Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Aston Martin jde na burzu - koupit, nebo zůstat stranou?

Dnešní článek budeme věnovat IPO (vstup společnosti na burzu) velmi známé a populární firmy Aston Martin. Jistě se mezi čtenáři najde ne jeden fanoušek této luxusní automobilové značky, která nyní nabídne své akcie veřejnosti.

Valuace této společnosti v rámci IPO se pohybuje okolo astronomických $6,5 miliard. Na první pohled se to může zdát hodně a na druhý snad ještě více, protože když se podíváme hlouběji, zjistíme, že takové ohodnocení je 5krát vyšší než prodeje firmy a zhruba 60krát vyšší než její zisky!
Aston Martin predikuje pro tento rok 6200 - 6400 prodaných aut, což znamená prodeje ve výši $1,26 miliard. A předpověď celkových zisků pro letošní rok okolo $113 milionů také není nikterak růžová. Je však pravdou, že ultraluxusní trh je na vzestupu a Aston Martin hodlá agresivněji expandovat na asijský trh - právě proto predikuje 7200 - 7300 prodaných vozů v roce 2019. Málokterý trh je však více náchylný na ekonomickou situaci než právě ten luxusní.

Z logiky věci totiž plyne, že luxusnímu trhu se bude dařit v době, kdy se daří bohatým. Pokud však žijeme v bublinovém prostředí, celý trend by se mohl velmi rychle otočit.

Můžeme si to demonstrovat na praktickém příkladu z krize v roce 2008. Už poměrně známý příběh investora, kterému se dařilo velmi slušně (krize ještě naplno nepropukla), vypráví o tom, jak si šel koupit nové luxusní Maserati. Prodejce mu řekl, že musí ještě ten samý den složit zálohu, aby dokázal, že na ni opravdu má - tohle si mohl prodejce dovolit jen proto, že měl celou řadu předobjednávek. Dařilo se zkrátka všem - až podezřele moc dobře. Investorovi se to také nezdálo a když si k tomu připočetl pomalu ale jistě krachující akciový trh, rozhodl se raději s koupí luxusního vozu počkat.
Vrátil se o pouhých 7 měsíců později (konkrétně v únoru roku 2009), kdy spadl akciový trh na dno. Auto pak pořídil s 25% slevou a bez zbytečných komplikací.

Tenhle příběh jen dokazuje to, jak rychle se může trend otočit. Zároveň můžeme sledovat výrazné změny za posledních 18 let v utrácení za nová auta. Od roku 1996 do roku 1998 byl věk 50 let vrcholem utrácení za nová auta (nejvíce lidí si v tomto věku pořizovalo nová auta). Od roku 2014 do roku 2016, tedy po těch 18 letech, se však tento vrchol posunul až na 64 let. A v 64 letech přichází také vrchol celkového jmění (net-worth). To nám jasně ukazuje na fakt, že nákup aut více následuje vrchol bohatství než vrchol příjmů a utrácení! Vysněné auto si nyní kupují o poznání starší lidé, kteří mají méně starostí, závazků a jsou také bohatší.

Ať už patříte do jakékoliv věkové skupiny, dobře zvažte koupi nového luxusního auta nebo vstup do IPO Aston Martinu při takovéto valuaci. Opět to jen chce dát si jedna a jedna dohromady, zachovat si zdravý rozum a nevrhat se do něčeho bez rozmyslu. Když se podíváme na současné bublinové prostředí na celé řadě aktiv (akcie nevyjímaje) a uvědomíme si, že by mohl přijít vrchol klidně v průběhu jednoho roku či méně, měl by se nám v hlavě rozeznít varovný signál.

I nyní (jako ve výše popsaném příběhu z roku 2008) se vyplatí spíše počkat do roku 2020 - 2021, kdy celá tahle bublina nejspíše praskne.

Ano, je pravdou, že globálně zaznamenal trh s ultraluxusními auty velmi silný nárůst. Od roku 2015, kdy se predikovalo 62 027 prodaných aut na predikci 86 148 prodaných aut z letošního roku. To znamená 39% nárůst během pouhých 3 let! Zpomalení tohoto trendu očekává i trh sám - na rok 2020 už se globálně predikuje 85 614 prodaných aut.

Autor: Krystof Bartos | pondělí 24.9.2018 15:47 | karma článku: 6,49 | přečteno: 328x
  • Další články autora

Krystof Bartos

Můj názor na vývoj kurzu EURCZK

Již od začátku svého publikování kritizuji veškeré zásahy, kterými centrální banky manipulují trh. Když říkám centrální banky, myslím tím i tu naši - ČNB.

11.9.2018 v 15:35 | Karma: 19,28 | Přečteno: 861x | Diskuse| Ekonomika

Krystof Bartos

Nezdravý trh, který je závislý na 4 firmách, by mohl znamenat zkázu!

O faktu, že je aktuální situace na hlavních akciových trzích velmi nejistá, jsem se v posledních týdnech hojně vyjadřoval.

27.7.2018 v 7:47 | Karma: 12,93 | Přečteno: 600x | Diskuse| Ekonomika

Krystof Bartos

Warren Buffet? Ne - my sázíme na Johna Malona!

Pokud jste o tomhle chlapíkovi z Connecticutu s irskými kořeny ještě neslyšeli, je to velká chyba! Ale nemůžeme vám to mít vůbec za zlé - mnoho investorů (natož běžných lidí) o Malonovi nikdy neslyšelo.

16.7.2018 v 11:35 | Karma: 8,52 | Přečteno: 285x | Diskuse| Ekonomika

Krystof Bartos

Časovaná bomba v Itálii a potenciální krize v celé eurozóně?

O velmi znepokojivé situaci v EU (i v Evropě jako takové) jsme psali VIP článek již v dubnu minulého roku.

1.6.2018 v 12:08 | Karma: 25,37 | Přečteno: 1540x | Diskuse| Ekonomika

Krystof Bartos

Rozdělení bohatství – proč krize zasáhne zejména ty nejbohatší?

Pokud jste se někdy zajímali o největší krachy na burze, jistě víte, že je rozdíl mezi bublinou v býčím trhu a bublinou v medvědím trhu. A pokud jste o tuhle problematiku doposud nezavadili, dnes vám ji výrazně osvětlíme.

3.5.2018 v 10:18 | Karma: 11,92 | Přečteno: 756x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 773x
Bezmála 100 dalších článků naleznete ZDE

Majitel The Bartos Organization - mezinárodní investiční a analytické společnosti, autor knihy s ekonomickým výhledem a zakladatel Bartos Research

Již více než 8 let se pohybuji v oblasti investic a ekonomiky a za tu dobu jsem poznal, že správné informace jsou pro úspěch naprosto zásadní a navíc často nedostupné. Postupem času jsem se rozhodl přinést lidem, kteří chtějí mít skutečný přehled ty správné informace, které sám využívám, a to ve srozumitelné formě. V dnešní iracionální době je to dle mého názoru důležitější než kdy dříve.

 

Seznam rubrik