Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

„Co na srdci, to na jazyku” k pátku 13. listopadu

Jako vždy jsem se na pátek 13. těšila, pro mne to byl vždycky šťastný den a zuby nehty jsem se od malička bránila stereotypům, že je to den černý, plný neštěstí, katastrof a bůhví, co se ten den přihodí.

Jako vždy jsem se na pátek 13. těšila, pro mne to byl vždycky šťastný den a zuby nehty jsem se od malička bránila stereotypům, že je to den černý, plný neštěstí, katastrof a bůhví, co se ten den přihodí.

A tak i letos v listopadu jsem ho prožila skvostně a bez útrap, ale zprávy na Facebooku se slzami a modlitbami pro Paříž a post kamarádky: „Bude válka…” mne vytrhly z bezstarostného lebedění, a jelikož nečtu zprávy ani nesleduji TV musela jsem si vygooglovat, co se ve francouzské metropoli přihodilo. Hrůzostrašná svědectví o masakru teroristů mě naprosto odzbrojila. Na druhé straně vlna solidarity, kterou vyjadřují lidé po celém světě, když si okamžitě změní profilovou fotku, je potvrzením, že všichni soucítí a společně vyjadřují soustrast všem, koho se páteční tragédie dotkla. Solidarita je humanita, projevy lidskosti a lítosti dojemné a upřímné.

Od prvopočátku jsem z dostatečné vzdálenosti sledovala reakce na přistěhovalce, politické názory a kvóty, dohady a soudy, ale zachovávala jsem si odstup a nic nekomentovala, ale tento krvelačný zásah do nevinných obětí mě vyburcoval k sepsání komentáře na Facebooku:

„Všichni se modlí za Paříž, ale já se modlím za teroristy: „„Kéž boží prozřetelnost osvítí jejich mysl i ducha, kéž se jejich vědomí změní v čisté svědomí, nechť se jejich duševní zdraví zacelí a jejich činy se změní v pozitivní, čímž adekvátně přetvoří svou karmu a odprostí se od dalšího vraždění. Kéž viníci a nesnášenlivci naleznou lásku ve svém srdci a díky empatii se odehraje obrovský posun v jejich vnímání a mír převládne všude na Zemi! 

Dobrý Bože, zachraň jejich duše dříve, než opět začnou zabíjet a odnesou to nic netušící davy.”

Je do oči bijící, že tito šílenci trpí absencí lásky, pochopení druhých. Soucit a milující laskavost jsou výrazy, jež pravděpodobně před tím nikdy neslyšeli a taková pojmosloví vyjadřující city k žijícím bytostem nejsou součástí jejich slovníku. 

 

Co se stalo, stalo se, ale důležitější otázkou je, proč se to děje???

Chyby nehledejme v otevřených hranicích či nedostatečném bezpečnostím systému či nedokonalosti státní bezpečnosti, kámen úrazu je v tom, že málokdo učí děti jak milovat druhé, jak se podělit o to co máme s ostatními, za všech okolností pomoci, starat se o své blízké i neznámé a mít srdce otevřené, být k sobě navzájem uctiví a hodní.

Je třeba se podívat pravdě do očí, víceméně všechny filmy pro děti i počítačové hry jsou plné násilí, bojů, válek a zabíjení. Vždyť dosavadní výchova je postavena na základech soupeření a poměřování, kdo je lepší, silnější.

Od malička je na děti vyvíjen tlak, aby měly ve škole dobré známky a vynikaly nad ostatními v různých odvětvích a pokud nesplňují očekávání a přání rodičů jsou týrány a ponižovány. Společnost jimi pohrdá a jsou označovány jako „ztracené případy” a mnohdy si nesou stigmata břídilů do konce života, což automaticky vede k bolestivému dětství a zoufalství, pocitu potupy a nedostatečnosti, jejich sebevědomí zamrzne pod bodem mrazu, a to je kámen úrazu. Není se čemu divit, že začnou nenávidět sami sebe, a pak se nenávist promítne na ostatní a tím, jak trpí emočně se frustrace promění v akce, kdy vezmou do rukou zbraně a bezhlavě střílí do dalších lidských bytostí. Strach z toho, že nejsem milován či nejsem hoden lásky druhých, vyvolává zoufalství a agresi v každém jedinci.

Musíme začít u sebe, soustavně vyživovat své okolí pochopením a láskyplnou pozorností, vnímat všechny souvislosti. S pocitem vděku a soucitu pečovat nejen o naše bezprostřední okolí, ale potažmo o všechny lidi naší planety.

Tato krvelačná událost a denní zprávy o nelidských masakrech jsou pro nás varovnými signály, že je na čase přestat starat se pouze o sebe. Je naší morální povinností vnímat svět kolem nás globálně, neodvracet tvář a dělat, že se nás to netýká… Vždyť zítra může být na pořadu Praha či jiné evropské velkoměsto. 

Mezi lidmi nejsou rozdíly, všichni jsme si rovni, a proto je stěžejní, abychom si byli navzájem prospěšní!!!

