Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Duše

Lehkým nočním vzduchem plula Duše. Nebo spíše jenom tak klouzala. Nebylo to jakoby plula ryba ve vodě ani jakoby se pták vznášel mezi mraky. Byla to hvězda, vznášející se ve vakuu. Proplula poblikávající pouliční lampou, jakoby to byl vzduch a šinula si to dál. Uprostřed přeplněné silnice se zastavila a pohupovala se nahoru a dolů. Dolů a nahoru. Snad nervozitou, nebo nedostatkem radosti, kdo ví. Při pohledu na ni by každému ustrnulo srdce, problém byl však v tom, že ji nikdo neviděl. Byla to velice nešťastná Duše. Ona sama si to neuvědomovala, přece jenom to byla Duše. A samotná Duše prostě jen vnímá.

 

Na téhle silnici nebyla šťastná, nedokázala tam cítit klid, nahánělo jí strach tak velké množství jiných duší. Jediné, co jí dokázalo v těchto chvílích udělat radost, bylo proplout tou prázdnotou na místo, kde by mohla vnímat krásu. Tam se dokázala pohupovat i celé dni, měsíce, roky, staletí... Těžko říci, sama nikdy nepoznala Čas, takže jí bylo úplně jedno, jak dlouho tam bude. Vždy musela vyvinout spoustu úsilí, aby se mohla na nějaké takové místo dostat. Pohybovala se bílou Prázdnotou se zapnutými všemi vnímacími smysly, a čekala až ucítí Krásu. A tak si to jenom tak šinula. Přes křižovatku, po silnici, davem... Ostatní duše, aniž by si to uvědomovaly, uhýbaly Duši. Sice ji neviděly, ale cítily ji. Byly dny, kdy měla Duše tyhle pochůzky ráda. Bavila se tím, že se ostatním duším stavěla do cesty, a ony potom zakopávaly, padaly, či prostě omylem do něčeho, co zřejmě existovalo pouze v jejich vlastním světě, narazily. Občas se bavila tím, že plula nahoře nad všemi ostatními dušemi mezi oblaky a vnímala rozdílné barvy jejich energií. Takhle už žila pěkně dlouhou dobu, nic jí netrápilo, neměla žádně povinnosti, jen vůči sama sobě. Teď však nastal křížový okamžik jejího nekonečného života.

Když si takhle plula mezi několika náklaďáky na silnici, ucítila jeden velmi zvláštní pocit. Takový pocit, jaký v životě ještě necítila. Otočila se za ním. Chtěla na něj zavolat, a tak neviditelnými rty volala: „Kráso všech krás, vrať se!“ Kdyby uměla mluvit a kdyby znala slova, celý svět už by se silou jejího hlasu zlomil v kolenou. Ucítila totiž jiný druh Krásy než kdykoli jindy. A tak se vracela zpátky, přesně místy, kde ještě cítila tu svou energii. A najednou pochopila. Ten pocit totiž cítila pouze v blízkosti jedné duše s energií modré příchuti. V našem jazyce by se mu asi dalo říkat Láska. Duše si konečně uvědomila známost toho pocitu. A jeho intenzitu. Už z hodně dávných dob. Ale tentokrát se rozhodla. Nesmí o něj přijít! A tak kamkoli se modrá duše pohnula, Duše ji následovala. Když modrá duše odpočívala, Duše odpočívala. Když modrá duše snila, snila o Duši. Když tělo modré duše běželo, Duše běžela vedle něj. Duše si povšimla, že modrá duše přestala trávit čas s oranžovou duší. Párkrát dokonce i cítila, že ji modrá duše doopravdy cítí. Byla dokonale šťastná. Nejraději s modrou duší sdílela Krásu. Bylo to mnohem intenzivnější než když ji vnímala sama. Prostě spolu jen stály na nějakém místě plném Krásy a společně ji vnímaly. Propojily své emoce a byly na chvilku šťastné. Po nějaké době ji však tento vztah přestával bavit, chtěla víc. Záviděla modré duši, že má tělo. Věděla o něm, protože tělo značilo hranici, ke které se sama duše nemohla přiblížit. Milovala sice modrou duši ze všech sil a věděla, že ona ji také miluje, ale protože spolu měly pouze emoční kontakt, Duše věděla, že pomalu začíná modrou duši ztrácet. A to jí působilo neuvěřitelná muka. A tak se rozhodla pro jedinou věc, o které věděla, že ji v tento moment udělá šťastnou. Předala všechnu svou energii modré duši, a vytratila se ze světa všech duší.

O pár kilometrů dál se s brekem narodilo děťátko. Byl to chlapeček, a jeho maminka ho pojmenovala Dušan.

Autor: Barbora Kubantová | pátek 16.8.2013 12:16 | karma článku: 5,31 | přečteno: 257x
  • Další články autora

Barbora Kubantová

Královský den se stylem, aneb opravdu už to nemůže být horší?

~Jeden den ze studentského života v Amsterdamu – následující text je plný nadsázek, nicméně všechny události se v tomto pořadí opravdu udály během jednoho dne

1.5.2021 v 12:20 | Karma: 11,10 | Přečteno: 558x | Diskuse| Poezie a próza

Barbora Kubantová

Hrůzná cesta Flixbusem

“Kdy letíš?” “V kolik ti to letí?” “Veze tě někdo na letiště?” Máme radost, že po dlouhé době slyšíme češtinu a s úsměvem na tváři nasedáme do autobusu. To ještě nevíme, že jsme si měly úsměv raději šetřit na naši noční projížďku.

21.10.2019 v 13:40 | Karma: 44,45 | Přečteno: 22164x | Poezie a próza

Barbora Kubantová

Cestování za studiem do Brna

To se takhle jednou rozhodnete, že ačkoliv jste Pražák jak Brno, chtěli byste studovat někde jinde než v Praze.

20.1.2019 v 15:41 | Karma: 17,99 | Přečteno: 1465x | Diskuse| Poezie a próza

Barbora Kubantová

Maska

Muž byl vysoký. Hodně vysoký. Vyšší než většina lidí, které si dokážete představit. Ruce měl svalnaté a celé potetované.

1.4.2018 v 23:10 | Karma: 6,79 | Přečteno: 562x | Diskuse| Poezie a próza

Barbora Kubantová

Cestopis z Motola

Tak jo. Zase jsem se rozhodla napsat fejeton, i když to možná fejeton ani nebude, protože fejetony mi prý nejdou. Tak jsem se rozhodla napsat text, který vás pobaví.

10.3.2018 v 13:26 | Karma: 19,08 | Přečteno: 881x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Vláda se bude zabývat budoucnosti zóny Plzeň-Líně. Letecká záchranka zůstává

18. května 2024  7:23

Ministři se po stažení plánu na budování továrny na výrobu baterií do aut v loňském roce znovu...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 757x
 

 Nemám ráda kritiku umění. Může ho tvořit každý už jen tím, jak žije. A proto se při čtení mých řádků zastavte a v klidu si dejte šálek kávy. Sedněte si na nějaké příjemné vyhřáté místo. Přestaňte soudit a pouze vnímejte atmosféru.