Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Příchod nového čínského roku 2021

Během loňských oslav čínského nového roku propukla pandemie a svátky se na většině míst proměnily v chaos. Cesty i celá města se uzavírala, lidé nemohli za příbuznými a většinou jsme museli zůstat doma. Letos už je situace jiná.

Ještě koncem ledna nebylo jasné, jak to všechno bude. Lidem se samozřejmě doporučovalo necestovat, zůstat pěkně doma na zadku a nejlépe dál pracovat. Ve škole jsme skončili už 22.1. a děti se vrátily domů (jsme internátní škola). Další týden jsme měli výuku online. Asi proto, abychom trochu odlehčili prarodičům, kteří se o děti většinou starají. A také abychom si vyzkoušeli online výuku a vychytali mouchy pro případ, že bychom po novém roce museli učit opět distančně. Čínští učitelé, kteří zůstali v Šanghaji dál do školy docházeli až do dnes, dostávali nějaké finanční bonusy. Dnes je ale už pro spoustu lidí poslední pracovní den, protože ve čtvrtek je posledním den roku krysy. Protože se situace kolem viru naštěstí nezhoršila, spousta lidí  se rozhodla během volna buď cestovat a nebo se vrátit domů za rodinou. Jak už jsem psala minule, pro mnohé je to během celého roku jediná šance vidět své blízké. Jak se tedy slaví?

Celý čtvrtek budou probíhat v rodinách veliké přípravy - uklízení a hlavně nakupování nejrůznějších dobrot, alkoholu, předvařování jídla, protože nás čeká spousta chodů - čím víc, tím líp. Maminka nás nenechá na nic sáhnout, tak my máme na starost vylepení červených šťastných symbolů na dveře a/nebo vedle nich - přání zdraví, štěstí, peněz, postupu v kariéře a podobně. Ta z loňska se většinou nestrhávají, jen se přelepují novými. Není to tedy tak jako s našimi vánočními stromečky, které se po Třech králích likvidují. Ale někteří to samozřejmě strhnou, protože by toho měli za ty roky hafo. Dál se lepí (například na okna) červené kosočtverce se znakem ?, který znamená “štěstí” - většinou se lepí vzhůru nohama. Vyvěšují se červené lampiony, čínské uzly štěstí, vystřihovánky z papíru, obrázky bohů a další dekorace spojené s příchodem nového roku - většina z nich samozřejmě červená, což je v Číně barva radosti a života.

na tržišti

Bývá zvykem, že se lidé oblečou do nového, nejdou spát celou noc a baví se - hrají hry, jedí a pijí a v posledních letech jsou přikováni před televizními obrazovkami a sledují čínskou verzi Silvestra. Součástí vysílání bývá i hra o peníze, která začíná několik dní předem na mobilní aplikaci. Letos sbíráme blahožejné nápisy a čekáme, kdo bude mít štěstí a poskládá všechno včas - ve hře je 300 000 000 yuanů. My už máme skoro všechny. Vzhledem k tomu, kolik Číňanů s námi bude soupeřit, budeme rádi, když vyhrajeme pár drobných. S manželovými rodiči jsem zažila oslavy jak v jejich domovině v provincii Anhui, kde žije celá široká rodina, tak komorní rodinnou oslavu tady v Šanghaji. Za studií jsem navštívila provincii Gansu a zapadlou vesničku v Henanu, kde televizi neměli a lidé se opravdu bavili mezi sebou, vzpomínali, co prožili za celý ten rok, vzpomínali na své blízké, kteří už tam s nimi nebyli, hráli hry a hlavně hodně pili. Maminka spolužáka hodně věřila na duchy a každý rok se v noci před příchodem nového roku vydala pěšky do asi hodinu vzdáleného chrámu pomodlit se a zapálit vonné tyčinky bohům, aby rodinu ochraňovali i nadále. Šla tam většinou pro jistotu i ten další den.

