Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Raději mrtvá než rudá…

Rose Namajunas už tento víkend vyzve současnou šampionku slámové divize v organizaci UFC, Číňanku Zhang Weili. Až někdy do minulého týdne bylo celkem ticho po pěšině. Potom přišla Rose s následujícím prohlášením:

“Nemyslím si, že Zhang Weili je červená náhodou. To je to, co představuje. Není v tom nic osobního proti ní, ale je to pro mě velká motivace jít do zápasu.”

 

Čekala jsem, až se to objeví v čínských médiích a ptala se manžela, co si o tom myslí. Mávnul nad tím rukou, že je to trapný pokus o trash talk, kdy se zápasníci před zápasem snaží dostat tomu druhému pod kůži, nalákat slovní přestřelkou diváky, nové fanoušky. Prostě zatraktivnit zápas, aby z toho bylo více peněz. Čínští fanoušci Zhang Weili to jen tak nepřešli, na sociálních sítích to vyvolalo velké rozhorčení a všichni teď drží své hrdince Zhang palce o to víc a Rose je za padoucha. A to byla v Číně docela oblíbená. Pro svou osobnost, vzhled, upřímnost, svůj příběh, proto, že se jeví být silnou ženou v mužském prostředí. Prostě klasika. Obyčejní lidé moc neřeší její náboženství či politické přesvědčení. Jde spíš o to, jak na ně působí jako člověk.

 

Podle toho, co jsem četla na sociálních sítích, si tak proti sobě poštvala i spoustu fanoušků a lidí mimo Čínu, kteří nechápou, proč musí do sportu tahat politiku. Zvlášť když Zhang Weili nikdy nepropagovala žádnou rudou ideologii. Když zvítězila, tak křičela, že se jmenuje Zhang Weili a je z Číny. Ne že je komunistka. Sportovci nastupující v mezinárodních soutěžích reprezentují svou zemi a nosí své vlajky. Být hrdý na svou zemi, ve které jste vyrostli, máte svou rodinu a přátele, ještě neznamená, že souhlasíte s národní politikou a jejím směřováním.

 

Zhang Weili v čínském stylu nereagovala nijak ostře, dál si jela svou písničku o sportu, obdivu ke své soupeřce a že doufá, že by z nich mohly být i přítelkyně. Ona už dlouho mluvila o Rose jako o inspiraci a zajímavé soupeřce, od které by se toho mohla hodně naučit, tak to vypadá, že to Zhang asi myslí vážně.

 

Dál Rose řekla, že vlastně neví, v co Zhang Weili věří. “Možná by se jí na to někdo měl zeptat, jenže je otázkou, jestli může říct, co si opravdu myslí. Z mé zkušenosti, nebo ne z mé zkušenosti, ale víte, možná jí říkají, co má říct.”

 

Její rodina pochází z Litvy, za kterou v začátcích své kariéry startovala. Často se tam vrací, naučila se i jazyk, aby mohla komunikovat se svými prarodiči. Litva s Ruskem dobré zkušenosti rozhodně nemá. V roce 1795, kdy zanikla tzv. Lublinská unie (spojení Litvy a Polska), došlo k třetímu polskému dělení a Litva připadla Ruskému     impériu. Od první světové války byla Litva střídavě obsazována Němci a Rusy. Země vyhlásila svou nezávislost na SSSR v roce 1990 a oficiálně uznaná byla o rok později. Jen tak ve zkratce, protože je tam samozřejmě daleko více důležitých momentů. Rose se narodila v roce 1992 v USA, pojmenovali ji po prababičce Rože, pradědeček byl zabit sověty. S přihlédnutím k tomu všemu a k její osobnosti se tyto nedávné komentáře asi dají pochopit. V diskuzích se objevily hlasy připomínající, že Čína s Litvou moc společného nemá, že není červená jako červená a nemělo by se vše házet do jednoho pytle. Jako vždy, co člověk, to názor. Když proti Zhang Weili nastupovala Polka Joanna Jedrzejczyková, žádný komunismus nezmiňovala. Zveřejnila fotku, na které byla Zhang v takovém tom ochranném skafandru, který se nosil, když pandemie propukla. No, vyvolalo to také velký poprask, a tohle Zhang hodně namíchlo.

 

Když někomu vmetete do tváře, že v baru mládí starší obyvatele nebo podvádí svou ženu, to jsou všechno věci, za které jsou osobně zodpovědní. Kdežto Zhang Weili s vládou své země asi moc nenadělá. Ano, může na protest emigrovat. To se říká lehce, ale doopravdy to udělat, to je jiná. Vytrhne celou svou rodinu a přátele z jejich prostředí a vezme je s sebou a nebo už je uvidí jen velmi sporadicky? V Číně je za hrdinku národa. Kromě nejrůznějších benefitů to přináší i velkou moc ovlivňovat životy a pomáhat. Takže si může buď v zahraničí žít pohodový “svobodný” život a kritizovat Čínu a nebo žít v Číně, inspirovat lidi kolem sebe a pomáhat jim. Obojí je důležité. Pro obyčejné lidi to druhé možná i důležitější. Ale to je věc názoru. Takže ano, Zhang Weili rozhodně nemůže svou vládu otevřeně kritizovat, se zlou se potázal i známý Jack Ma, který se po svém proslovu tak nějak ztratil na tři měsíce. Vzhledem k tomu, jak se Zhang Weili jeví ze všech svých videí a rozhovorů, je také docela možné, že tyhle věci ani moc neřeší. Zatímco jiní šampioni si užívají rychlých aut, sluní se na jachtách a nalévají šampaňským, Zhang Weili žije stále na stejném místě se svým týmem a trénuje každý den. Je možné, že politika jde mimo ni. Je to její právo a nikdo by ji neměl nutit se vyjadřovat k něčemu, co ji nezajímá. Je to koneckonců sportovkyně, nikoliv politička. V dnešní době má mnoho mediálně známých lidí pocit, že mají patent na rozum a své názory rozhlašují, kudy chodí. I to je v pořádku. Problém je ale v tom, že jejich názory mají široký dosah a spoustu fanoušků jim bude slepě věřit, aniž by si ověřili fakta. S mediální přítomností jde ruku v ruce i velká zodpovědnost, kterou si mnozí neuvědomují. Když se vrátíme zpátky k Rose, Spojené státy americké už dávno nejsou bez poskrvnky, jak se kdysi jevily.

