Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jsou Britové obyčejní lidé? Ne tak docela…

Markéta Veselá pracuje v Británii a píše o tom blog. Podle ní Angličanům chybí zdravý selský rozum, ale jinak jsou to obyčejní lidé s chybami jako my. Nějakou anglickou zkušenost mám a nejsem si jist, jestli jsou obyčejní. Spíš komplikovaní.

Na základě příhody s nákupem zmrzliny (jiná cena na ceduli než u pokladny) Markéta dospívá k tomu, že Angličané nemají common sense, zdravý selský rozum. Já jsem pracoval v prostředí velké firmy, kde služby fungovaly perfektně, nedostatek zdravého rozumu jsem nepozoroval. Naopak v českých supermarketech při doplňování zboží nebo u pokladen vždycky rostu, jak je možné jednoduché věci dělat složitě. Na lidskou blbost a nesmyslná pravidla lze asi narazit všude na světě. Další podiv vyjadřuje nad formální anglickou zdvořilostí. Ano, člověku přijde divné, že se ho někdo pětkrát za den ptá, jak se má nebo jestli je OK. Na to je třeba si zvyknout a nebrat to příliš vážně. Angličan je takhle vychovaný a neočekává u toho velkou konverzaci. Ale řekněte, není ten trochu strojený úsměv a otázka How are you příjemnější, než mlčící – v horším případě nevlídná – tvář?

 

Celkově vzato jsou Britové slušnější než my. Ctí rozdílné názory, umějí argumentovat, neurážejí, usmívají se. Ukázkové jsou hádky v parlamentu, kde se poslanci hádají, ale s noblesou a oslovují se při tom „righthonourable gentleman.“ A jsou také čestnější. Víc dodržují pravidla, tolik nekradou, nepodvádějí a nehledají kličky. Rádi pomohou. Téměř vždy, když jsem vytáhl mapu a něco hledal, mi nějaký kolemjdoucí přispěchal na pomoc.

 

Dalším charakteristickým rysem Angličanů je – Markéta Veselá na to naráží také – sebevědomí. My Češi nejsme při jednání a vystupování tak sebejistí. Angličan pronese výrok a stojí si za ním. Je tak naučený ze školy a z rodiny – říci svůj názor a obhajovat ho argumenty. Ve školách se píší eseje, o kterých se vedou diskuse a tak Britové na rozdíl od nás dobře umějí mluvit a formulovat, neznají ostych. V tom bychom si z nich mohli vzít příklad. Hlavně naše školy. Možná v tom hraje určitou roli i velikost a dějiny našich států: my jsme příslušníci malého trochu ušlápnutého národa, který vždycky hledal, jak se zachránit, zatímco Angličané patří k velkému národu, který se k historickým událostem stavěl principiálně. To neznamená, že jsou lepší. My Češi jsme zase adaptabilnější s větším smyslem pro improvizaci.

 

Ještě k té komunikaci. Jedna věc je povrchní rozhovor s úsměvem na rtech a druhá věc navázání hlubšího kontaktu. Angličané jsou tolerantní, cizince berou, ale zároveň vás oťuknou, přiřadí vám společenský status a podle toho s vámi v budoucnu jednají. A věřte, že je to znát. Při letmém kontaktu to nepostřehnete, ale při delším pobytu nebo v pracovním prostředí ano. Britská společnost daleko víc sociálně rozvrstvená a třídy stále fungují. Čím vyšší status, tím méně je pravděpodobné, že budou vyhledávat vaši společnost. Usmějí se na vás, zeptají se How are you, ale tím to končí. Brit komunikuje nejraději „with his peers“, tedy se sobě rovnými. Napříč třídami se nepěstuje přátelství, ale slušnost. V tomto směru Britové obyčejní rozhodně nejsou. Proto je docela obtížné najít si mezi nimi skutečné přátele. Za těch několik let, které jsem v Británii strávil, mohu říci, že mám blízké přátele dva, možná tři.

 

Také sdílím sympatie pro Angličany a Anglii. Pokud je tam člověk jako turista, je to fantastické: zajímavá země, příjemní lidé. Když tam žijete a pracujete déle, začnete vnímat rozdíly. Člověk je musí vzít takové, jací jsou a přijmout jejich pravidla. Někdo s tím může mít problém, někdo ne. Já osobně si teď víc vychutnávám Anglii jako turista.

Autor: Miroslav Krupicka | úterý 3.9.2013 11:50 | karma článku: 30,51 | přečteno: 2781x
  • Další články autora

Miroslav Krupicka

Amy Winehouse - film bomba

Když se mnou něco pohne, musím to dát na papír. Je to dokumentární film Amy o stejnojmenné zpěvačce, která umřela právě před 4 lety. Je to vlastně smrt v přímém přenosu, protože tu cestu do hrobu Amy sama komentuje.

29.7.2015 v 11:17 | Karma: 14,36 | Přečteno: 942x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Krupicka

Co vědí v Kostnici o Husovi? Dost!

Kostnice, město, o kterém jsme se učili ve škole, ale nedovedli jsme si ho představit. Vždycky se mi zdálo, že tam haraší kosti. Jak vypadá a co tam o Husovi vědí? Vydal jsem se hledat místo, kde upálili českého mučedníka.

20.7.2015 v 11:28 | Karma: 15,39 | Přečteno: 574x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Krupicka

Dejte na pejska

S teplejším počasím vyrazili do ulic prodavači charity a otravové všeho druhu. Na některých místech jich je tolik, že projít okolo je problém.

1.4.2015 v 11:59 | Karma: 21,28 | Přečteno: 1086x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Krupicka

Most přes řeku Kwai

Vypadá nenápadně, jako zmenšenina smíchovského mostu v Praze. Dnes se na něj jezdí dívat turisté, ale jeho historie je přímo ďábelská, kape z něj krev...

13.2.2015 v 10:43 | Karma: 26,94 | Přečteno: 2242x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Krupicka

Je Česko dostatečně antiislámské?

Zdá se, že ne. Většina lidí považuje islám za nebezpečí a někteří politici se snaží, aby jich bylo ještě víc.

26.1.2015 v 10:45 | Karma: 14,14 | Přečteno: 1070x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Íránský prezident je po smrti, potvrdila televize. Našly se trosky vrtulníku

20. května 2024  6:24,  aktualizováno  7:07

Íránský prezident Ebrahím Raísí a ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján zemřeli při nedělní...

Bouřky, déšť i slunce. Teploty ke konci týdne vyšplhají až k 25 stupňům

20. května 2024  6:31

Počasí v Česku bude proměnlivé. Podle meteorologů během týdne se vyskytnou bouřky a déšť, vysvitne...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1032x
Člověk se spoustou chyb, protože... nobody´s perfect.

Seznam rubrik