Nostalgie

Venku svítil měsíc. Pršelo, okenní tabulky se prohýbaly pod poryvy větru. Zvenčí byl vidět jen rozplácnutý nosík malého chlapce na okně a zamlžené sklo.

Bylo zhruba pět ráno a celá vesnice spala. Jen malý chlapec uslyšel, jak na okno dopadají kapky deště, a tak se k němu okamžitě vrhl. Čas od času olízl okenní tabulku a pozoroval, jak se na okně znovu vytváří zamlžená šmouha s jeho dechem. Usmíval se. Byl schovaný pod svou dekou a připadal si, jako v jiném světě. Občas si svítil baterkou a představoval si, že za oknem jezdí lodě, on je maják a svítí jim na cestu. Rozvěsil si podél okna dlouhou deku a dýchal na okno a do oparu kreslil obrazce. Potom jen pozoroval, jak okno pláče, když se obrázků musí zbavit. Plakal s ním, protože mu bylo obrázků líto, že musí zmizet. Potom už nikdy znovu na okno nekreslil, protože nechtěl vidět, jak mizí. Bylo mu z toho smutno. Na druhou stranu, i slzy z okna, které pláče rychle zmizí. Když si na tohle občas vzpomněl, tak na okenní tabulky kreslil. Pak s oknem plakal.

V knížce měl obrázek. Obrázek lišky. A v posteli měl plyšového medvídka. Měl je oba moc moc rád. Večer jim četl pod dekou pohádky a potom je oba ukládal s výhledem ven pod peřinku. Dával jim najíst a nosil si je ven do lesa na vycházky. I si s nimi povídal. Měli ho rádi, odpovídali mu a on se s nimi cítil v bezpečí. Nedokázal bez nich usnout.

Jednou měl jet na výlet a musel se rozhodnout, jestli si s sebou vezme knížku, nebo medvídka. Moc se rozplakal. Hned běžel k oknu a kreslil si na něj obrázky. Maminka si myslela, že je šílený, a tak to za něj rozhodla a vzala medvídka. Chlapec vůbec nechtěl jet a jen se koukal z okna. Maminka mu řekla, že se musí umět rozhodovat a odešla napřed. A tak si chlapec vystřihl obrázek lišky z knížky a vzal si ho s sebou do kapsy. Věděl, že je bude mít s sebou oba dva. V očích mu zazářila jiskra, jako když vysvitá první jarní slunce a vydal se za maminkou.

Chlapec měl rád lidi, ale nerozuměl jim. Nechápal, proč jsou všichni tak vážní. Občas se jich bál. Když ho maminka poslala do obchodu pro chleba, lidé v řadě se mračili a vůbec se nedívali okolo. On si vždycky hrál v řadě s kuličkami a nikdo si ani nevšiml, že se jim pod nohami kutálí skleněnky. Jednou po nich jedna paní uklouzla. To byli všichni moc moc vážní, i když to vlastně byla legrace. Pár lidí zpovzdálí se tomu smálo, ale lidé, kteří stáli okolo chlapce se jen mračili a nadávali. Chlapec je nechápal. S pláčem se vracel domů a pozoroval svoje odrazy v loužích. Pak do louže vždycky kopl a věděl, že odraz už nikdy nebude stejný, stejně jako on, paní v obchodě a slzy v jeho očích, které se propojily s vodou v louži a vytvořily na hladině mastné kapičky.

Jednou viděl na ulici cukráře, jak ve stánku růžovém jako cukrová vata prodával zmrzlinu. Byl schopný ho celý den pozorovat a usmívat se na lidi, kteří chodili okolo. Byl by rád také lidem dával radost v krabičce. Všichni lidé, kteří si totiž kupovali zmrzlinu, odcházeli s úsměvem. Ať už byla bílá, žlutá, růžová, modrá, nebo červená.

