Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Šestinedělí v Číně

Čínská maminka mi neustále klade na srdce, že po porodu musím zůstat doma, nevycházet ven, dodržovat “doporučení”. Je to důležité pro moje zdraví a rychlé navrácení se do formy.

Ona neměla tolika času a zdraví jí to výrazně poznamenalo - bolesti hlavy, slabá imunita, bolesti zad atd. I kamarádky Číňanky mi to připomínají, kdykoliv se s nimi vidím. A to i ty, které nikdy nerodily. Je to prostě obecně platná věc. V čínštině tomu říkají ???.

 

Od kamarádek, od maminky, z blogů a různých videí mám teď trochu představu, jak to probíhá. Obecně se mluví o měsíci, tedy čtyř týdnech. Když jsem řekla mamince, že u nás se říká “šestinedělí”, tak znalecky pokývala hlavou, že jsme asi hodně zodpovědní. Značně jí to uklidnilo, protože slýchá, že cizinky tomuhle zotavovacímu procesu moc nedají. Většinou to bývá tak, že se po porodu nastěhuje čerstvá maminka i s miminkem k rodičům manžela a tchýně se o všechno stará. Ve velkoměstech u lidí s lepšími platy začíná být běžné, že si domů zavolají na celou dobu profesionální pečovatelku - ??. Rodiče často ještě stále pracují, bydlí daleko a nebo si nastávající rodiče prostě myslí, že je lepší povolat profesionálku. V jednom dokumentu jsem slyšela, že si za péči 24/7 v Pekingu může taková paní přijít i na 33 000 Kč. V čem taková práce spočívá? Jednoduše - ve všem. Čerstvá maminka nemusí dělat vůbec nic, o všechno se jí paní postará. Denně jí vaří nutričně vyvážené jídlo, ze kterého tak žena může načerpat všechny důležité živiny pro včasné uzdravení. Zeleninu na páře, polévku z prasečích nožiček (na podporu tvorby mléka), kuřecí vývar (maminka po druhém porodu, to měli mého manžela, prý dostala celkem 12 slepic). Hodně receptů vychází z tradiční čínské medicíny a teorie yin-yang. Ženy jsou od přírody víc yinové, studené. Ryby nebo třeba kachny jsou považovány za studené, protože žijí ve vodě, a tak nevhodné. Zakázané jsou rovněž syrová zelenina a ovoce. Kuřata a slepice jsou horké povahy, a tak se můžou konzumovat. Žena nejen že nesmí pít studenou vodu a konzumovat studené výrobky (žádná zmrzlina, a to ani v největším horku), tradičně by neměla přijít do styku s ničím studeným - to zahrnuje i mytí nádobí, čištění zubů, sprchování se, mytí vlasů atd., protože v minulosti a hlavně na vesnici, moc horká tekoucí voda nebyla, ve místnosti bývala zima a často průvan. Kvůli zraku je zákaz sledování televize a používání telefonu. Ptala jsem se kamarádky Číňanky, která rodila před šesti lety. Prý to vydržela dva týdny a pak už se osprchovala. Patří k horní vrstvě, před pár měsíci dostala od exmanžela k narozeninám červené Porsche a značkové kabelky nosí i dcerka. Tak si myslím, že měli doma dostatek tepla a horké vody na to, aby se tímhle nějak víc zabývala. Žena dál nesmí ofouknout (žádné věšení prádla na balkoně), takže i v létě musí chodit navlečená, v huňatých ponožkách a s čepicí nebo čelenkou na hlavě. V dávnějších dobách se potýkala žena s daleko více omezeními. Protože během porodu krvácela, krev je považována za nečistou, nesměla ten měsíc přijít do styku s jinými lidmi, zapalovat vonné tyčinky, jíst u jednoho stolu s ostatními a podobně. Samozřejmě se to mění oblast od oblasti.

 

Určitě je super, že všechnu tu práci v prvním měsíci má na starost někdo jiný a maminka může pořádně odpočívat a opravdu se zotavit. Co mi přišlo trochu zvláštní, že paní pečovatelka pečovala na 100 procent i o miminko. V dokumentu bylo vidět, jak maminka spokojeně snídala a ani nemrkla, když miminko z pokoje začalo křičet. Nemusela. Pečovatelka hned odběhla a o malého se postarala. Kromě kojení dělala opravdu vše - přebalovala, odkrkávala, uspávala, koupala… Nová maminka buď spala a nebo je z povzdálí pozorovala.