 

Ať už je to jak chce, politika a peníze budou vždy hýbat světem, a ani sport se tomu nevyhne. Já jsem toho názoru, že by sportovci do těhle svárů přispívat neměli. Naopak by si měli pomáhat a skrze sport lidi spojovat, ne rozdělovat. Na druhou stranu, trash talk by měl přinést víc peněz, a ty se hodí. Často vidíte dva zápasníky, kteří se před vstupem do oktagonu divoce nenávidí, jak se po zápase objímají a plácají po zádech. V některých případech je tak trash talk pouze hra pro diváky, v jiných si ti dva během zápasu vytvoří vzájemný respekt.

 

A jak víkendový zápas tipujeme? Manžel je trochu na vážkách, ale já věřím Zhang Weili. Z tréninkových videí je vidět, že je opravdu ve formě a dobře nastavená. Její zápas s Joannou byl o fous. Její trenér tvrdí, že Zhang nebyla ve formě, protože se museli během přípravy poprat hlavně s časovými posuny a různým podnebím, rozhodilo jim to vnitřní hodiny. Kvůli pandemii to byla hra o čas. Jeden den ráno, když se Zhang připravovala na trénink, jim poslali zprávu, že se musí okamžitě sbalit a vyrazit na letiště, jinak se z Číny nedostanou včas. Nejdříve letěli do Thajska, kde pokračovali v přípravě. Odtamtud se přesunuli do Abu Dhabi a poté až do USA. Na jednom z videí byla Zhang už tak vydeptaná, že prostě odešla z tréninku s tím, že to nedá. Neměla kolem sebe svůj tým, trénovala s neznámými trenéry a byla unavená. Tentokrát je průběh daleko hladší. Rose je velice technická, ale přeci jen trochu křehčí a hlavně vnitřně nestálá. Jako vždy, stát se ale může cokoliv, takže uvidíme. 

 

Nakonec jsme si tedy vsadili na Zhang Weili. V Číně, kde je zakázáno sázení, kde se nedá sázet. Jako se nedá dostat na Instagram, Facebook, Google a podobně. Ale nic jsem neřekla. :-)

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Kateřina Krumpálová | pátek 23.4.2021 12:29 | karma článku: 21,18 | přečteno: 873x
  • Další články autora

Kateřina Krumpálová

Nápadník z ropné plošiny

Emaily s podivnými odkazy, falešné účty, které vám vysají bankovní kartu při nakupování zboží z bazaru, na to jsem zvyklá. Nečekala jsem ale, že mě podvodník potká i jinde...

27.7.2023 v 15:47 | Karma: 25,42 | Přečteno: 934x | Diskuse| Ona

Kateřina Krumpálová

Mistrovi se "ne" neříká - aneb jak jsem držela půst v čínských horách

S naším Mistrem Xu jsme se nikdy nenudili. Jednou mě naverboval do pětidenního detoxu v čínských horách...

2.7.2023 v 15:32 | Karma: 23,50 | Přečteno: 588x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Jak Číňané vnímají trendy oslavující těla všech velikostí a tvarů?

Západ se snaží oslavovat těla všech velikostí, tvarů, barech...často ne příliš úspěšně. Jak tyto trendy vnímají Číňané?

28.6.2023 v 18:27 | Karma: 19,90 | Přečteno: 633x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Telefonát s Taiwanem

Už začátkem nového roku, před oficiálním nástupem nového prezidenta do funkce, máme hned o čem mluvit. Co může přinést jeden telefonát s Taiwanem?

1.2.2023 v 16:57 | Karma: 37,44 | Přečteno: 2991x | Diskuse| Politika

Kateřina Krumpálová

Bez filtru ani fotku!

Kruhy pod očima, vrásky, málo vlasů, tloušťka... pro zkrášlovací aplikace není nic problém. Moje čínské kamarádky se bez nejrůznějších filtrů odmítaly fotit a nad následnou úpravou kolikrát strávily i několik hodin.

9.1.2023 v 18:11 | Karma: 21,28 | Přečteno: 555x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Kvůli důchodové reformě bude mimořádná schůze, čekají se opět noční bitvy

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  15:42

Přímý přenos Nejtřaskavější bod z programu květnové schůze budou poslanci projednávat až příští týden, po...

Zloděj ujel s traktorem od hobbymarketu, může jej prodat na náhradní díly

21. května 2024  15:22

Starší, ale stále plně funkční traktor s radlicí a sypačem zmizel v květnu od brněnského...

Skončí Veselý v Radě ČT za urážky Vášáryové? Ani nevím, kdo to je, říká herečka

21. května 2024  13:39,  aktualizováno  14:46

Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku,...

Flandry jsou opět naše, hlásají separatisté. S africkou modelkou na plakátech

21. května 2024  14:35

Krajně pravicová strana Vlámský zájem dlouhodobě usiluje o odtržení severní části Belgie. V kampani...

  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1505x
V Číně žiji a pracuji již devátým rokem, ale tato země mě nepřestává překvapovat. Postupně se s vámi podělím o zážitky a poznatky ze všedního života, sportu, vzdělávacího systému a ze společnosti.

Seznam rubrik