Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Druhá studená válka

Kdo kdy tušil, že se protest prosti pozastavení interakcí s EU na náměstí Nezávislosti na konci loňského roku změní ve "vyhrožovací" konflikt. Ruská federace se od dob Sovětského svazu vlastně ani moc nezměnila. Změnilo se pár obličejů, vedení, ale charakter zůstal stejný. Téměř na chlup. 

A nyní si Rusko se západem s oblibou vyměňuje a předhazuje nové sankce, blokace a navzájem si vyhrožují stejně jako za první studené války. A že to není jen tak nějaký výkřik. Studená válka tu už jednou byla, takže víme, jak takový konflikt nazvat. Celý ten název vlastně jen definuje celou řadu základních náznaků.

Hromada lží z obou stran je počátek. Rusko může klidně nasazovat vojáky proti Ukrajincům na ukrajinském území za účelem podpory separatistů a tvrdit, že to není pravda. Americké špionážní služby pracují na plné obrátky celou dobu, i mezi studenými válkami. Ruská špionážní základna na Kubě bude obnovovat provoz, aby se zvýšila schopnost Ruska pozorovat činnosti USA. A nikdo nepřizná, že chce toho druhého sledovat.

Oficiálně tady ale nikdo vojenský konflikt zřejmě zařídit nechce. Chce mu předejít, ale demotivační cestou výhružek násilím, jejichž realizace by mohla být i Třetí světová válka, tolik skloňována i za první Studené války. Rusko například pošle vojáky na Ukrajinu. Ruské zdrojje opravdu potvrdí překročení hranic. Ovšem celou tuto záležitost opět zamluví samotný vůdce Ruska Putin. Seznámí nás krátce se seznamem toho nejúčinějšího zbrojiva, které má k dispozici a vzkáže, že nechce žádnou válku. 

To zní samo o sobě trochu jako protiřečení. Zní to, jako kdyby zloděj vytáhnul na prodavačku střelnou zbraň a tvrdil, že si chce jen nakoupit. Ovšem je to součást strategie. Rusko nám tím řekne, že ono je to mírumilovné, které ale pouze čeká na první popíchnutí. Naznačuje tím, že je ochotné se bránit. A tvrdě. 

USA společně se západem samozřejmě tuší, jaká síla by vznikla při vojenském konfliktu. Máme na světě tolik zbraní, že by mohly vybít a zničit planetu. A to hned šestkrát. A to jsou pouze oficiální údaje. Světový vojenský konflikt by tak mohl znamenat světovou sebevraždu. Obě strany tak tuší, že k němu nedojde. Ale dál se budou tiše zbrojit a dál se budou sledovat. Dál si budou vyhrožovat a vyměňovat sankce, které stěžují život pouze řadovým občanům, nikoliv původcům problému. 

Což je vlastně jediný důvod, proč nás takové dětinské handrkování zajímá. Když se dva politikové na vysokých postech pohádají a náhodou je každý z jiné země, může to způsobit dětinskou válku o sankce a pokuty. V tomto případě se jedná o tlak Ruska směrem k Ukrajině, jejíž narychlo zvolení představitelé sami nemají nad situací potřebný nadhled pro řešení situace. A západ jen posílá peníze na ukrajinský účet a upozorňuje Rusko, že by to nemělo dělat a že by to mělo zastavit. 

Ono uvědomit si, že zastavit takový spor se Rusku chtít nebude, je asi pro politickou světovou špičku velmi složité. Sebeuvědomění o tom, kdo je mistr světa a nejlepší, má totiž každý politik svoje vlastní. Není schopen situaci vyřešit rázněji. Jenže se ptám, nehrozí nám, že je již nepřítel před branami? 

