Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O setkáních: Yosuhan z Kuby

Yosuhan z Kuby je správňák za každých okolností a je na něj spoleh. Z armádní školy mířil do Kanady, láska ho ale zavedla do Číny.

Yoshe jsem zmínila v povídání o Liz a dnes vám trochu přiblížím jeho příběh. Jeho rodiče jsou rozvedení, co dělá maminka netuším, táta je v armádě na vysokém postu. Celá rodina je černé pleti a třebaže celkem dobře situovaní, žili na předměstí hlavního města ve čtvrti, kam bílí raději nechodí. Nějaké přestřelky, bitky, drogy a podobně v jejich sousedství, to bylo prý na denním pořádku a každý se s tím musel naučit nějak vyrovnat. Buď se přidat nebo si vybudovat respekt, aby měli pokoj. Josh následoval v otcových stopách a nastoupil na vojenskou školu. Historek má bezpočet. Naučil se spát kdekoliv a za jakékoliv situace, dodnes mu denně stačí jen pět hodin a hned po probuzení je schopný fungovat naplno. Dlouho mu trvalo, než si zase zvykl na postel s matrací a polštář. Nejvíce mu stejně ale vyhovuje spát na zemi. Oběd do sebe hodí za deset minut a zase někam běží. Číňané mu dali jméno “Uctivá hora”. Není zrovna vysoký, spíše rozložitější do stran, a nenosí žádné masky. Už než promluví, tak z něho cítíte, že je to prostě správňák, hodnoty má jasně srovnané a nikdy vás nepodrazí. Vždycky když jsme vystupovali z autobusu, stál u dveří a každé ženě pomohl vystoupit. V metru si buď vůbec nesedá a nebo hned pouští babičky. Tohle je prý na Kubě normální, každý muž musí vědět, jak se chovat k ženě. To mu prý vštípila babička, které je už téměř osmdesát let a je stále čiperná.

Už jsem říkala, že se zamiloval do Liz, ke které chodil na hodiny bojových umění. Ta mu ale po pár měsících odjela do Číny, rozhodli se tak vztah ukončit s tím, že se uvidí, až jednou budou opět na stejném kontinentě. Jenže Yosh na ni nemohl přestat myslet a poslal jí zprávu: “Když bych za tebou přijel, dala bys mi šanci, abych tě zase dobýval?” Tak to prý napsal. Liz souhlasila, ale nenapadlo jí, že by to opravdu udělal. Josh prodal domek, který měl od prarodičů, prodal auto a všechno, co měl, aby dal dohromady peníze na letenku a něco do začátku v nové zemi. Život v zahraničí si plánoval už předtím, než ji poznal. Původně chtěl ale do Kanady - učil se francouzsky a měl tam kontakty. Rozhodně ho nenapadlo, že jednou skončí v Číně. A kvůli holce.

První měsíce bydlel na ubytovně s pěti dalšími cizinci z různých zemí, umýval nádobí v restauraci, rozvážel balíky, pracoval jako vyhazovač v baru a několik dalších prací. Liz naháněl od konce léta do prosince a vypadalo to, že asi neuspěje. Měla totiž menší známost s někým jiným a s Yoshem chtěla jenom kamarádit. Na Silvestra se rozhodl, že to vzdá, odletí zpátky domů a začne opět od začátku. Jako kdyby to Liz tušila, z ničeho nic mu o půl noci dala pusu a bylo to.

Po několika měsících se Yoshovi podařilo získat jazykové stipendium na naší univerzitě, měl tak ubytování zdarma, menší měsíční kapesné a nemusel se už tolik ohánět. A hlavně, mohl být s Liz. Po roce ji požádal o ruku. S prstýnkem z ozdobného drátku a čokolády, protože neměl na nic pořádného. Ten prstýnek mi nedávno ukázali, mají ho schovaný. A po dalším roce byla svatba. Bohužel se nemohli vrátit domů, aby to oslavili s rodinou. Mistr jim ale udělal pořádnou veselku u sebe na škole a o všechno se postaral. 

