Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když se gauneři perou.

Jedno pořekadlo praví, že když se dva perou, třetí se směje. V česku jsme to vylepšili. Když se dva podnikatelé perou, tím třetím se stává zákazník, jenže se nesměje ale pláče.

Centropol a Bohemia energy. Dva podnikatelské subjekty, které mimo jiné nabízí dodávku elektrické energie. Jejich weby hýří slogany, jak jsou nejlevnější, nejlepší a kdo není u nich, není IN.

Boj o zákazníka je přirozený jev v každé společnosti, kde kdokoliv může svobodně nabízet zboží nebo službu a snaží se být levnější, kvalitnější, rychlejší a já nevím co ještě. Až sem je to všechno v pořádku. Tyto dvě firmy se však uchýlili k praktikám, že začali vyhrožovat. Nikoli sobě navzájem, ale zákazníkovi, který se rozhodl pro změnu.

První firma, od které zákazník odešel, posílala výhružné dopisy, že bude platit pokuty za to, že odešel. Ta druhá, ke které zákazník nejprve přešel, a když se pod nátlakem té první k ní chtěl zase vrátit, výhružnými telefonáty, že se z nich stanou černí odběratelé nebo zůstanou bez elektřiny, když zruší právě uzavřenou smlouvu. A to všechno během vánočních svátků, a nebyl to ojedinělý případ, jednalo se o tisíce lidí a stovky domácností.

Nevím, co měli ve smlouvách, nevím, co komu agenti jedné či druhé firmy nalhali, aby se dorvali k ušmudlané provizi za uzavřenou smlouvu, nevím, jak se chlubí na webu, že jsou právě ti jediní správní, nejlepší a přejít k nim, je jediné správné a stačí na to jediné kliknutí. Nevím to a studovat to nechci.

Ať tam bylo a je cokoliv, všechno se smrskává na jedinou podstatnou otázku. PROČ vůbec mohlo dojít k tomu, že spousta lidí trávila svátky se sevřeným žaludkem, jestli od Nového roku náhodou nezůstanou bez elektřiny, nebo jestli jim nepřijdou šílené faktury na šílené částky, když byli jistojistě na počátku všeho ujišťováni, že se to nemůže stát.

Nabízí se prostá odpověď. Asi to lze.

Pro bohaté firmy není problém si najmout hejno právníků, aby postavilo v našem právním marastu jakoukoliv smlouvu na cokoliv tak, aby zákazník měl co největší problém se v takovéto smlouvě orientovat, k čemu se vlastně jejím podpisem zaváže. Všude slyším, čtěte, co podepisujete, čtěte všechno i to pod čarou drobným písmem, když si nejste jisti, poraďte se.

Ale je tohle o životě? O normálním běžném životě, běžného penzisty, svářeče, uklízečky nebo prodavačky? Ani nehlesnu proti, že když se prodává firma, a kupní smlouva má třeba dvě sta nebo i tisíc stran. Není to kšeft za korunu a fundovaná právní porada je na místě. Jen nějak nechápu, proč je lepší, aby mi právník odklepl, když chci jinde nakupovat elektřinu, plyn, vodu, telefon a mohl bych pokračovat, jen proto, abych mohl žít. Proč stát svoji legislativou dovoluje nejrůznějším supům zneužívat toho, že normální, průměrný, běžný občan zákazník je až ten poslední, kdo je chráněn před těmito supy, aniž by potřeboval pana Sokola, aby nenaletěl. Pravda nedělo by se to, kdybychom všichni byli advokáty a umírali v plné síle a duševní svěžesti, jenže to by zase nikdo nenapekl a neprodal rohlíky. Takže tudy cesta určitě nevede.

Myslel jsem si, že současný tristní stav práva už snad nic v tomto ohledu nemůže překonat, ale podle ohlasů z mnoha stran, Občanský zákoník to popostrčí pro gaunery tím správným směrem, dává jim tu správnou volnost, aby mohli lépe kličkovat.