Jednou se odhodlal a šel za cukrářem. Zeptal se ho, jestli by u něj ve stánku nemohl prodávat fantazii, protože měl pocit, že to je to, co lidem chybí a měli by z ní radost. Cukrář se zasmál, pohladil chlapce po vlasech a poslal ho pryč. A tak skoro jako vždycky, chlapec kráčel domů a rozkopával louže se svým odrazem. Cukrář ho dohonil, dal mu do ruky lahve s polevami několika barev a řekl mu, že může prodávat fantazii na zmrzlině. A tak chlapec kreslil polevou na kopečky zmrzliny a byl spokojený, protože lidé odcházeli ještě s větším úsměvem.

Chlapec rád kreslil. Nejen na okna, nebo na zmrzlinu, kreslil i obrázky na papír, aby si zapamatoval hezké chvíle a hezké lidi. Když za ním jednoho dne přišel tatínek s tím, že pan cukrář odjel na dlouhý výlet a už se nikdy nevrátí, nakreslil si jeho obrázek a nosil ho i s liškou nejen v kapse, ale i ve svém srdci.

Vždycky mu ale zůstala vzpomínka na louže s jeho odrazem, které vyschnou, na polevu, která ze zmrzliny hnedka zmizí, na obrazce na oknech, které okno pláčem setře. Přestože věděl, že ze srdce mu nikdy nikdo polevu neslíže.

Autor: Barbora Kubantová | úterý 23.6.2015 12:54 | karma článku: 4,74 | přečteno: 156x
  • Další články autora

Barbora Kubantová

Královský den se stylem, aneb opravdu už to nemůže být horší?

~Jeden den ze studentského života v Amsterdamu – následující text je plný nadsázek, nicméně všechny události se v tomto pořadí opravdu udály během jednoho dne

1.5.2021 v 12:20 | Karma: 11,10 | Přečteno: 558x | Diskuse| Poezie a próza

Barbora Kubantová

Hrůzná cesta Flixbusem

“Kdy letíš?” “V kolik ti to letí?” “Veze tě někdo na letiště?” Máme radost, že po dlouhé době slyšíme češtinu a s úsměvem na tváři nasedáme do autobusu. To ještě nevíme, že jsme si měly úsměv raději šetřit na naši noční projížďku.

21.10.2019 v 13:40 | Karma: 44,45 | Přečteno: 22164x | Poezie a próza

Barbora Kubantová

Cestování za studiem do Brna

To se takhle jednou rozhodnete, že ačkoliv jste Pražák jak Brno, chtěli byste studovat někde jinde než v Praze.

20.1.2019 v 15:41 | Karma: 17,99 | Přečteno: 1465x | Diskuse| Poezie a próza

Barbora Kubantová

Maska

Muž byl vysoký. Hodně vysoký. Vyšší než většina lidí, které si dokážete představit. Ruce měl svalnaté a celé potetované.

1.4.2018 v 23:10 | Karma: 6,79 | Přečteno: 562x | Diskuse| Poezie a próza

Barbora Kubantová

Cestopis z Motola

Tak jo. Zase jsem se rozhodla napsat fejeton, i když to možná fejeton ani nebude, protože fejetony mi prý nejdou. Tak jsem se rozhodla napsat text, který vás pobaví.

10.3.2018 v 13:26 | Karma: 19,08 | Přečteno: 881x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Drží naše lidi pod zemí. Musíme jednat, říká vyšetřovatelka válečných zločinů

4. května 2024  17:22

Kvůli své práci je Tetiana Žukovová dlouhodobě v hledáčku Rusů. Ukrajinská právnička se totiž snaží...

Meda a Jan Mládkovi. Milovníky umění i zvířat připomíná zámecká výstava

4. května 2024

Premium Dáma z Kampy, mecenáška, kurátorka, nakladatelka, sběratelka, ale také vegetariánka a milovnice...

  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 757x
 

 Nemám ráda kritiku umění. Může ho tvořit každý už jen tím, jak žije. A proto se při čtení mých řádků zastavte a v klidu si dejte šálek kávy. Sedněte si na nějaké příjemné vyhřáté místo. Přestaňte soudit a pouze vnímejte atmosféru.