Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kde je Pozitivní evoluce?

Předloni na podzim byly evolucionářů plné noviny. Dnes je Karel Janeček stálicí českého bulváru. Co se stalo?

Říjen 2012: tiskem se šíří inzeráty na Vlny evoluce, Karel Janeček v nich slibuje otevřít celospolečenskou diskusi o zásadních morálních hodnotách. V době Nečasovy potápějící se koalice to zapůsobilo trochu jako živá voda. Karel Janeček se svými nejbližšími objíždí krajská města, kde vykládá o svých vizích a diskutuje s publikem. Lidé zažívají deziluzi (kolikátou už?) nad stavem věcí veřejných i Věcí veřejných, a nejen jich. Janeček se tak trochu na této vlně deziluze veze. Nabízí veřejnosti, aby se zapojila do jeho hnutí – Pozitivní evoluce – a tlačila na politiky, aby dělali politiku pro lidi a ne pro sebe. Není to příliš konkrétní, ale má to ohlas.   

Pražská Lucerna, 23. listopad 2012: Janečkova spanilá jízda republikou vrcholí. Zde mohu posloužit osobní vzpomínkou. Sál praská ve švech, atmosféra je elektrizující. Lidé (převážně mladí) si nadšeně berou pozitivní placky a diskutují. Bílá scéna s fialovým nasvícením připomíná řídící pult za StarTreku. Za velkých ovací přichází guru Karel Janeček, elegantní štíhlý čtyřicátník. Není zrovna velký orátor, ale působí sympaticky. Vypráví, jak přišel ke svému bohatství obchodováním na americké burze. Protože je hrubě nespokojen s vývojem ve společnosti, rozhodl se část peněz věnovat na její zlepšení. Založil protikorupční fond, ale to nestačí, tak jde dál. Hřímá pro vytvoření mohutného občanského hnutí, které nastolí společenské problémy a donutí politiky se jimi zabývat.

Klíčový je volební zákon, který sám zkonstruoval. V podstatě jde o dvoumandátový většinový systém, který by omezil výsadní postavení velkých stran a pomocí preferenčních (plusových a mínusových) hlasů vyřadil ze hry zlojedy. Tak říká kmotrům a škůdcům demokracie. Nezní to špatně, ale upletou si naši politici sami na sebe bič? Strategie je následující: ještě před volbami nastolit diskusi o novém volebním systému a vystupňovat tlak na politiky, aby přijali nový volební zákon. Utopické, ale budiž. Vyskytli se i pochybovači, ale sál souhlasně aplauduje. Co teď bude následovat? Musíme se navzájem spojit, růst, zůstat v kontaktu, loučí se Janeček, jedině tak toho dosáhneme.

Zatímco jde Janeček v médiích na dračku, komentátoři ho moc neberou. Zaznívají odsudky, možná až příliš příkré. I kdyby se mu podařilo prosadit desetinu toho, co slibuje, bylo by to fajn. Začátkem roku 2013 má Janečkova Pozitivní evoluce dobře našlápnuto, ale moc se toho neděje. Přicházejí předčasné volby. Janeček uspořádá pár besed v Malostranské besedě, ale širší diskusi o změně volebního systému nevyvolal. Po volbách připouští: Přiznávám, že projekt zpomalil, ale funguje dál. Janeček se zjevuje na nejrůznějších společenských akcích, většinou sám, někdy s ženami. Koncem roku se začíná ukazovat s modelkou Janou Doleželovou. Bulvár odhaluje, že s ní strávil víkend v Irsku.

Vánoce 2013: přichází pozdvižení. Na sjezdovce ve Špindlu Janeček před Doleželovou a v přítomnosti bulváru přiznává, že žije ještě s jinou ženou. Polygamie mu prý nevadí. Z Janečka se stává bulvární a společenská celebrita. Blesk jej v kauze Doleželová bude vytěžovat ještě několik týdnů, vlastně napořád. Tzv. seriózní noviny o něm přestávají psát, není příliš o čem. Člověk se nemůže ubránit dojmu, že Janeček bulvár sám vyhledává – vysvětluje, opravuje. Občas se zmiňuje o svých vizích, ale to už nikoho moc nezajímá. Nad Pozitivní evolucí se zavírá voda. Roli seriózního obhájce spravedlnosti opticky přebírá Karel Randák, šéf Janečkova protikorupčního fondu, iniciátor případu Rittig.  