Jednou cestou vlakem mi Yosh vyprávěl, že opravdu miluje svou zemi, se svou i s Lizinou rodinou mají opravdu silné poutou. Jenže mít kubánské občanství je prokletí. V Šanghaji měli problémy zřídit si bankovní konto - jenom proto, že jsou Kubánci. Mají problémy posílat peníze domů rodičům, všude potřebují víza a je to často zdlouhavý a komplikovaný proces. Bezvízově se dostanou do 64 zemí, ale spousta z toho jsou státy, do kterých je to zrovna netáhne jako Angola, Zambie, Samoa, Moldavsko a podobně. Na druhou stranu bez víz už byli na líbánkách v Singapuru a na výletě v Moskvě během přeletu domů. Dostat se domů je také náročné a drahé. Minimálně 29 hodin a alespoň dvěma přestupy. Jenže domů pravidelně létat musí, aby Liz neztratila právo na dům. Pokud by se nevrátila, připadne státu. Uvažovali tedy o tom, že se pokusí získat jiné státní občanství. To by znamenalo ztratit kubánský pas, ale prý to za to stojí. Uvažovali o USA, Itálii, Španělsku, snažili se dostat do Kanady… Nedávno mi říkali, že to prozatím vzdávají, protože se v Šanghaji celkem usadili. Liz dokončila školení pro učitele ve školce Montessori, kde pracuje už 5 let, a zároveň působí v jednom týmu jako trenérka volejbalu. Yosh dělal různé práce, snažil se kreslit, dělat grafické designy, fotit, až se našel v natáčení videí a o víkendech trénuje tým baseballu. Příští měsíc začne fungovat jeho vlastní firma. Měl zakázky od Spartan race, místní pobočky Nike, natáčel kulinářský pořad, dokument o lidech v Šanghaji, natáčel reklamy pro hotely, pomáhá populární blogerce s jejími videi… prý má práce až nad hlavu a je spokojený. A nemá na to žádné školy ani certifikáty, všechno se učí sám z videí a online komunit.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Kateřina Krumpálová | pátek 14.5.2021 17:56 | karma článku: 19,18 | přečteno: 321x
  • Další články autora

Kateřina Krumpálová

Nápadník z ropné plošiny

Emaily s podivnými odkazy, falešné účty, které vám vysají bankovní kartu při nakupování zboží z bazaru, na to jsem zvyklá. Nečekala jsem ale, že mě podvodník potká i jinde...

27.7.2023 v 15:47 | Karma: 25,42 | Přečteno: 934x | Diskuse| Ona

Kateřina Krumpálová

Mistrovi se "ne" neříká - aneb jak jsem držela půst v čínských horách

S naším Mistrem Xu jsme se nikdy nenudili. Jednou mě naverboval do pětidenního detoxu v čínských horách...

2.7.2023 v 15:32 | Karma: 23,50 | Přečteno: 588x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Jak Číňané vnímají trendy oslavující těla všech velikostí a tvarů?

Západ se snaží oslavovat těla všech velikostí, tvarů, barech...často ne příliš úspěšně. Jak tyto trendy vnímají Číňané?

28.6.2023 v 18:27 | Karma: 19,90 | Přečteno: 633x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Telefonát s Taiwanem

Už začátkem nového roku, před oficiálním nástupem nového prezidenta do funkce, máme hned o čem mluvit. Co může přinést jeden telefonát s Taiwanem?

1.2.2023 v 16:57 | Karma: 37,44 | Přečteno: 2991x | Diskuse| Politika

Kateřina Krumpálová

Bez filtru ani fotku!

Kruhy pod očima, vrásky, málo vlasů, tloušťka... pro zkrášlovací aplikace není nic problém. Moje čínské kamarádky se bez nejrůznějších filtrů odmítaly fotit a nad následnou úpravou kolikrát strávily i několik hodin.

9.1.2023 v 18:11 | Karma: 21,28 | Přečteno: 555x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Kvůli důchodové reformě bude mimořádná schůze, čekají se opět noční bitvy

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  15:42

Přímý přenos Nejtřaskavější bod z programu květnové schůze budou poslanci projednávat až příští týden, po...

Zloděj ujel s traktorem od hobbymarketu, může jej prodat na náhradní díly

21. května 2024  15:22

Starší, ale stále plně funkční traktor s radlicí a sypačem zmizel v květnu od brněnského...

Skončí Veselý v Radě ČT za urážky Vášáryové? Ani nevím, kdo to je, říká herečka

21. května 2024  13:39,  aktualizováno  14:46

Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku,...

Flandry jsou opět naše, hlásají separatisté. S africkou modelkou na plakátech

21. května 2024  14:35

Krajně pravicová strana Vlámský zájem dlouhodobě usiluje o odtržení severní části Belgie. V kampani...

  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1505x
V Číně žiji a pracuji již devátým rokem, ale tato země mě nepřestává překvapovat. Postupně se s vámi podělím o zážitky a poznatky ze všedního života, sportu, vzdělávacího systému a ze společnosti.

Seznam rubrik