 

Ve velkoměstech, u lidí, co na to mají, začíná být velkým trendem trávit tento čas ve specializovaných centrech - takových postpartum hotelech. V dokumentu ukázali jeden pár Číňanů, který přijel do Šanghaje porodit z Austrálie, protože si myslí, že tady dostanou lepší servis a více pomoci do začátku. V závislosti na tom, jaký si vyberete servis a jak dlouhou dobu v nemocnici strávíte, se ceny pohybují od asi 36 000  - 50 000 RMB = 118 800 - 165 000 Kč. V jednom blogu jsem si ale přečetla částku až 330 000 Kč/měsíc. Dostane se vám ale opravdu luxusu. Máte svůj vlastní manželský pokoj s velkou postelí, gaučem a pěknou koupelnu. Denně vám připravují vyvážené jídlo ti nejlepší kuchyři. Záleží na vaší preferenci - západní kuchyně nebo jídlo podle tradiční čínské medicíny. Pokud si připlatíte, můžete mít i svého osobního výživového poradce, který vám ušije jídelníček přesně na míru. Denně máte kolem sebe asistentky, které vám se vším pomáhají, protahují vás, cvičí s vámi, masírují různými mastmi a bylinkami, obvazují bčřicho, abyste co nejrychleji shodila bříško a byla zpátky ve formě. Masáže (třeba s jedlým olivovým olejem) dostávají i miminka. Také s nimi cvičí, protahují je a mají i třeba pravidelné lekce plavání. Opět to ale vypadalo podobně. O všechno kolem miminka se staraly asistentky, rodiče jenom přihlíželi a ani je nehlo, když malé plakalo. Poslední týden je naplánováno, že s malým tráví více času, jsou spolu na pokoji více a rodiče se také trochu zapojí do procesu. Jenže během noci si nemusí dělat starosti, a když se během dne něco děje, tak netuší, co s tím. Paní nebyla schopná své dítě utišit, jakmile ho dostala do náručí sestřička, bylo ticho. Nevím, kolik se toho ve skutečnosti naučili. Povídali jsme si o tom s manželem, že mi přijde divné, že vůbec nepřiloží ruku k dílu. Prý je to normální. Když si zaplatili takové peníze, tak očekávají plnohodnotný servis. Po návratu domů dítě odloží k prarodičům, poté do školy, na univerzitu… A vlastně neví, jak být rodiči. Ani jejich děti se to pořádně nenaučí. Samozřejmě, že ne všichni. V Šanghaji jsou často vidět rodiče i během týdne přes den, jak tráví čas se svými dětmi. Bohužel, valná většina děti zaměstná telefonem, aby měla klid. Rodičů, kteří se svým dětem opravdu věnují, povídají si s nimi a podobně, vidím opravdu málo. A to se pohybuji jak na předměstí, tak v centru.

 

Zkoumala jsem také, nakolik přijde porod samotný v Šanghaji. Narazila jsem na několik veřejných diskuzí a videí, ve kterých se čerstvé maminky zpovídaly. Problém mají hlavně prvorodičky, navíc jejich rodiče často mají také jen jedno dítě. Nemají tak příliš zkušeností, ze všeho jsou vyplašené a doktorům na všechno skočí. Jedna mamka povídala, že ke konci jí sdělili nějaké komplikace a do nemocnice docházela na kontroly každý týden. Jedna návštěva ji vyšla na 3300 - 6600 Kč. Porod pro Šanghajce tady vyjde na 14 850 - 16 500 Kč. Pro nešanghajce je to asi 26 400 Kč. Na pokoji mohou být po 6-7, pokoj pro tři prý vyjde na asi 6600 Kč na den a pokoj pro jednoho je ještě dražší. Samozřejmě záleží, jak velká je to nemocnice, kde ve městě se nachází a jak moc je vyhlášená. Ta zmíněná maminka po porodu zjistila, že syn měl potíže s plícemi, a tak museli v nemocnici zůstat delší dobu, připlatili si dalších 23 100 Kč. Celkem jí tedy celých devět měsíců plus porod a doba, než se dostali domů, vyšla na asi 100 000 Kč. Podle čínské maminky bychom to (bez komplikací) zvládli za asi 33 000 Kč. Maminka se ale vyzná a zná spoustu lidí.

 

Když vezmeme přibližnou částku 50 000 Kč, přidáme k tomu pečovatelku za asi 33 000 Kč (nebo výpadek platu babičky, která se na plný úvazek o miminko stará), vybavení pro novorozence, lékařské výlohy po porodu a podobně, pro obyčejného Číňana to není zrovna málo.

