Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak prorazit v MMA? (3. část)

V předešlé části jsem trochu zmínila naše trable s rádoby manažerem. Pokud každý den makáte v tělocvičně, v kleci dostáváte na budku, určitě si velmi dobře rozmyslíte, s kým se o své peníze podělíte.

Spousta lidí má také dojem, že manažera vlastně nepotřebují a všechno to zvládnou sami. Ano i ne.

 

Lukáš byl judista, ale díky škole měl výhodu v tom, že se pohyboval v komunitě bojových sportů v Šanghaji už dlouhou dobu. Chodil do školy a bydlel na koleji s judisty, wrestlery, sandisty, boxery… Ti přicházeli a odcházeli, ale přátelské vazby a kontakty zůstávaly. A tak zná lidi ve většině klubech a posilovnách po Šanghaji, ale i v jiných provinciích. Ti lidé mají zase své kontakty. Takže poznal majitele posiloven a klubů, promotéry různých organizací, sportovní novináře, šéfy velkých společností, kteří se v tomhle prostředí rádi točí, jejich obchodní partnery a podobně. Pokud člověk jen chodí trénovat do klubu, kde zná trenéra a pár borců, není to okruh známostí, na kterém by se dalo příliš stavět. To už musíte zakotvit v opravdu vyhlášeném klubu, který přitahuje pozornost a kde se scházejí úspěšní zápasníci. Ale čím úspěšnější klub, tím víc musíte dřít, abyste byli mezi ostatními vidět. Lukáš tak měl vždycky nejčerstvější drby, nabídek mu chodilo víc než jeho trenérovi a média si zvykla komunikovat přímo s ním. Se všemi se znal, pokud se s nimi neznal, věděl, jak s nimi mluvit, aby je zaujal, peníze za zápasy a podmínky si vyjednával sám. Dlouho nás tak ani nenapadlo, že bychom nějakého manažera potřebovali. V té době vlastně opravdu nebyl potřeba.

 

Čím se ale blížíte organizacím vyšší úrovně a získáváte na ceně, situace se začíná měnit. Samozřejmě se dá zvládnout trénovat na plný úvazek, starat se o své sociální sítě, navazovat a udržovat kontakty, hledat sponzory, vyjednávat s promotéry, plánovat a domlouvat si tréninky a vše s tím spojené (např. vařit si, nakupovat, studovat výživové doplňky, domlouvat sparing partnery, fyzioterapie, dojíždění), a k tomu ještě mít nějaký osobní život. Zvládnout se to dá, čím jste ale výš, tím je to dlouhodobě na zbláznění. O spoustu těch věcí se manželovi starám já, protože už netrénuji na plný úvazek a práci mám docela flexibilní. Ale i tak, pracuji na plný úvazek, po práci chodím trénovat a domů se od pondělí do pátku dostanu po 22. hodině. A přestože v Číně žiji už deset let, stejně pro mě není lehké získávat kontakty, domlouvat sponzory atd. Tito lidé na vás také pohlížejí dost jinak, když jste prostě jen nějaká Katka.

 

