Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ta nám to dala – Češi očima Welšanky

Lektorka angličtiny Gwyneth Jones(ová) trefně sepsala, jak na ní působí Češi a Česko. Je v tom humor, ale i reflexe, které my sami většinou nejsme schopni.

Gwyneth pochází z Walesu a učí angličtinu. Nejdřív v Japonsku, kde začala o svém pobytu psát blog. Komentovat Japonce jí evidentně bavilo. Do Česka přijela v roce 2011, to jí bylo 25, a také tady své pocity začala svěřovat blogu http://thepraguething.wordpress.com. Drží se ve střízlivě humorné rovině, občas to jsou dlouho tradované klišé (Češi a pivo), někdy je v tom jemný šťouchanec, jako třeba v otázce rasismu. Letos v létě Gwyneth odjela do své rodné Británie a své dojmy shrnula do 33 bodového návěstidla pro budoucí návštěvníky Česka. Vtipné čtení, které si dovolím okomentovat  vážně i nevážně.  

  1. Češi mají dobré pivo – komentář: nemáme námitky, naopak, pýříme se.
  2. Pivo má hodně druhů – další lichotka, Gwyneth si možná nevšimla, že v Británii mají taky hodně piv, a to ještě nebyla v Belgii.
  3. Na otázku Jak se máš? se odpovídá negativně, pozitivní odpověď se nenosí – asi to tak bude, zvlášť letos vládne v českých zemích hodně blbá nálada.
  4. Pojmy jako komunismus a kapitalismus nejsou tak jednoznačné, někteří lidé komunismus oplakávají – co říci tady? nic než s trochou studu přiznat, že to tak je.
  5. Přehlídka Gay Pride je mohutná, ale čeští studenti jsou vždycky vedle, když se ukáže, že někdo je gay – docela výstižné, na povrchu rozverná otevřenost, uvnitř stále předsudky.
  6. Hodně Pražanů na víkendy utíká z města na chalupu – yes, chalupaření, kterému jsme se naučili v době komunismu, přežívá, a teď v době recese a blbé nálady možná ještě sílí.
  7. Češi víc než kdo jiný jezdí pod stan, chodí na výšlapy do přírody, na lyže atd. – blízkost k přírodě nezapřeme, hlavně, když si sebou můžeme vzít gáblík, ano, dnes to má i své ekonomické opodstatnění.
  8. Česká kuchyně je těžká a mastná, zdravější potraviny aby lupou hledal – další pravda, kterou nechceme slyšet, italské podniky sice přibývají, ale většina hospod a restaurací servíruje pokrmy jako za socialismu, někdy žbrbláme, ale vždycky to sníme, a tak kuchaři vaří dál postaru, začarovaný kruh.
  9. V poledne se najíte už za 3 libry – z ceny jídla a piva jsou cizinci vždycky paf, jenže ty dumpingové ceny v hospodách asi trochu souvisí s kvalitou…
  10. V restauraci si každý automaticky sedá sám, když se ptáte po číšníkovi (aby vás usadil), považují vás za mimozemšťana – malá kulturní odlišnost, v Británii je rozdíl mezi hospodou a restaurací, kde se ke stolům uvádí, tady je přechod mezi hospodou a restaurací pozvolný, to už musí být nóbl restaurace, aby vás uvedli ke stolu.
  11. Normální je začít pít pivo před jedenáctou dopoledne – je to ještě horší, někteří pánové si ráno dávají jedno u autobusové zastávky a jeden, kterého znám, se v zimě s oblibou ptá, jestli je to      pivečko pěkně vychlazený.
  12. I ti nejzlotřilejší teenageři pouštějí staré lidi v MHD sednout, a staříci se většinou brání – ano, jsou i takoví teenageři a staříci, ale všichni rozhodně ne. Nedivím se, že to Welšanku zaujalo,      v Británii totiž v tomto ohledu panuje rovnost: právo sedět má každý, starý i mladý, sedadla se uvolňují naprosto výjimečně.
  13. Stále se nosí buranské sestřihy nahoře nakrátko a vzadu dlouhé – co k tomu dodat, nosilo se to už za socialismu, v 90. letech se z toho stal oblíbený sestřih tzv. podnikatelů a vidíte to i dnes. Možná za to může obliba Jardy Jágra v mladších letech.
  14. Psi jsou všude – bohužel, a s nimi exkrementy. Kolikrát se kvůli nim člověk rozčílil, a šlápl do nich!
  15. Prakticky každý den je v Praze nějaká akce, stánky s jídlem a pitím – oslavuje se kde co, tak trochu samoúčelně, a funguje to taky jako jedna z pastí na turisty.
  16. Velké skupiny turistů jsou otravné – obecná globální pravda, teď jde jen o to, jestli ukážeme na Němce, Angličany… nebo Rusy?  
  17. Na vánoce lidé pěstují ve vanách živé kapry, zabíjejí je až těsně před večeří – ochránci práv zvířat to nemohou vystát. Ale všude je něco…
  18. O Vánocích naděluje Ježíšek, začátkem prosince Mikuláš, kterého doprovází čert a běda, když dítě zlobí a neřekne básničku – místo Ježíška to ve světě odbývají Santa Klausové a jim podobní, ale čerty, pravda, nemají. Povrchní pohled zvenčí strašení čertem často považuje za      hrozný zločin na dětech.   