Únor 2014: Karel Janeček se zjevuje na Českých lvech s novou ženou. Prý je to slečna Zuzana, kamarádka. Abychom se v tom vyznali: Janeček, který se na shromážděních prezentoval jako vyznavač rodinných hodnot, má dvě děti. Kromě toho žije už několik let s Marcelou Sýkorovou a pomáhá jí vychovávat jejího syna. To ostatní jsou už jen přítelkyně.

Současnost: Facebookový profil Pozitivní evoluce stále existuje, ale skomírá. Živější je stránka samotného Janečka s devíti tisíci přáteli. Svěřuje se na ní o svých dobročinných aktivitách a létání. Založil další nadaci. Občas finančně nebo slovně podpoří nějako bohulibou akci, například festival Jeden svět. Vystupuje nikoli za svou firmu nebo za Pozitivní evoluci, ale sám za sebe. Na Facebooku sděluje: Výměnou za zajímavé až bulvární informace o mé osobě dosahuji toho, aby novináři informovali i o návrhu nového volebního systému Demokracie 2.1. Jak to vypadá v praxi Janeček předvedl nedávno v TopStar magazínu na TV Prima. Ze čtyřminutové reportáže 30 vteřin abstraktně hovoří o novém volebním systému, který bude spravedlivý. Zbytek je o jeho novém účesu a o ženách.

Závěr? Potenciál, jaký měl Karel Janeček ještě před rokem, vyšuměl. Z vůdce hnutí se stal sólistou. Přesunul se do bulváru. Možná ne tak úplně, ale pro většinu publika ano. Myslel to dobře, ale zalíbil se mu život v záři reflektorů. Taky ho to třeba semlelo, ale to vyjde nastejno. Možná někdy překvapí. Bude mu ještě někdo věřit?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Krupicka | pátek 28.3.2014 14:12 | karma článku: 16,62 | přečteno: 1636x
  • Další články autora

Miroslav Krupicka

Amy Winehouse - film bomba

Když se mnou něco pohne, musím to dát na papír. Je to dokumentární film Amy o stejnojmenné zpěvačce, která umřela právě před 4 lety. Je to vlastně smrt v přímém přenosu, protože tu cestu do hrobu Amy sama komentuje.

29.7.2015 v 11:17 | Karma: 14,36 | Přečteno: 941x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Krupicka

Co vědí v Kostnici o Husovi? Dost!

Kostnice, město, o kterém jsme se učili ve škole, ale nedovedli jsme si ho představit. Vždycky se mi zdálo, že tam haraší kosti. Jak vypadá a co tam o Husovi vědí? Vydal jsem se hledat místo, kde upálili českého mučedníka.

20.7.2015 v 11:28 | Karma: 15,39 | Přečteno: 574x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Krupicka

Dejte na pejska

S teplejším počasím vyrazili do ulic prodavači charity a otravové všeho druhu. Na některých místech jich je tolik, že projít okolo je problém.

1.4.2015 v 11:59 | Karma: 21,28 | Přečteno: 1086x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Krupicka

Most přes řeku Kwai

Vypadá nenápadně, jako zmenšenina smíchovského mostu v Praze. Dnes se na něj jezdí dívat turisté, ale jeho historie je přímo ďábelská, kape z něj krev...

13.2.2015 v 10:43 | Karma: 26,94 | Přečteno: 2242x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Krupicka

Je Česko dostatečně antiislámské?

Zdá se, že ne. Většina lidí považuje islám za nebezpečí a někteří politici se snaží, aby jich bylo ještě víc.

26.1.2015 v 10:45 | Karma: 14,14 | Přečteno: 1070x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Seniora málem zabil a ukradl mu plnou peněženku. Násilník dostal šestnáct let

9. května 2024  14:53

Soud ve čtvrtek vyměřil 16 let vězení se zvýšenou ostrahou třicetiletému Janu Čuporimu, který loni...

Kadyrov se chlubil taháním auta. Má svaly z kamene, chválila Simonjanová

9. května 2024  14:49

Čečenský diktátor Ramzan Kadyrov se ukázal na videu, kterak tlačí auto. Jeho údajnou sílu vyzdvihla...

Na dvě seniorky spadla zeď zámeckého parku v Pacově, jednu vážně zranila

9. května 2024  14:29

Ke zranění dvou seniorek došlo ve středu o státním svátku v Pacově na Pelhřimovsku. Na dvě ženy...

Nový ukrajinský rekord: aby zasáhl rafinerii, urazil dron 1500 kilometrů

9. května 2024  14:03,  aktualizováno  14:27

Sledujeme online Nejméně osm lidí utrpělo zranění v ruské Belgorodské oblasti po dronovém útoku, který Rusko...

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1032x
Člověk se spoustou chyb, protože... nobody´s perfect.

Seznam rubrik