Proč superpotraviny nejsou super?

Quinoa, matcha tea, chia seeds, tempeh, ghee, shirataki, konjac, goji…, že se snažím mluvit jinou řečí? Ne! Mluvím jen o superpotravinách. Jen při vyslovení těhlech kouzelných formulí se ozve známé ding, ding, ding

 a cena letí závratně nahoru… ale proč?!

 

Co je to vlastně superfood - superpotravina? Uměle vytvořený marketingový výraz používaný pro potraviny s benefity pro zdraví.

 

Podle té definice superpotravin, si myslím, že by teda mezi superfood mohl spadat i smažák z hranolkama a tatarkou. Vyplaví se endrofiny - hormony štěstí. Veselá mysl půl zdraví, říkavala babička. Bohužel jsem ho na seznamu zatím nenašla.

Průzkum prokázal, že 61% obyvatel Velké Británie koupilo nějakou potravinu jen proto, že byla označena jako superfood. Vždyť se vám tady vlastně snažím celou dobu říct, že angláni nejsou moc bystrý národ.

snídaně

Já jsem takový úchyl, co se týče zdravé stravy (samozřejmě jen do té doby, než narazím na vepřové koleno s křenem nebo na klobásu s hořčicí), takže jsem musela nějaké ty superpotraviny vyzkoušet.

První na řadu přišly shirataki nudle z moučky rostliny konjac. K těm, jak už víte (kdo neví tady), mám zcela osobní vztah. Stály mě nabourané auto, rvačku s Abdulem, ale taky jsem díky jejich pomoci zhubla 14 kilo za pět měsíců. Bez jejich pomoci jsem dvanáct kilo za dva měsíce nabrala zpátky. No, což dvě kilča k dobru.

Matcha tea mě lákal už delší dobu. Nakonec jsem se k němu dostala na květinových trzích v Londýně. Takovej zcvrklej mužík ve stánku ho tam prodával (už chápu proč byl zcvrklej). Vypadalo to jako žabinec, chutnalo to jako žabinec a účinky se dostavili asi stejné jako když si loknete žabince. Jen to bylo trošku dražší než žabinec. Naneštěstí na trzích neměli ani toitoiky. Hodinová cesta domů byla veselá.

Quinoa je vzácný poklad Inků. Pusťte ji i do své kuchyně! Hlásal internet. Tak jsem ji tam teda pustila. Quinoa prej obsahuje látku saponin, který v přírodě odpuzuje ptáky a hmyz. Nás a naše mravence to odpudilo taky, ani Jerry se už delší dobu neobjevil.

Po těhlech zkušenostech jsem superpotravinám dala vale. Dočetla jsem s, že jedno červené jablko obsahuje tolik antioxidantů jako 13 dávek džusu z goji. Já prozatím hlasuji pro to jablko a moje peněženka taky, samozřejmě jen do tý doby než bude zase plná. V Planet organic dostali spirulinu. To bude pošušňáníčko.

 

“Tofu je kombinace jídla a lepidla na dlaždice.”

                                                                                    Terry Pratchett

 

Autor: Kristýna Burgerová | úterý 12.12.2017 8:12 | karma článku: 37,34 | přečteno: 4036x
  • Další články autora

Kristýna Burgerová

Tak jsem se dočkala!

21.12.2021 v 9:00 | Karma: 32,00

Kristýna Burgerová

Móderní firemní kultůra

20.10.2021 v 9:00 | Karma: 37,00

Kristýna Burgerová

To by se v Česku nestalo!

13.10.2021 v 9:00 | Karma: 44,31