Princip tržních bublin vychází z lidské závislosti

Pro pochopení tržní bubliny není třeba žádných hlubokých ekonomických znalostí. Stačí se podívat na způsob, jakým společnost myslí a žije. Díky tomuto článku zdarma pochopíte, jak bubliny vznikají a jaký je jejich průběh.

V nejistém období krátce po výraznější korekci akciových trhů je toto téma více než aktuální.Jak je uvedeno v úvodu, podle lidského chování a návyků se dají bubliny nejen dobře vysvětlit, ale také predikovat. Pro dokonalé pochopení vzniku tržní bubliny stačí pochopit lidskou závislost.

Každý člověk má nějakou neřest, která mu dělá dobře a na které je do určité míry závislý. Na principu až neodolatelného pocitu rozkoše je vlastně založena celá naše existence. Reprodukce je pojištěna tím, že nám dělá dobře a tento stav blaženosti cíleně vyhledáváme.

Když se závislost vymkne kontrole

Už od mala jsme vedeni k tomu, že všeho moc škodí a rodiče se nás snaží před závislostmi ochránit. I oni jsou však závislí a i když všichni víme, že to není správné, nemůžeme se tomu ubránit. Tento princip můžeme vztáhnout na smýšlení malého dítěte, dospělého člověka, ale i velké korporace nebo státu. Dokonalým příkladem je zadlužování. Stát se snaží motivovat své občany, aby se příliš nezadlužovali a nedostali se do dluhových pastí, přestože státní dluh dosahuje astronomických hodnot. Zadlužení rodiče poté učí své děti, že půjčovat si peníze je špatné.

Tento koloběh se nedá zastavit. Neřesti, o kterých všichni víme, že jsou špatné a snadno se mohou proměnit v hlubokou závislost, tu vždy byly a budou. A vždy o ně budeme mít ten neodolatelný zájem. Problém nastává ve chvíli, kdy se závislost vymkne kontrole. Stejně jako je tomu v osobním životě, i v tržním prostředí jsou následky ničivé a přijde chvíle, kdy se bude rozhodovat mezi totálním detoxem nebo smrtí.

Lidská závislost v tržním prostředí

Na trhu se tyto základní lidské vlastnosti projevují euforickým stavem při krátkodobém růstu. Každý chce zkrátka a dobře rychle vydělat s minimálním úsilím. Většina trhu (lidí) takto smýšlí a na aktivu nezáleží. Nemovitosti, akcie, komodity, kryptoměny - všude stejná pohádka.

Z dlouhodobého hlediska vyděláme stabilně nudných 10 % na akciích, proč nejít do rizika a nevydělat více než 30 % za jediný rok. Dvacetinásobné zhodnocení investice do Bitcoinu za jediný rok? Proč ne! Na adrenalinu se člověk stane závislým velice snadno a každý vyhledává ten orgasmický pocit pohádkového zhodnocení v krátkém časovém úseku (nejlépe bez práce).

Nafouknutí bubliny trvá celé roky, ale její prasknutí je dvakrát rychlejší. V první fázi jsou všichni nadšení a v býčím šílenství si nikdo nepřipouští, že existuje nějaký strop. Jakmile se však závislost (hamižnost) vymkne kontrole, dříve nebo později přijde zlom (a zatím v historii vždy přišel), kdy je pro většinu již pozdě a následky jsou fatální. Vše se poté vrátí na samotný začátek (kde bublina vznikla).

Místo toho, abychom se z minulosti poučili a došlo nám, že nic neroste věčně, řítíme se do další krize, kterou by mohl odstartovat zásadní propad. Měli bychom se naučit stát nohama pevně na zemi a stáhnout hlavu z oblaků, protože z takových výšek bývá pád opravdu tvrdý. Restart (pomyslný detox) překoupených finančních trhů je nevyhnutelný a manipulace centrálních bankéřů s tím pramálo nadělají. Bude se další krach přirovnávat k roku 1929? Doufejme, že nikoliv.

Autor: Krystof Bartos | čtvrtek 8.3.2018 17:11 | karma článku: 14,44 | přečteno: 429x