O první manažerské nabídce jsem se už zmiňovala. Smlouva neměla ani hlavičku ani informace o dané společnosti. Od začátku do konce vypočítávala, co všechno Lukáš musí, nesmí a kolik jim za co musí platit. Čím konkrétně si oni svůj podíl zaslouží bylo velice nejasné, a stejně i jejich reálné kontakty. Jak na MMA scéně, tak co se týče možných sponzorů. Smlouvu jsem celou předělala, aby to nějak vypadalo, ale na pro nás důležitých bodech jsme se stejně neshodli a slíbené benefity byly spíše k úsměvu. Například stravování zdarma v řetězci občerstvoven, kde nabízejí kuřecí kousky a pařátky. Protože spolumajitel manažerské společnosti je mimo jiné také majitelem téhle občerstvovny. Dál zmiňovali známosti jako vedení Disney, Harley Davidson atd. Podle informací od ostatních, kteří podepsali, se ani po dvou letech nic nestalo. Jedna večeře zadarmo s šéfem šanghajského Disney resortu, hromadná projížďka na motorkách a to bylo tak všechno. Potom jsme měli ještě pár nabídek, ale všechno to bylo obdobné. Loni nás oslovil jeden novější klub MMA, který teď pracuje na změně jména, protože si na ně došláplo UFC. Jmenují se  totiž UFL - Ultimate Fighters Lab. Už výběr jména mě dost odrazoval od navazování vztahů. Nicméně jsme se několikrát sešli, probrali naše názory, potřeby, možnosti a vize a nakonec se domluvili na spolupráci. Smlouva je velice volná a prospěšná pro obě strany. Už v té době jsme totiž věděli, že podepíšeme se zahraniční společností a nemůžeme podepsat klasickou smlouvu o zastoupení. Když jsme si to spočítali, i kdybychom po nějaké době od smlouvy odstoupili, stejně nám vycházelo, že budeme v plusu. Smlouva byla opět hrozná, i když daleko lepší, než co jsem viděla předtím. Tak jsem tomu celému dala podobu opravdové smlouvy a po konzultaci s našim právníkem Lukáš podepsal. 

 

Když jsme se před dvěma lety dozvěděli, že se v Šanghaji otevře akademi UFC Performance Institute, UFC se tak nějak přiblížilo a my začali uvažovat zase na jiné úrovni. V té době jsem si udělala průzkum, jaké existují manažerské společnosti a manažeři. Směřujeme k těm nejvyšším metám, a tak jsem mířila jenom na ty nejlepší. Pro Lukáše mi tak vyšla nejlépe společnost Paradigm Sports, která zastupuje mimo jiné Conora McGregora nebo teď nově Jiřího Procházku. Faktorem bylo také to, že nemají žádné skandály (snad kromě přestupu Tonyho Fergusona) a hlavně operují také v Číně a mají čínské zápasníky = znají zdejší prostředí a mohou nám tady pomoci. Vůbec mě nenapadlo, že se nám ozvou sami a budou chtít Lukáše reprezentovat. Kvůli covidu se podepsání odsunulo o téměř 10 měsíců, ale už mají Lukáše pod křídly. Začátkem roku s nimi podepsal smlouvu o výhradním zastoupení, absolvovali jsme videohovor s celým vedením a máme svou přidělenou pravou ruku, která se specializuje na Čínu. Abych řekla pravdu, spadl mi kámen ze srdce, protože příští rok bude náročný. Máme teď ale výbornou podporu ve všem.

 

V čem je postava manažera nezastoupitelná je domlouvání zápasů s promotéry. Mají své kontakty, umí se v tomhle prostředí pohybovat, ví, jak s danými lidmi jednat. Dokáží vám domluvit výhodné zápasy, protlačit vás na utkání, usmlouvat dobré peníze a bonusy… Představte si, že byste nebyli spokojeni s nabídnutým ohodnocením a měli to říct samotnému šéfovi UFC. :-) Dobrý manažer vás může protlačit do Dana White’s Contender Series nebo vám dokonce domluví zápas přímo v UFC, když třeba někdo vypadne. Samozřejmě na to musíte být vy sami připraveni. Druhým důležitým důvodem, proč zápasník potřebuje manažera, jsou sponzoři a propagace v médiích. Prostě mají své kontakty.

 