Proto prosím, místo hněvu se raději usmívejte, namísto nenávisti rozdávejte objetí, nadávky a sprostosti zaměňteza jemnocitnou mluvu a místo žárlivosti raději milujte všechno živé!.”

Upřímně se přiznám, že jsem chvíli váhala, zda takový post mohu vyvěsit, ale musela jsem, vyjádřila jsem otevřeně přesně to, co říká mé nitro. Kdo ví, jakými traumaty si ti kluci s kalašnikovy prožili, co je vede k takové nesnášenlivosti a hyenismu. Co člověka dovede k tomu, že se jeho chování změní v zvířecí nechutnosti a obrátí spoušť na bezbranného? 

Čekala jsem slovní útoky a nepochopení, ale k mému údivu jsem si za tento komentář vysloužila nespočet “liků” a pozitivních komentářů a dokonce ho jedna moudrá žena nasdílela na své stěně, protože přesně ví, co je podstatou tohoto vyjádření. 

Je mi smutno z toho, co se děje, ale snad svítá naděje, že vyřkneme-li vždy: „Co na srdci, to na jazyku”, tato upřímnost otevře brány k širšímu vnímání naší podstaty, transformaci lidského pokolení a znovuvzkříšení právoplatného lidství.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Alexandra Kropp | neděle 15.11.2015 18:12 | karma článku: 0 | přečteno: 74x
  • Další články autora

Alexandra Kropp

České tradice Velikonoc jsou ve světě nepochopitelné

Velikonoční svátky, jako tradiční oslava jara, jsou vždy tak trochu pomstou pro ženy. Vždy, když na to přijde a já v cizině vyprávím, jak se svátky „zmrtvýchvstání Ježíše Krista” u nás slaví, všichni nechápavě kroutí hlavami.

18.4.2017 v 7:41 | Karma: 15,46 | Přečteno: 1061x | Diskuse| Ona

Alexandra Kropp

Hospodská etuda aneb Já U zlatého tygra

Už si nevzpomenu, kdy jsem byla v hospodě naposledy, ale když jsem v ČR tak je to skoro povinnost, tudíž návrh, že se sejdeme „U tygra“ jsem nijak nerozporovala. U Zlatého tygra mě políbila pisatelská múza...

19.11.2016 v 7:00 | Karma: 12,71 | Přečteno: 399x | Diskuse| Společnost

Alexandra Kropp

Reflexe Sametové revoluce

Juchů juchů, 17. listopadu je tu! Co by s námi bylo, kdyby ho tenkrát v roce 1989 nebylo!? Svoboda slova, pohybu je tu...

17.11.2016 v 9:57 | Karma: 13,37 | Přečteno: 317x | Diskuse| Společnost

Alexandra Kropp

Barvy podzimu přebila paní zima

Martin na bílém koni letos skutečně přijel, i když o den dříve, ale vyzdobil mi úžasně ranní rozjímání.

10.11.2016 v 8:32 | Karma: 12,26 | Přečteno: 490x | Diskuse| Ona

Alexandra Kropp

Česká země je pestrobarevně malebná a podzimně voňavá…

Ta podzimní nádhera, jež se míhá za okny je daleko výživnější a nesrovnatelně obohacující než to, co nám nabízejí obrazovky mobilů nebo počítačů... Miluji jízdy vlakem a surrealisticky zbarvenou, šťavnatou pestrobarevnou krajinu.

5.11.2016 v 7:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 275x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Při hádce udeřil družku, upadla hlavou na skříň. Za její smrt dostal 5,5 roku

22. května 2024  16:23

Krajský soud v Hradci Králové potrestal Zdeňka K. pěti a půl lety vězení za facku, po které loni v...

Sedmnáctiletá dívka vzala na vycházku dvouměsíční dceru, do ústavu se nevrátily

22. května 2024  16:10

Pelhřimovští policisté pátrají po sedmnáctileté Stefanii Stojkové a jejím malém dítěti. V pátek se...

Zelenskému skončil mandát, Moskva v tom vidí šanci k destabilizaci země

22. května 2024  16:09

Ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému v pondělí sice vypršel pětiletý mandát, ale...

Blíží se volby do Evropského parlamentu. Kde a jak získat voličský průkaz

22. května 2024  16:04

Volby do Evropského parlamentu začínají za dva týdny, již nyní je ale možné žádat o voličské...

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 319x
Alex Kropp alias SAMA NA CESTÁCH

 

Světoběžnice, inspirátorka, spisovatelka - průvodkyně do neznáma, která se vydala do světa uchopit své životní poslání a převést ho v každodenní realitu sdílení i altruistické pomoci. Pohodlí domova vyměnila s radostí za nejistotu dobrodružství při cestování a už několik let se věnuje dobrovolnické činnosti ve světě a pomáhá těm, kteří to potřebují.

Její aspirací je sdílení vlastního osobního příběhu:„Cesta životem snovým a smysluplným, okořeněná inspirací a motivací pro druhé k žití plnohodnotných dní” prostřednictvím osobní stránky SAMA NA CESTÁCH (www.samanacestach.cz). 

SDÍLENÍ JE PÉČE, PÉČE JE LÁSKA  A LÁSKA JE NADE VŠE 

 

Seznam rubrik