S příchodem chytrých telefonů se rozmohlo zasílat přání do nového roku v mobilních aplikacích, teď hlavně přes Wechat. Abyste nikoho neurazili, většinou na telefonu strávíte dlouhé hodiny, abyste popřáli a odpověděli všem. Vyplatí se sledovat různé skupiny, protože je zvykem posílat červené obálky s penězi. Pošlete například do skupiny obálku se 100 yuany, a každý z členů, který na ni klikne, uloví jinou sumu. Někdo třeba 50, někdo 0.2 yuanů, je to různé. Jednou se mi za celý den a večer podařilo nasbírat až 300 yuanů! Červené obálky s pěnězi se rozdávají i během návštěv příbuzenstva - starší generace jimi obdarovávají většinou děti, ale i dospělé děti dávají obálky svým rodičům. Tam, kde si víc potrpí na tradici, se rodiče usadí na židle a děti si před ně pokleknou. Nabídnou svým rodičům čaj a ti jim za odměnu předají obálku. Obsah je různý v závislosti na finanční situaci a oblibě daného jedince. Když je někdo na tom finančně dobře a dá vám pouze 100 yuanů, je jasné, že vás nemá zrovna rád. Většinou jde o hru s čísly. Osmička značí peníze, šestka úspěchy atd. Číňané z legrace říkají, že čím víc nul, tím víc lásky, tím vřelejší je to přání. Na svatbě jsme od příbuzných dostali obálku se 400 yuanů a maminka s dotyčnými okamžitě ukončila všechny styky. Čtyřka totiž značí smrt. 

Odpoledne před první večeří chodíme s tchánem před dům položit misku s rýží a masem a zapálíme falešné peníze jako obětinu pro naše rodinné předky. A pak zapálíme petardy. Ale to není jedna dvě petardy a ticho. Tady mají dlouhé k sobě svázané petardy prodávané v obřích koláčích. To se rozmotá jako dlouhý had před domovní dveře, opatrně se zapálí a pak se utíká. Zapalují se při nejrůznějších příležitostech - svatba, narození dítěte a podobně. Byla jsem hodně překvapená, že to náš pes bez problémů zvládl. Asi je to fakt Číňanka se vším všudy. Petardy a ohňostroje jsou od odpoledne až do rána druhého dne, takže i když se rozhodnete, že na oslavy hodíte vidle a půjdete spát, stejně neusnete. Tedy pokud jste na vesnici. Ve velkých městech je tohle zakázáno, protože docházelo ke spoustě zraněním. Podle jedné z legend naši předci používali oheň a petardy k odstrašení strašné příšery zvané Nian (? - nian = rok), která se vždy v tuto dobu objevovala a tyranizovala vesnice. 

na vesnici v provincii Anhui

V Henanu jsme u známých museli mít první jídlo nového roku co nejdříve, takže jsme jedli čínské taštičky hned po půlnoci. V mé čínské rodině na tohle tolik nedbají a jí se, když je hlad. Slabší kusy (já) potom jdou spát a vytáhnou je z postele na oběd, zatímco ostatní pokračují v oslavách. V první den nového roku a několik dní poté se schází rodina na etapy - z mužovi i z manželčiny strany (pokud nebydlí příliš daleko). Tchýně má rodinu hned za vedlejším kopcem, takže se tam samozřejmě vždycky vydáme, i když má kolikrát auto problém ten kopec vyjet. Během mého pobytu v Gansu to bylo dobrodružnější. To byla opravdu vesnice na konci světa. Pár aut tam bylo, ale chyběly cesty, takže se za příbuznými přes ty kopce písku chodilo pěšky. My to neměli tak daleko, ale potkali jsme hned několik lidí, kterým to trvalo i celý den dostat se za rodinou.

Čínský nový rok není pouze jedním dnem, až. Číňané v jednotlivé dny uctívají různé bohy, zvířata a další entity, na vesnicích se mnozí stále řídí starými zvyky, ale ve městech už to moc vidět není. Někde se například věří, že se odpadky mají vyhodit až 5. den nového roku, jinak by s nimi vyhodili z domu i štěstí. Na 15. den nového roku připadá Festival lampionů, kterému se říká také Yuan Xiao Jie (???). Během tohoto dne se má rodina opět sejít spolu, jí se mrňavé knedlíčky z lepkavé rýže plněné většinou černým sezamem, červenými boby nebo burákovou pastou.

Jaký bude rok krávy?