Již jsem kdesi zmínil, že slušný a charakterní člověk nemusí zákon číst, v podstatě jej nepotřebuje. Bude se v každém případě zcela přirozeně chovat tak, aby ten druhý nebyl jakkoliv poškozen. Zákon musí číst lump, aby věděl, co nesmí. A dokud právě to co nesmí, nebude v zákoně jasně napsáno a definováno, budeme v bankách a u operátorů nakupovat balíčky.

Já na cokoliv smlouvu nepotřebuji. Stačí mi podaná ruka a slib. Každá smlouva není ničím jiným, než prvotním vyjádřením nedůvěry v to, že druhou stranou bude slib dodržen. A priori si nevěříme, i když bychom mnohokrát mohli. Jenže lump to na čele napsáno nemá, že jim je a dělá vše proto, aby to nebylo vidět ani v náznaku, protože je mu zcela lhostejné, že někoho napálí, okrade, podvede. Má z toho snadný profit na úkor jiného a vůbec jej to netrápí. Mnohý se pak lumpem stává jen proto, že byl podveden a neměl zastání. A jestli někdo smlouvu potřebuje a potřebuje více, než jednu stranu formátu A4 a nejlíp advokáta k tomu, tak mi to smrdí.

Možná jsem naivní, ale moje naivita je jen obrazem toho, že náš svět ovládají gauneři. Netvrdím, že jich je většina. Je jich jen pár, ale ovládají a to je oč tu běží. Jen díky špatným normám, které špatně chrání ty, co gaunerem být neumí nebo by i uměli, ale nechtějí. Kdyby norma byla dobrá, gauner by to ani nezkoušel, někoho napálit. Věděl by totiž, že i ten pekař by s ním vyrazil dveře a ani k tomu nebude nepotřebovat advokátní kancelář. Já to vidím kolem sebe každý den, vidíte to i vy, dámy poslankyně a páni poslanci?

Autor: Jan Kropáč | pátek 10.1.2014 9:39 | karma článku: 18,92 | přečteno: 638x
  • Další články autora

Jan Kropáč

Houpačky U lesa, aneb těžký život živnostníka.

Není dne ani hodiny, aby se člověk nesrazil s realitou. To nejlepší se avšak nedá vymyslet, lze to jedině prožít.

1.8.2018 v 17:11 | Karma: 42,32 | Přečteno: 12323x | Diskuse| Ostatní

Jan Kropáč

Deja vu

Včera jsem byl čehosi svědkem. Čehosi, o čem jsem doufal, že už je dávno pryč. A ono ne. Byl zatčen člověk, protože se odvážil říct svůj názor.

27.3.2016 v 12:30 | Karma: 37,40 | Přečteno: 1257x | Diskuse| Ostatní

Jan Kropáč

... otevřu si věštírnu, ale bude to asi na ho..uby..

Kdysi docela nedávno jsem tu cosi zplodil, a ... jede to jak přes kopírák..., a celkem mě štve, že mám zase důvod si ulevit...

22.3.2016 v 15:58 | Karma: 9,63 | Přečteno: 96x | Diskuse| Společnost

Jan Kropáč

Teď si možná říkám o „ban“, ale…

Pan premiér mé země (České republiky, aby snad nedošlo k mýlce) dnes oslovil, jak on tvrdí, SVÉ občany. Upozorňuji, že jsem manipulativní parchant, přistupujte prosím k dalšímu textu s tímto vědomím.

12.3.2016 v 19:06 | Karma: 40,43 | Přečteno: 3170x | Diskuse| Osobní

Jan Kropáč

Skutečně může být ještě hůř..?

Za spoustou lidských tragédií stojí jedinci s nejrůznější pohnutkou a nad tím lhostejný úřad držíc se litery zákona. Ale...

9.12.2015 v 16:56 | Karma: 15,51 | Přečteno: 660x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1739x
Jsem člověk, člověk se řídí svědomím, mám obavu být občanem, který se řídí zákonem. Není mi to fuk a v hospodě se to nikam neposune.

Seznam rubrik