, jaký podíl pravdy je ve kterém životopise. Další věcí je, že může hůře působit u pohovoru, protože podíl nižšího vzdělání je bohužel o Romské populace mnohem větší než u ostatních národností žijících ve větším množství v Česku...

Autor: František Kubásek | úterý 8.11.2011 13:20 | karma článku: 30,67 | přečteno: 4917x
  • Další články autora

František Kubásek

Liberálové, proč se tak divíte, když někdo aplikuje vaši vlastní medicínu?

Poslední reakce na docela trapné bilboardy Andreje Babiše, varujícími před válkou, mě utvrdily v tom, že liberální demokraté, kterým já říkám "libtardi", nemají ani trochu sebereflexe a od Babiše se neliší vůbec v ničem.

18.1.2023 v 11:49 | Karma: 39,16 | Přečteno: 1424x | Diskuse| Média

František Kubásek

IZRAEL vs. HAMÁS: jak to začalo a kde Hamás bere rakety

Tohle je můj článek se zdroji, které najdete dole v mnoha odkazech. Snažil jsem se popsat, jak začal současný konflikt Izraele a Hamásu.

18.5.2021 v 9:53 | Karma: 38,00 | Přečteno: 1697x | Diskuse| Politika

František Kubásek

"Turnaj se povedl" aneb šílené lži kolem mistrovství světa juniorů

Byly časy, kdy česká hokejová reprezentace pravidelně bojovala o nejvyšší příčky. Byly časy, kdy jsme byli smutní, že naše reprezentace do dvaceti let prohrála ve čtvrtfinále. A teď máme být šťastní za prohru 0:3? Co to sakra je?

3.1.2021 v 13:26 | Karma: 35,52 | Přečteno: 1683x | Diskuse| Sport

František Kubásek

(Koróna) pozitivní deník - den 1 až 3

Je zajímavé, jak se nemoc vyvíjí. Následující poznatky jsou jedním z asi dvou set tisíc případů jen v ČR, a tak předpokládám, že každý to má trochu jiné.

17.12.2020 v 14:33 | Karma: 25,20 | Přečteno: 942x | Diskuse| Věda

František Kubásek

(Koróna) pozitivní "deník" - Den minus 3 až 1

Říkal jsem si, že záznamy jednoho pozitivně testovaného třicetiletého jinak zdravého muže může někoho zajímat. Následující zkušenosti tedy berte jako jeden z mnoha případů, jak to může probíhat. Ale taky nemusí.

15.12.2020 v 15:54 | Karma: 40,27 | Přečteno: 4998x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Absurdita blahobytu. Miliardy porcí jídla končí v koši, nejvíc plýtváme doma

5. května 2024

Premium Přestože existují potravinové banky, kam míří neprodané jídlo ze supermarketů a řada hotelů,...

Záchranka na maratonu ošetřila 52 běžců po kolapsu, do nemocnice museli čtyři

5. května 2024  13:30,  aktualizováno  16:58

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili 52 běžců, vesměs po kolapsu. Informovali o...

Čínský prezident přiletěl na návštěvu Francie. „Vítali“ ho naštvaní Tibeťané

5. května 2024  16:57

Do Paříže přiletěl čínský prezident Si Ťin-pching, který v pondělí zahájí dvoudenní státní návštěvu...

Al-Džazíra končí v Izraeli, rozhodla vláda. Televize se chce bránit

5. května 2024  13:28,  aktualizováno  16:20

Izraelská vláda v neděli jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 179
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2886x
www.incorrect.cz

Odpůrce nespravedlnosti
Podle pana Kohouta dokonce filozof