Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Instagram - výkladní skřín dokonalosti

Lidé mají rádi klepy, chtějí nahlížet do soukromí druhých, obdivují úspěšné, krásné a bohaté, zvedají si sebevědomí na těch, kterým se daří hůř. Proto stále přežívají nejrůznější bulvární plátky.

Lidé jsou prostě zvědaví a rádi se porovnávají. V současné době to na sociálních sítích vypadá tak, že pokud chcete zaujmout = mít hodně fanoušků = začít na sítích vydělávat reálné peníze, musíte být A) něčím zajímaví, až vyjímeční, B) už zavedené celebrity (herci, zpěváci, sportovci), B) umět něco, co se spousta lidí chce naučit (např. make-up, výživa, fitness…), C) být na hlavu, někdo tomu říká třeba být extravagantní nebo originální, D) předstírat, že jste cokoliv z výše uvedeného do doby, než se tím skutečně stanete. Nejen Instagramu dnes vládne rčení: “Fake it ‘till you make it.” = což je takové shrnutí bodu D. V Číně loni vyplavala na povrch jedna velká aféra, kdy se ženy, které chtěly prorazit ve vyšší společnosti, daly dohromady v různých skupinách a sdílely luxusní zboží, hotelové pokoje, výlety atd. Třeba 10-20 žen si dohromady koupilo luxusní kabelku známého návrháře, sepsaly si rozvrh, kdy která bude mít kabelku k dispozici. Nafotily si s ní spoustu snímků v různých lokacích, v různém oblečení, půjčovaly si ji na rande se zámožnými muži. Půjčovaly si i třeba luxusní spodní prádlo. Na nákladný odpolední čaj pro dva ve vyhlášené restauraci se jich sešlo třeba i šest, všechno si fotily a předstíraly, že tam jsou s kamarádkou nebo že jsou na schůzce s imaginárním přítelem. Některé skupiny se dokonce zprofesionalizovaly. Některé slečny, které uspěly a provdaly se za bohaté muže, sdružovaly nadějné slečny, kterým prodávaly nejrůznější kurzy, jež jim pomohou najít vysněného prince - jak se oblékat, jak držet příbor, jak si připíjet, jak konverzovat na nejrůznější témata. Tím, že samy se už ve vyšší společnosti pohybovaly, mohly své studentky přivést mezi ty správné lidi a dát jim přiležitost si někoho najít. Sázelo se na to, že až/když se muž dozví, že žena ve skutečnosti patří mezi chuďase, bude už tak zamilovaný, že mu to bude jedno a stejně si ji vezme. Některým to jedno bylo, někteří se cítili podvedeni. No, samozřejmě to po nějaké době prasklo. Ale nedělám si iluze o tom, že to holky vzdaly. Prostě si jen vytvořily jiné skupiny, chodí na jiná místa, vymýšlí mazanější finty.

Na Youtube něco podobného najdete na účtě School of Affluence. Anna Bey, expertka na eleganci, dává bezplatné tipy na to, jak se stát elegantní dámou, kterou budou pronásledovat zástupy kvalitních mužů. Rozuměj - bohatých mužů. Anna je chytrá liška, a tak to není ultimátně o tom, jak si najít bohatého manžela. Je to o tom, jak se stát kvalitní sebevědomou dámou, která zná svou cenu a je uctívána a respektována muži. A tohle všechno se dozvíte v jednom z jejích exkluzivních kurzů - už placených. Aby Anny nebylo málo, má už i svůj podcast - můžete si její zkušenosti a objevy pustit do sluchátek a vzdělávat se. V jednom z videí se pohoršovala nad příběhem své studentky. Ta měla domluvenou schůzku s jedním mužem. Začalo pršet, a tak mu zprávou oznámila, že venku prší. Odepsal jí, aby si nezapomněla deštník a že doufá, že nemá metro daleko. Jak si to může dovolit? Co to je za chování? Na schůzku jede s ním, a tak by jí měl přeci zavolat taxi, jak bude v tom dešti vypadat! Jiné zase potencionální přítel zavolal to nejlevnější taxi, které bylo v nabídce. To mi jako nemůže zavolat lepší auto? Stěžejním sdělením bylo, že by se k vám měl muž chovat s úctou a nedávat vám méně, než si dopřává on sám. Pokud normálně létá business třídou, tak je nepřijatelné, aby vám koupil letenku v ekonomické třídě. To určitě vypovídá o tom, jaké o vás má daný muž mínění a jaké s vámi má plány. Ale na druhou stranu, spousta jejích komentářů neměla až tak vznosné myšlenky. Samozřejmě spousta tipů a rad je zajímavá. Naučíte se, jak se líčit tak, aby vám to slušelo, do jakého oblečení se vyplatí investovat atd. Ale středobodem je být lepší proto, abyste získali něco lepšího - lepšího muže. Bohatšího muže. Buď se “lepší” stanete nebo to budete předstírat. To vyjde na stejno.

