Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čínské množírny psů

Mnoho Číňanů má doma domácí mazlíčky, které vyloženě hýčkají. Bohužel je tady ale stále hodně lidí, kteří na zvířata pohlížejí jako na věc nebo jídlo a chovají se k nim strašně krutě.

Jako spousta dětí, i já jsem si vždycky přála psa. Tenkrát jsme to zkusili, ale nějak to prostě pro naši rodinu nebylo. V Číně o tom tehdejší přítel často mluvil, pronajímal si pokoj v jednom bytě, kde by pejsek mohl být, a tak jsme se domluvili, že si ho tedy pořídíme. Prosadila jsem si, že z praktických důvodů půjde o co nejmenší plemeno. Navíc pak bude i jednodušší ho jednou přepravit letadlem do Evropy. Přítel byl nadšený, že bude pejsek, a tak v tu dobu neřešil, co to bude. Vzal si na starost výběr štěňátka. Je místní, ví co a jak. Kladla jsem mu na srdce, aby to hlavně nebylo z množíren psů nebo zverimexů. Na internetu najdete spoustu fotek, pro představu například tady: https://investigations.peta.org/dogs-chinese-puppy-mills/ Jasně, neboj. Prohledal různé servery a že prý našel místo, kde mají malé čivavy. Hned druhý den jsme se tam vydali. Přišlo mi zvláštní, že mě zavedl do areálu polorozpadlých skladů za městem. Myslela jsem si, že kontaktoval nějakého soukromého chovatele. No, samozřejmě. Soukromý chovatel ze psí množírny. V menší hale měl na sobě vystavěné klece, ve kterých měl psy nejrůznějších barev, velikostí, stáří, tvarů. Pudlové, mopsíci, ucouraní bišonci, francouzští buldočci, mrňaví labradoři… Bylo to strašné. Chtělo se mi brečet a nezmohla jsem se na slovo. Zavedli mě ke kleci s čivavími miminky. Pár jich lezlo jedno přes druhé, poulily na nás oči, jiné jenom apaticky polehávaly a spaly. To byl pohled, na který nikdy nezapomenu, i když se opravdu snažím, protože je to něco, co v paměti rozhodně mít nechci.

Koupí takového pejska souhlasíte s tím, co se tam děje, sponzorujete tu hrůzu, necháváte ty tyrany vydělávat a jenom děláte místo pro dalšího smutného pejska. Jenže když jsem to tam viděla, nejraději bych si vzala všechny, abych je odtamtud zachránila. To samozřejmě nešlo, tak jsme si tedy odnesli jedno. Za 500 yuanů, tedy asi 1650 Kč. Bylo to celé zvrácené a příteli jsem neskutečně vynadala. Jak mě mohl na takové místo vzít, zvlášť když jsem dopředu řekla, že nic takového vidět nechci. Navíc, většina těch pejsků vypadala nemocně. To, které jsme si odvezli se zdálo být v pořádku. Zajímalo se o nás i o všechno kolem. Jenže k večeru vypadalo hodně unavené, nechtělo nic sníst a mělo divný průjem. Hned ráno jsem ho vzala k nejbližšímu veterináři. Tam mi řekli, že je moc nemocné a nedá se s ním nic dělat, brzy umře. Tak to ani náhodou! Na internetu jsem si našla veterinu v centru města, kde mluvili anglicky a vypravila se s pejskem taxíkem tam. Po všemožných vyšetřeních došli k tomu, že pejsek moc velké šance nemá. Můžeme to ale zkusit. Přítel se na to moc netvářil, protože to bylo dost drahé. Když už jsme si ho vzali, přeci ho nenecháme jen tak umřít! Dostali jsme spoustu léků a jednou týdně jsem tam musela dojíždět na injekce, kterých dostal asi šest. Během těch asi šesti týdnů jsem se o Papričku, jak jsme mu čínsky říkali, starala ve dne v noci a stále kontrolovala, jestli se jeho stav nezhoršuje. Doufala jsem, že se vyléčí, ale i tak jsem byla trochu překvapená, že se z toho všeho opravdu dostal, protože to s ním ze začátku vypadalo fakt bledě.

Nakonec se z něho vyklubal krásný pejsek, který mi všude dělal společnost, dokonce občas přespával i u mě na pokoji, když spolubydlící někam odjela. Byl tak malý, že ho stačilo u recepce strčit do batohu a nikdo o něm nevěděl. Vozila jsem ho v košíku kola, cestu v autobuse přečkal také v batohu, kde jsem mu nechala škvíru, aby viděl z okna. Byl to můj velký kamarád, ale bohužel jsem o něj přišla. S přítelem jsme se rozešli, na léto jsem jela domů k rodičům a on ho měl na starost. Po týdnu mi napsal, že ho asi někdo ukradl, když šel vysypat smetí. Vyvěsil plakáty po sousedství, ale už se nenašel. Dodnes si spíš myslím, že se o jeho zmizení přičinil. Jenom doufám, že se dostal k někomu, kdo se o něj dobře stará. Přeci jen už to byl zdravý, veselý a ani ne roční pejsek. Číňané ve velkých městech, když už si pejsky pořídí, tak je často rozmazlují jako děti. Vše pro domácí mazlíčky je obrovským byznysem a lidé za ně utrácí o sto šest. 

Peppers - tři měsíce

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Kateřina Krumpálová | úterý 12.10.2021 16:56 | karma článku: 16,76 | přečteno: 497x
  • Další články autora

Kateřina Krumpálová

Nápadník z ropné plošiny

Emaily s podivnými odkazy, falešné účty, které vám vysají bankovní kartu při nakupování zboží z bazaru, na to jsem zvyklá. Nečekala jsem ale, že mě podvodník potká i jinde...

27.7.2023 v 15:47 | Karma: 25,42 | Přečteno: 934x | Diskuse| Ona

Kateřina Krumpálová

Mistrovi se "ne" neříká - aneb jak jsem držela půst v čínských horách

S naším Mistrem Xu jsme se nikdy nenudili. Jednou mě naverboval do pětidenního detoxu v čínských horách...

2.7.2023 v 15:32 | Karma: 23,50 | Přečteno: 588x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Jak Číňané vnímají trendy oslavující těla všech velikostí a tvarů?

Západ se snaží oslavovat těla všech velikostí, tvarů, barech...často ne příliš úspěšně. Jak tyto trendy vnímají Číňané?

28.6.2023 v 18:27 | Karma: 19,90 | Přečteno: 633x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Telefonát s Taiwanem

Už začátkem nového roku, před oficiálním nástupem nového prezidenta do funkce, máme hned o čem mluvit. Co může přinést jeden telefonát s Taiwanem?

1.2.2023 v 16:57 | Karma: 37,44 | Přečteno: 2991x | Diskuse| Politika

Kateřina Krumpálová

Bez filtru ani fotku!

Kruhy pod očima, vrásky, málo vlasů, tloušťka... pro zkrášlovací aplikace není nic problém. Moje čínské kamarádky se bez nejrůznějších filtrů odmítaly fotit a nad následnou úpravou kolikrát strávily i několik hodin.

9.1.2023 v 18:11 | Karma: 21,28 | Přečteno: 555x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1505x
V Číně žiji a pracuji již devátým rokem, ale tato země mě nepřestává překvapovat. Postupně se s vámi podělím o zážitky a poznatky ze všedního života, sportu, vzdělávacího systému a ze společnosti.

Seznam rubrik