  19. O velikonocích muži bijí ženy klacky a ženy jim za to dávají vejce – zahraniční návštěvníky i genderisty tento starý starobylý český rituál nepřestává provokovat. Nevysvětlíte jim to, protože to nepochopí. Britský list Independent o tom dokonce kdysi napsal jako o jednom z projevů diskriminace žen!
  20. Když jedete tramvají 10 minut od centra, začínáte mít potíže domluvit se anglicky, což je celkem sympatické – to neplatí jen o Praze, podobné je to i jinde v Evropě. Na tom, že v cizím      prostředí bez znalosti jazyka se někdy dozvíte daleko víc, něco je.
  21.  A beer a day keeps the doctor away (každý den aspoň jedno pivko a budete zdrávi), těžké maso musejí Češi zapíjet pivem a nakonec Becherovkou – narážka na přísloví An apple a day keeps the doctor away. Tradice dát si po obědě pár kousků a zazdít to Becherovkou v některých dělnických profesích sice přežívá, ale pomalu mizí. I v konzervativním Česku se víc konzumuje víno, voda, dokonce i jiné věci.
  22. Pivo je stále za babku, jídlo a pivo je za hranicemi ČR výrazně dražší – jedna z našich pořád ještě předností, snad na vzdory novým vládám a vydrží.
  23. Tradiční vymezení mužských a ženských rolí je pořád silné, ženy chodí na tříletou mateřskou a muži vykonávají fyzickou nebo jinou práci – už to není takové, jaké to bývalo, emancipace a rovnoprávnost se hlásí o slovo, ale oproti déle emancipované a zrovnoprávněné Británii to není      pořád nic. Tam žena dokáže mnoho, i když vařit pořádně neumí.
  24. Česká televize je k popukání, hlavně staré anglické dabované filmy nebo česká Superstar – známá věc, český dabing musí působit na Brity, zvyklé na originální hlasy, dost komicky a možná nejen to. Čech by měl zas možná problém s anglickou televizí, hlavně nekonečnými přiblblými sitcomy.
  25. Po Karlově mostě můžete chodit každý večer a vždycky se tam něco děje – jo, jsou tam turisti, kteří se dají obrat (dobrovolně i nedobrovolně), tak se pořád něco děje.
  26. Člověk se může stokrát dívat na Pražský a vždycky je to úžasná podívaná – cizinci se rádi dojímají. Dokonce i někteří z našinců při pohledu na Hradčana za soumraku zamáčkne slzu.
  27. Češi jsou škudliví, na dovolenou si sebou berou jídlo, ale přesto nikdo z mých českých studentů neukradl v hotelu ručník – rozpor, který stále platí, i když jídla už nevozíme tolik a dnešní mladí jsou vychovanější, než jsme byli my. Dnes mají jiné mouchy.  
  28. Nezačínejte mluvit o Romech (cikánech), jinak si vyslechnete přehršle rasistických narážek (v 80% případů), ale to neznamená, že všichni Češi jsou rasisti – tady máme problém. Možná si to nepřiznáme, ale rasismus v nás je a mnozí se tím netají. V Británii je to naprosté tabu. Ne že by tam nebyli rasisté, ale veřejně se neprojevují, tedy s výjimkou chuligánů na fotbale. Je to dáno i historicky, soužití Britů s barevnými je daleko delší než u nás. Moje babička viděla černocha na vlastní oči poprvé v 70. letech na brigádě v JZD a bezelstně to komentovala slovy: Voni ty čerňoši jsou takový  hodný, jako děti, ale dělat neuměj. A prasata to jsou…
  29. Totálně potetovaný muž sežene dost hlasů, aby kandidoval na prezidenta – šok, to by se v tradicionalistické Anglii stát nemohlo. U nás to vypovídá jednak o kvalitě dalších kandidátů, jednak je takový „exces“ docela sympatický. Už 100 let nemáme monarchii, tak si to můžeme dovolit.
  30. Frčí politicky nekorektní vtipy – legrace z menšin nebo postižených je u nás běžná, i když s globalizací se politická korektnost do našeho života vkrádá také. V Británii je jí zase až moc. Před několika lety zakázali ve školkách písničku Baa, baa, black sheep o černé ovci, aby se černé děti necítily méněcenně. Tady platí jediné: všeho moc škodí, a to na obou stranách.
  31. Češi nemají moc národní hrdosti – nesouhlas, při hokejových turnajích jsou všichni hrdí až moc! Jinak je nám to ale fuk. Často se stává, že prokoukneme až po delším pobytu v zahraničí. Británie je  velká země s velkou minulostí, rozlohou a mnoha vyhranými bitvami včetně druhé světové a falklandské. Sounáležitost s korunou je jaksi daná. Bez ohledu na to mají být na co hrdi.
  32. V Česku se neslaví Halloween, ale 30. dubna upalují čarodějnice – vskutku objevné pozorování. Halloween a jiné zkomercializované americké svátky už se začínají slavit i tady a pohanské čarodějnice zase přišly do módy.
  33. V Praze výborně funguje doprava – vcelku se dá souhlasit, i když časté uzavírky tratí a tunel Blanka nám dávají pěkně zabrat. Co vy na to, Pražáci?
Autor: Miroslav Krupicka | pátek 15.11.2013 11:49 | karma článku: 23,02 | přečteno: 2460x
  • Další články autora