Instagram je výkladní skříní štěstí, krásy, bohatství, vysportovaných dokonalých postav, rodinné pohody, úspěchu… Musím říct, že když tam někdy brouzdám delší dobu, cítím se jako podčlověk. Ženy v mém věku nemají žádné vrásky, i po několika dětech mají super těla, manžele jako z fitness časopisu, snad každý den fotka strašně zdravého a úžasného jídla, dnes na pláži s kokosem v ruce, zítra na slonovi v pralese… nezapomenou se tam vyfotit s notebookem, jakože během slunění strašně pracují. Zvládají neskutečné množství projektů, k tomu starat se o děti, venčit psy, a k tomu jsou stále tak dokonalé. V protikladu k tomu jsou teď hodně populární influencerky (vlivařky? asi “vlivné osoby”), které se pyšně fotí se svou celulitidou, ukazují strije, faldíky na břiše, odhalují nám své tváře bez make-upu… Na Youtube se proslavilo video jedné slečny z USA, která se svěřila, že ve svém věku (něco kolem dvaceti let) nemá žádné přátele a je strašně osamělá. A najednou je z ní hvězdička sociálních sítí.

Když jsem se trochu víc začala zajímat o to, jak to vlastně dělají, narazila jsem na videa, které do detailu popisují celé postupy. Tituly jako “Proč nikdy nebudete vypadat tak dokonale jako influencerky?” “Jak se retušují fotky celebrit?”. To potom vidíte, že za jednou jedinou krásnou fotkou mohou být i hodiny práce. Pokud vám už není dvacet a nevypadáte jako z magazínu, tak kromě nějakého líbivého filtru budete potřebovat vyretušovat vrásky a drobné nedostatky, dodat zdravou barvu, vybělit zuby a oční bělmo, upravit rozlétané vlasy, zvýraznit pas, prodloužit nohy, zúžit paže… Spousta instagramových účtů a youtubových kanálů je opravdu primitivních až hloupých. Nedá se jim ale nepřiznat, že se alespoň naučili stříhat a upravovat videa, editovat fotky, rozumí algoritmu daných služeb, podařilo se jim najít to něco, co lidi zaujme, umí se propagovat, nestydí se. To jsou rozhodně také schopnosti a dovednosti - za které dnes můžete dostat i zaplaceno. Dnes a denně spousta jiných online adeptů ale dokazuje, že to není zase tak jednoduché a ne každý v tomhle dokáže prorazit. 