Ani po podepsání smlouvy s vaší vysněnou společností ale nemůžete všechno hodit za hlavu a o nic se nestarat. Rozhodně je dobré být aktivní, zvídavý a se svými manažery pravidelně komunikovat. Od podepsání smlouvy jim patříte, odvádíte procenta ze všeho, co vyděláte nebo dostanete. Takže se ujistěte, že za to dostáváte odpovídající služby. Velké společnosti totiž mají desítky různých zápasníků z nejrůznějších zemí a organizací. Pokud nejste někde v první desítce, tak nebudete zrovna vedeni jako VIP klienti. UFC organizuje zápasy každý týden, někdy je akcí dokonce i více. K tomu jsou tady další zápasnické pořady, další organizace… manažeři toho mají na práci dost, a tak není na škodu se připomínat. Pokud se způsobem zastoupení své osoby spokojeni nejste, nestyďte se to se svými lidmi probrat. Když ani to nepomůže, manažerů je dnes spousta, i těch opravdu špičkových je hned několik. Proto je důležité zajistit si, aby se dala smlouva vypovědět kdykoliv. Seriózní manažeři nabízejí možnost smlouvu vypovědět na základě psaného sdělení, doba ukončení bývá 1-3 měsíce od zaslání a obdržení. Menší firmičky to na nás zkoušely tak, že pokud se rozhodneme odejít před ukončením smlouvy, musíme jim zaplatit “bolestné” ve výši například 100 000 Kč. Oni samozřejmě ale smlouvu mohou vypovědět kdykoliv a jakkoliv.

Lukas na zápase Animal FC

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Kateřina Krumpálová | neděle 31.1.2021 15:24 | karma článku: 11,89 | přečteno: 234x
  • Další články autora

Kateřina Krumpálová

Nápadník z ropné plošiny

Emaily s podivnými odkazy, falešné účty, které vám vysají bankovní kartu při nakupování zboží z bazaru, na to jsem zvyklá. Nečekala jsem ale, že mě podvodník potká i jinde...

27.7.2023 v 15:47 | Karma: 25,42 | Přečteno: 934x | Diskuse| Ona

Kateřina Krumpálová

Mistrovi se "ne" neříká - aneb jak jsem držela půst v čínských horách

S naším Mistrem Xu jsme se nikdy nenudili. Jednou mě naverboval do pětidenního detoxu v čínských horách...

2.7.2023 v 15:32 | Karma: 23,50 | Přečteno: 588x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Jak Číňané vnímají trendy oslavující těla všech velikostí a tvarů?

Západ se snaží oslavovat těla všech velikostí, tvarů, barech...často ne příliš úspěšně. Jak tyto trendy vnímají Číňané?

28.6.2023 v 18:27 | Karma: 19,90 | Přečteno: 633x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Telefonát s Taiwanem

Už začátkem nového roku, před oficiálním nástupem nového prezidenta do funkce, máme hned o čem mluvit. Co může přinést jeden telefonát s Taiwanem?

1.2.2023 v 16:57 | Karma: 37,44 | Přečteno: 2991x | Diskuse| Politika

Kateřina Krumpálová

Bez filtru ani fotku!

Kruhy pod očima, vrásky, málo vlasů, tloušťka... pro zkrášlovací aplikace není nic problém. Moje čínské kamarádky se bez nejrůznějších filtrů odmítaly fotit a nad následnou úpravou kolikrát strávily i několik hodin.

9.1.2023 v 18:11 | Karma: 21,28 | Přečteno: 555x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Příjezd, kytice první dámě a hned do úřadu. Pavlova návštěva má přísnější opatření

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  11:23

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Na jihozápad Čech udeří odpoledne silné bouřky. Hrozí i přívalové deště

21. května 2024  10:49,  aktualizováno  11:21

Meteorologové varují, že v souvislosti s tlakovou níží postupující z Alp k severu se mohou během...

Radostné ohňostroje i slzy. Raísího smrt vyvolala v Íránu smíšené pocity

21. května 2024  11:19

Smrt íránského prezidenta Ebráhíma Raísího vyvolala mezi obyvateli blízkovýchodní země smíšené...

Asadova manželka má leukémii. Dřív se léčila z rakoviny prsu

21. května 2024  11:08

Syrská první dáma Asma Asadová má leukémii. V úterý to uvedla kancelář syrského prezidenta Bašára...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1505x
V Číně žiji a pracuji již devátým rokem, ale tato země mě nepřestává překvapovat. Postupně se s vámi podělím o zážitky a poznatky ze všedního života, sportu, vzdělávacího systému a ze společnosti.

Seznam rubrik