Možná by bylo radno ukázat zuby. Bylo by dobré odrazit antiukrajinské snažení Rusů a vysvětlit jim, že jsou jiné světové hrozby, kvůli nimž by se měly všechny velmoce naopak spojit. Studená válka je téměř zde, ale nikomu nepomůže. Zastaví rozvoj, zničí mnoho potravin, které se nestihnou prodat, zničí mnoho pracovních míst a ohrozí tím již tak křehký a téměř zhoucený sociální systém v Evropě. 

Rusko, kde rozdíl mezi chudobou a bohatstvím je propastný a kde je řadový obyvatel pouze tupým nástrojem mediální propagandy, se nestará o to, jaký názor má občan. Chce snad naše vrchnost být stejně nedemokratická?

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: František Kubásek | pátek 29.8.2014 16:25 | karma článku: 10,32 | přečteno: 478x
  • Další články autora

František Kubásek

Liberálové, proč se tak divíte, když někdo aplikuje vaši vlastní medicínu?

Poslední reakce na docela trapné bilboardy Andreje Babiše, varujícími před válkou, mě utvrdily v tom, že liberální demokraté, kterým já říkám "libtardi", nemají ani trochu sebereflexe a od Babiše se neliší vůbec v ničem.

18.1.2023 v 11:49 | Karma: 39,16 | Přečteno: 1426x | Diskuse| Média

František Kubásek

IZRAEL vs. HAMÁS: jak to začalo a kde Hamás bere rakety

Tohle je můj článek se zdroji, které najdete dole v mnoha odkazech. Snažil jsem se popsat, jak začal současný konflikt Izraele a Hamásu.

18.5.2021 v 9:53 | Karma: 38,00 | Přečteno: 1698x | Diskuse| Politika

František Kubásek

"Turnaj se povedl" aneb šílené lži kolem mistrovství světa juniorů

Byly časy, kdy česká hokejová reprezentace pravidelně bojovala o nejvyšší příčky. Byly časy, kdy jsme byli smutní, že naše reprezentace do dvaceti let prohrála ve čtvrtfinále. A teď máme být šťastní za prohru 0:3? Co to sakra je?

3.1.2021 v 13:26 | Karma: 35,52 | Přečteno: 1683x | Diskuse| Sport

František Kubásek

(Koróna) pozitivní deník - den 1 až 3

Je zajímavé, jak se nemoc vyvíjí. Následující poznatky jsou jedním z asi dvou set tisíc případů jen v ČR, a tak předpokládám, že každý to má trochu jiné.

17.12.2020 v 14:33 | Karma: 25,20 | Přečteno: 942x | Diskuse| Věda

František Kubásek

(Koróna) pozitivní "deník" - Den minus 3 až 1

Říkal jsem si, že záznamy jednoho pozitivně testovaného třicetiletého jinak zdravého muže může někoho zajímat. Následující zkušenosti tedy berte jako jeden z mnoha případů, jak to může probíhat. Ale taky nemusí.

15.12.2020 v 15:54 | Karma: 40,27 | Přečteno: 4998x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Prodavač si ve stánku zapojil svůj terminál, řeznictví okradl o sedm milionů

21. května 2024  14:29

Mezi milionáře se svojí zlodějskou pílí vypracoval muž z Tachova, který podle policie...

Novorozená štěňata kdosi hodil do kontejneru, ujala se jich adoptivní matka

21. května 2024  14:27

Šest asi dvoudenních štěňat někdo vyhodil do kontejneru na okraji Zbraslavic na Kutnohorsku. Z...

Palestinští vězni leží spoutaní nazí a v plenách, prozradily zdroje z nemocnice

21. května 2024  14:01

Palestinští vězni jsou při pobytech v nemocnici v Izraeli drženi připoutaní na lůžku s páskou přes...

Skončí Veselý v Radě ČT za urážky Vášáryové? Ani nevím, kdo to je, říká herečka

21. května 2024  13:39,  aktualizováno 

Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku,...

  • Počet článků 179
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2697x
www.incorrect.cz

Odpůrce nespravedlnosti
Podle pana Kohouta dokonce filozof