Miroslav Krupicka

Amy Winehouse - film bomba

Když se mnou něco pohne, musím to dát na papír. Je to dokumentární film Amy o stejnojmenné zpěvačce, která umřela právě před 4 lety. Je to vlastně smrt v přímém přenosu, protože tu cestu do hrobu Amy sama komentuje.

29.7.2015 v 11:17 | Karma: 14,36 | Přečteno: 942x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Krupicka

Co vědí v Kostnici o Husovi? Dost!

Kostnice, město, o kterém jsme se učili ve škole, ale nedovedli jsme si ho představit. Vždycky se mi zdálo, že tam haraší kosti. Jak vypadá a co tam o Husovi vědí? Vydal jsem se hledat místo, kde upálili českého mučedníka.

20.7.2015 v 11:28 | Karma: 15,39 | Přečteno: 574x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Krupicka

Dejte na pejska

S teplejším počasím vyrazili do ulic prodavači charity a otravové všeho druhu. Na některých místech jich je tolik, že projít okolo je problém.

1.4.2015 v 11:59 | Karma: 21,28 | Přečteno: 1086x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Krupicka

Most přes řeku Kwai

Vypadá nenápadně, jako zmenšenina smíchovského mostu v Praze. Dnes se na něj jezdí dívat turisté, ale jeho historie je přímo ďábelská, kape z něj krev...

13.2.2015 v 10:43 | Karma: 26,94 | Přečteno: 2242x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Krupicka

Je Česko dostatečně antiislámské?

Zdá se, že ne. Většina lidí považuje islám za nebezpečí a někteří politici se snaží, aby jich bylo ještě víc.

26.1.2015 v 10:45 | Karma: 14,14 | Přečteno: 1070x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1032x
Člověk se spoustou chyb, protože... nobody´s perfect.

Seznam rubrik