Není pivo jako pivo

 aneb občas je lepší dát si radši vodu. Co by na anglické pivní vychytávky řekl český národ pivařů? 

Angličané jsou strašní pivní patlalové. Ty jejich teplé zvětralé ejly jsou dobré, tak maximálně na úpravu stolice a ať dá ruku nahoru ten, kdo má rád Guiness, protože podle mě chutná jako studený černý kafe a zasytí jak přesnídávka. Pro rejpaly, já vím, že Guiness je irskej, ale nenarazíte v Anglii na hospodu, kde by ho neměli.

k

O tom, že ani Angličanům jejich pivo nechutná svědčí dvě tajemné láhve za každým barem. Jedna má obsah do žluto-zelena a druhá do vínova. Říká se jim cordial, ale je to prostě šťáva. Citronová a rybízová. A ne, nestojí tam proto, kdyby si náhodou anglickej tatík zašel s děckama na jedno a malé angláně dostalo žízeň. Angláně se spokojí s colou. Šťávy jsou tam pro toho fotříka. Přísahám, fakt jsem si to nevymyslela. Když jsem pracovala za barem a přišel sto kilovej anglickej pořízek a zeptal se mi, jestli bych mu do piva nemohla nalít trochu limetkové šťávy, málem jsem spadla pod bar.

A to není všechno. Ti muži, kteří žehlí, perou, uklízí a dobrovolně se vzdali mužství pijí něco, co nazývají top – v podstatě dvě třetiny piva a zbytek je točená limonáda. Ti, kteří se narodili jen s jedním varletem pijí shandy – půl sklenice piva, půl limonády. Podle mých soukromých statistik, které vedu poctivě od roku 2012 je velká pravděpodobnost, že takřka třicetipěti procentům mužské populace v Anglii chybí varle.

A pak tady máte ten hot toppic aneb tohle opravdu vymyslí jen pravej Anglán. Pivo bez pěny. Proč proboha? Pro každého barmana, který by si dovolil natočit pivo s pěnou je tu připravený pranýř. Toho nebožáka k němu přivážou a každý host si může kopnout, či plivnout. Dle vlastního uvážení. Občas to vypadá i na kamenování.

k

Dřív mi bylo líto platit v Anglii za česká piva, když vím, jaká je jejich cena doma a tady se prodávají s velkoměstskou přirážkou. Po takřka sedmi letech už mi to líto není, ale jedna věc je zaplatit šest liber za český pivo a ta druhá je zaplatit šest liber za pivo bez pěny. Přála bych vám vidět, jak smutně vypadá plznička, když nemá pěnu.

Na závěr připišme Angličanům jedno malé leč významné plus. Ač se v jejich mírách absolutně neorientuju a všechny ty stopy, palce a kameny mi absolutně nic neříkají a nemám představu kolik je to na naše. Jedno vím úplně přesně, pinta je 568ml, a to je furt o šedesát osm mililitrů víc než půllitr. Kdo by nechtěl dva loky navíc.

k

Až si budete v těch vedrech dávat studený půllitříček zlatavého moku, věnujte mi tichou vzpomínku. Je tu třináct stupňů, prší a pivo nemá pěnu.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Kristýna Burgerová | úterý 2.7.2019 9:00 | karma článku: 43,98 | přečteno: 9877x
  • Další články autora

Kristýna Burgerová

Tak jsem se dočkala!

21.12.2021 v 9:00 | Karma: 32,00

Kristýna Burgerová

Móderní firemní kultůra

20.10.2021 v 9:00 | Karma: 37,00

Kristýna Burgerová

To by se v Česku nestalo!

13.10.2021 v 9:00 | Karma: 44,31