 

Ještě k tomu vybavení. V obchodech u centra města najdete většinou kočárky, postýlky a další věci většinou od zahraničních značek. Kočárek trojkombinace od prý francouzské značky Babysing vyjde na asi 18 200 Kč. Německá značka Cybex tady má golfky od asi 20 000 Kč a výš. Jenom hluboká korba (bez spodku) vyjde na asi 19 000 Kč. Je tu ale i spousta méně známých nebo místních značek, kde se dají pěkné nové kočárky pořídit i za 4000 - 5000 Kč. Je tu otázka, jak moc jsou bezpečné, z jakých materiálů jsou, jak moc vydrží kola v terénu… Naštěstí jsou tu stovky recenzí od lidí, kteří si zboží pořídili. Často přidávají fotky i videa, tak si člověk může udělat celkem dobrý obrázek o tom, jak to doopravdy vypadá. Navíc se dají recenzenti i kontaktovat a osobně se jich zeptat, jak se jim s kočárkem jezdí. Cenové rozpětí je tady opravdu obrovské, a to u všeho. Od stovek po deseti tisíce korun. Můžete si tady tedy pořídit vybavení nové a v porovnání s ČR značně ušetřit. Na druhou stranu, člověk si musí opravdu dávat pozor, aby zboží bylo kvalitní a nezávadné. A pak, u malých dětí se nákup nového zboží často opravdu nevyplatí. Tím, že Čína uctívá děti, je tady opravdu ráj pro ty, co rádi nakupují. Tolika nejrůznějšího oblečení, hraček, vychytávek, spoustu z toho u nás opravdu moc neuvidíte. Je ale otázka, kolik toho dítě opravdu potřebuje.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Kateřina Krumpálová | pondělí 19.7.2021 16:22 | karma článku: 25,16 | přečteno: 883x
  • Další články autora

Kateřina Krumpálová

Nápadník z ropné plošiny

Emaily s podivnými odkazy, falešné účty, které vám vysají bankovní kartu při nakupování zboží z bazaru, na to jsem zvyklá. Nečekala jsem ale, že mě podvodník potká i jinde...

27.7.2023 v 15:47 | Karma: 25,42 | Přečteno: 934x | Diskuse| Ona

Kateřina Krumpálová

Mistrovi se "ne" neříká - aneb jak jsem držela půst v čínských horách

S naším Mistrem Xu jsme se nikdy nenudili. Jednou mě naverboval do pětidenního detoxu v čínských horách...

2.7.2023 v 15:32 | Karma: 23,50 | Přečteno: 588x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Jak Číňané vnímají trendy oslavující těla všech velikostí a tvarů?

Západ se snaží oslavovat těla všech velikostí, tvarů, barech...často ne příliš úspěšně. Jak tyto trendy vnímají Číňané?

28.6.2023 v 18:27 | Karma: 19,90 | Přečteno: 633x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Telefonát s Taiwanem

Už začátkem nového roku, před oficiálním nástupem nového prezidenta do funkce, máme hned o čem mluvit. Co může přinést jeden telefonát s Taiwanem?

1.2.2023 v 16:57 | Karma: 37,44 | Přečteno: 2991x | Diskuse| Politika

Kateřina Krumpálová

Bez filtru ani fotku!

Kruhy pod očima, vrásky, málo vlasů, tloušťka... pro zkrášlovací aplikace není nic problém. Moje čínské kamarádky se bez nejrůznějších filtrů odmítaly fotit a nad následnou úpravou kolikrát strávily i několik hodin.

9.1.2023 v 18:11 | Karma: 21,28 | Přečteno: 555x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Palestinští vězni leží spoutaní nazí a v plenách, prozradily zdroje z nemocnice

21. května 2024  14:01

Palestinští vězni jsou při pobytech v nemocnici v Izraeli drženi připoutaní na lůžku s páskou přes...

Prosazovat důchodovou reformu chce koalice na mimořádné schůzi Sněmovny

21. května 2024  5:45,  aktualizováno 

Přímý přenos Nejtřaskavější bod z programu květnové schůze budou poslanci projednávat až příští týden, po...

Děti bez omluvenek či způsobilosti. Úbytek praktiků dopadá i na školy

21. května 2024

Premium Česko dlouhodobě trpí nedostatkem dětských lékařů, pediatři stárnou a ubývají. Situace se v...

Skončí Veselý v Radě ČT za urážky Vášáryové? Ani nevím, kdo to je, říká herečka

21. května 2024  13:39

Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1505x
V Číně žiji a pracuji již devátým rokem, ale tato země mě nepřestává překvapovat. Postupně se s vámi podělím o zážitky a poznatky ze všedního života, sportu, vzdělávacího systému a ze společnosti.

Seznam rubrik