To samozřejmě nikdo netuší. Podle čínského zvířetníku je kráva/vůl velice pracovitým a metodickým zvířetem. Někteří si to vykládají tak, že tvrdá práce v minulých letech bude letos konečně odměněna. I tak ale bude potřeba makat, být disciplinovaní a kolikrát vyvinout daleko více energie, aby všechno klaplo. Podle internetu se v roce krávy narodili například Margaret Thatcher, Vincent Van Gogh, Walt Disney, Napoleon, ale i Saddam Hussein a Adolf Hitler, tak těžko říct. Každopádně, pokud jste kráva/vůl, měli byste si letos dát zvýšený pozor na zdraví a vyhýbat se nebezpečným situacím, protože letos jste právě vy v ohrožení. Číňané to řeší každodenním nošením červené barvy - ponožky, spodní prádlo, oblečení, červené provázky na zápěstí či chodidle. Pamatuji si, když se blížil rok králíka. Můj trenér mi dopředu hlásil, že je vybavený, má sedm červených trenek a sedm červených párů ponožek na každý den a pro jistotu pár červených triček. A mně na zápěstí zamotal červený provázek s tím, že ho nesmím celý rok sundat. Stejně jsem si ten rok na tréninku propíchla ruku mečem. Ale bez provázku to možná mohlo dopadnout daleko hůř, kdo ví. :-)

znak štěstí Fu

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Kateřina Krumpálová | čtvrtek 11.2.2021 18:57 | karma článku: 23,12 | přečteno: 399x
  • Další články autora

Kateřina Krumpálová

Nápadník z ropné plošiny

Emaily s podivnými odkazy, falešné účty, které vám vysají bankovní kartu při nakupování zboží z bazaru, na to jsem zvyklá. Nečekala jsem ale, že mě podvodník potká i jinde...

27.7.2023 v 15:47 | Karma: 25,42 | Přečteno: 934x | Diskuse| Ona

Kateřina Krumpálová

Mistrovi se "ne" neříká - aneb jak jsem držela půst v čínských horách

S naším Mistrem Xu jsme se nikdy nenudili. Jednou mě naverboval do pětidenního detoxu v čínských horách...

2.7.2023 v 15:32 | Karma: 23,50 | Přečteno: 588x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Jak Číňané vnímají trendy oslavující těla všech velikostí a tvarů?

Západ se snaží oslavovat těla všech velikostí, tvarů, barech...často ne příliš úspěšně. Jak tyto trendy vnímají Číňané?

28.6.2023 v 18:27 | Karma: 19,90 | Přečteno: 633x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Telefonát s Taiwanem

Už začátkem nového roku, před oficiálním nástupem nového prezidenta do funkce, máme hned o čem mluvit. Co může přinést jeden telefonát s Taiwanem?

1.2.2023 v 16:57 | Karma: 37,44 | Přečteno: 2991x | Diskuse| Politika

Kateřina Krumpálová

Bez filtru ani fotku!

Kruhy pod očima, vrásky, málo vlasů, tloušťka... pro zkrášlovací aplikace není nic problém. Moje čínské kamarádky se bez nejrůznějších filtrů odmítaly fotit a nad následnou úpravou kolikrát strávily i několik hodin.

9.1.2023 v 18:11 | Karma: 21,28 | Přečteno: 555x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Policejní zásah na Benešovsku. Muž zabarikádovaný v domě hrozil, že si ublíží

21. května 2024  10:31,  aktualizováno  10:56

Policisté v úterý ráno zasahovali v obci Nespeky na Benešovsku, kde se v domě zabarikádoval muž....

Na jihozápad Čech udeří odpoledne silné bouřky. Hrozí i přívalové deště

21. května 2024  10:49

Meteorologové varují, že v souvislosti s tlakovou níží postupující z Alp k severu se mohou během...

Policie navrhla obžalovat 14 lidí za převedení 2000 migrantů, hrozí jim 16 let

21. května 2024  10:39

Kriminalisté navrhli obžalovat 14 lidí, které viní z organizování nelegální migrace z Turecka do...

Muže vinili, že si po hádce s družkou vzal syna jako rukojmí. Soud ho osvobodil

21. května 2024  10:38

Krajský soud v Plzni osvobodil jednatřicetiletého muže obžalovaného z braní rukojmí. Podle státního...

  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1505x
V Číně žiji a pracuji již devátým rokem, ale tato země mě nepřestává překvapovat. Postupně se s vámi podělím o zážitky a poznatky ze všedního života, sportu, vzdělávacího systému a ze společnosti.

Seznam rubrik