Hra

 Andrej a Kamil byli kamarádi úplně odmalička. Vždycky spolu chodili do lesa a hráli spolu různé hry v korunách stromů i u jejich kořenů. Začínali na pískovišti a jejich hry se postupně přesouvaly z houpaček do lesů plných starých ztrouchnivělých pařezů, popadaného listí a mechů. Tam, kde neustále hučí vítr v korunách stromů. Rostli, slunce stále zapadalo každý večer, dny plynuly po dnesch, lidé okolo je měli pořád stejně rádi.  

Teď jim je oběma 12 a chodí na posed do lesa v blízkosti jejich vesnice. Tam buďto hrají na indiány, nebo kovboje. Ostatní chlapci z vesnice jim nerozumí, tyhle hry je úplně minuly. V člověku se tahle hravost musí probudit sama, ale stejně jako je vzácné, aby rozkvetla květina, když je ještě hodně velká zima, je vzácné aby v člověku vznikl smysl pro hravost, když ještě nerozkvetl u jejich rodičů. Andrej a Kamil si vytvářeli vlastní svět, bublinu, ve které se cítili dobře. Nikdo do něj nemohl, nikdo ho nepochopil, protože si ho vytvářeli oni.

Jednoho dne se chlapci znovu vydali do lesa hrát si na kovboje. Andrej se jako vždycky schoval na posedu a číhal na Kamila. Kamil se schovával za některým z křoví a Andrej se rozhodl, že si dneska trochu pohraje s jeho trpělivostí. Usmál se, nacpal si trávu do dýmky, kterou kdysi dávno dostak od táty na jejich hrátky na kovboje a představoval si, jak mu do plic rpoudí nikotin a vylézá mu ústy ven. Opřel se zády o zeď posedu a ucítil, že si na něco sednul. Natáhl tedy ruku za sebe a nahmatal tam něco, čemu nemohl uvěřit. Pistoli. Dýmka mu vypadla z úst. Ani si toho nevšiml. Položil si tedy pistoli na klín a začal si ji prohlížet. Kamilovi mezitím byla v křoví zima, a tak přešlapoval a přišlápl při tom několik větviček. Andrej prsty jezdil po pistoli a nehty zarýval do každé rýhy. Byl fascinován. V uších mu zněla vřava a zpěv indiánských vojsek a klapot koňských kopyt. Před ním v dáli stál starý šaman z nepřátelského kmene a chystal se na něj zaútočit. Andrej políbil pušku a připravoval se na boj. Věděl, že pokud zneškodní šamana, celý indiánský kmen se obrátí na zpáteční cestu. Slunce mu svítilo do očí, kouř z dýmky, kterou si mezitím stihl vložit do úst ho pálil v plicích a šaman se blížil. Andrej si přiložil pušku k oku, zamířil a vystřelil. Šaman se okamžitě skácel k zemi. Andrej vyskočil radostí, ale hlavou se praštil o strop posedu. Po nárazu si uvědomil, co provedl. Vřava v jeho uších ustala, šaman zmizel a Kamil nebyl nikde ani vidět. Andrej seběhl z posedu po žebříku brav schůdky po pěti. Při dopadu na zem si zlomil nárazem kotník, ale bolest, která mu z kotníku vystřelila až ke stehni, v šoku skoro ani nezaregistroval. Skoro se doplazil ke svému kamarádovi. Spatřil, jak leží na zemi se zděšenýma očima. Z hlavy mu vytékala rudě červená krev. Na žlutých listech zářila jako červené máky v poli. Andrej ulehl vedle svého kamaráda, položil mu hlavu do klína a hladil mu zakrvácené vlasy. Jeho slzy mu dopadaly na obličej a s krví vytvářely obrazce. Po několika hodinách pláče se Andrej snažil donutit sám sebe, aby se vrátil do hry a dohrál ji podle toho, jak začala. Bohužel s momentální náladou se mu to ale nedařilo. Vstal a zlomeným kotníkem nakopával pařezy okolo sebe. Už mu to bylo všechno jedno. Křičel na všechny strany a dovolával se pomoci. Stromy však zůtyl němé, jen vítr mu dále skučel do uší. Slunce už pomalu zapadalo a v lese se udělala ukrutná zima. Andrej si lehl vedle svého kamaráda a začal na něj mluvit. Vedl s ním dlouhý rozhovor, při kterém si uvědomil, že věci, které na něm nenáviděl, vlastně také miloval. Měsíc vyplul na oblohu a rozlil své světlo mezi stromy. Větve se jim zlověstně kývaly ve větru a Andrej se bál usnout. Bál se svých snů o kovbojích, bál se, že se vrátí zpátky do té děsivé hry s Kamilem. Zíral tedy na větve nad svou hlavou a uklidňoval se pravidelným dechem.