Manžela jako zápasníka živí samozřejmě zápasy, ale při srovnání příjmů a výdajů, vám to vyjde jako normální zaměstnání. Pokud se tedy chcete živit jako MMA zápasník, vydělat si víc než normální peníze a dlouhodobě, chce to sponzory, reklamu a další příležitosti. A v tom jsou sociální sítě teď klíčové. Moc na to nejsme, navíc v Číně se lidé zajímají až o zápasníky, kteří jsou v UFC. Ani ONE FC zápasníci nemají moc sledujících. V ČR mají někteří zápasníci z Oktagonu na Instagramu i desítky tisíc sledujících. My máme na čínském Tiktoku přes 60 000 fanoušků, dokonce víc, než má třeba Song Kenan, který zápasí v UFC. Ale to jenom proto, že jsme Číňan a Češka, a to lidi docela zajímá. S blížící se Dana White’s Contender Series se snažíme náš skomírající Tiktok oživit (moc nás to neba), založit účet na Bili Bili (čínský Youtube), Youtube, Weibo (čínský Facebook), jsme i na pár dalších platformách. Ale vezměte si. Musíte mít nápady a témata. Musíte je natočit. V dnešní konkurenci už nestačí udělat jenom obyčejné video. Musíte investovat do dobré kamery, do stojanu, do pořádného osvětlení a mikrofonu. Musíte mít kolem sebe hezké prostředí. Pak se to všechno musí dát dohromady a zeditovat - pro Čínu a pro zahraničí. To se kolikrát budou muset natočit videa dvě, protože co zaboduje v Číně, bude venku propadák. Musí se vymyslet trefná popiska, nasbírat ty správné hashtagy, aby vás vidělo co nejvíce lidí - potencionálních fanoušků, video/foto se musí zveřejnit ve správný čas. A to všechno nejlépe 2x týdně. Teď nám ještě náš mediální tým doporučil zřídit si Twitter a být aktivní i tam. To pro mě znamená číst a sledovat videa o tom, jak na to. Vymýšlet tweety, sledovat tweety jiných, které jsou pro naší komunitu zajímavé, přeposílat, angažovat se v diskuzích… Vzhledem k tomu, že se každý den vracíme domů po 22. hodině večer a trénujeme i v sobotu, jediný možný den je neděle. A to bychom nejraději dělali něco úplně jiného. Takže docela dobře dokážu pochopit, že tuhle činnost mají mnozí influenceři jako hlavní povolání a nedělají nic jiného. Vypadá to jako zábava, ale není to sranda. Určitě to vypadá jako zajímavá práce, ale není to zrovna naše krevní skupina. Já jsem dost introvert a neumím se natřásat před kamerou. Manžel je exhibicionista, ale také ne před kamerou. Naštěstí se dokážeme dobře uživit i mimo kamery.

Kdybyste se k nám chtěli podívat, tak nás na Instagramu najdete tady: @katkrumpalova, @lukai_lv

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Kateřina Krumpálová | středa 3.2.2021 17:06 | karma článku: 21,03 | přečteno: 508x
  • Další články autora

Kateřina Krumpálová

Nápadník z ropné plošiny

Emaily s podivnými odkazy, falešné účty, které vám vysají bankovní kartu při nakupování zboží z bazaru, na to jsem zvyklá. Nečekala jsem ale, že mě podvodník potká i jinde...

27.7.2023 v 15:47 | Karma: 25,42 | Přečteno: 934x | Diskuse| Ona

Kateřina Krumpálová

Mistrovi se "ne" neříká - aneb jak jsem držela půst v čínských horách

S naším Mistrem Xu jsme se nikdy nenudili. Jednou mě naverboval do pětidenního detoxu v čínských horách...

2.7.2023 v 15:32 | Karma: 23,50 | Přečteno: 588x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Jak Číňané vnímají trendy oslavující těla všech velikostí a tvarů?

Západ se snaží oslavovat těla všech velikostí, tvarů, barech...často ne příliš úspěšně. Jak tyto trendy vnímají Číňané?

28.6.2023 v 18:27 | Karma: 19,90 | Přečteno: 633x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Telefonát s Taiwanem

Už začátkem nového roku, před oficiálním nástupem nového prezidenta do funkce, máme hned o čem mluvit. Co může přinést jeden telefonát s Taiwanem?

1.2.2023 v 16:57 | Karma: 37,44 | Přečteno: 2991x | Diskuse| Politika

Kateřina Krumpálová

Bez filtru ani fotku!

Kruhy pod očima, vrásky, málo vlasů, tloušťka... pro zkrášlovací aplikace není nic problém. Moje čínské kamarádky se bez nejrůznějších filtrů odmítaly fotit a nad následnou úpravou kolikrát strávily i několik hodin.

9.1.2023 v 18:11 | Karma: 21,28 | Přečteno: 555x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1505x
V Číně žiji a pracuji již devátým rokem, ale tato země mě nepřestává překvapovat. Postupně se s vámi podělím o zážitky a poznatky ze všedního života, sportu, vzdělávacího systému a ze společnosti.

Seznam rubrik