Několik dní tam takhle ležel, ale tak strašně se bál, že usne. Tak strašně se bál své hravosti, sám sebe a svých snů, že si došel do posedu pro pistoli a svůj život ukončil ještě dříve, než je kdokoli našel.

Autor: Barbora Kubantová | čtvrtek 30.4.2015 23:52 | karma článku: 6,06 | přečteno: 241x
  • Další články autora

Barbora Kubantová

Královský den se stylem, aneb opravdu už to nemůže být horší?

~Jeden den ze studentského života v Amsterdamu – následující text je plný nadsázek, nicméně všechny události se v tomto pořadí opravdu udály během jednoho dne

1.5.2021 v 12:20 | Karma: 11,10 | Přečteno: 558x | Diskuse| Poezie a próza

Barbora Kubantová

Hrůzná cesta Flixbusem

“Kdy letíš?” “V kolik ti to letí?” “Veze tě někdo na letiště?” Máme radost, že po dlouhé době slyšíme češtinu a s úsměvem na tváři nasedáme do autobusu. To ještě nevíme, že jsme si měly úsměv raději šetřit na naši noční projížďku.

21.10.2019 v 13:40 | Karma: 44,45 | Přečteno: 22164x | Poezie a próza

Barbora Kubantová

Cestování za studiem do Brna

To se takhle jednou rozhodnete, že ačkoliv jste Pražák jak Brno, chtěli byste studovat někde jinde než v Praze.

20.1.2019 v 15:41 | Karma: 17,99 | Přečteno: 1465x | Diskuse| Poezie a próza

Barbora Kubantová

Maska

Muž byl vysoký. Hodně vysoký. Vyšší než většina lidí, které si dokážete představit. Ruce měl svalnaté a celé potetované.

1.4.2018 v 23:10 | Karma: 6,79 | Přečteno: 562x | Diskuse| Poezie a próza

Barbora Kubantová

Cestopis z Motola

Tak jo. Zase jsem se rozhodla napsat fejeton, i když to možná fejeton ani nebude, protože fejetony mi prý nejdou. Tak jsem se rozhodla napsat text, který vás pobaví.

10.3.2018 v 13:26 | Karma: 19,08 | Přečteno: 881x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  11:55

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Zemřel bývalý šéf izraelské společnosti přátel ČR. Přežil Osvětim, skrýval se v Praze

4. května 2024  11:39

Ve věku 99 let zemřel někdejší předseda Izraelské společnosti přátel České republiky a jeden z...

Novodobí husaři. Polsko zná podobu F-35, budou bez červeno-bílé šachovnice

4. května 2024  11:07

V polských ozbrojených silách se zakrátko opět objeví husaři. Nikoliv však jako těžká kavalérie,...

Prokremelští motorkáři přijeli na hřbitov do Brna, chtějí až do Berlína

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  10:42

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 757x
 

 Nemám ráda kritiku umění. Může ho tvořit každý už jen tím, jak žije. A proto se při čtení mých řádků zastavte a v klidu si dejte šálek kávy. Sedněte si na nějaké příjemné vyhřáté místo. Přestaňte soudit a pouze vnímejte atmosféru.