Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Moderní doba - nenápadný mor?

Pohodlnost je prima. Mám ráda pohodlí. Mám ráda teplou vodu, když otočím kohoutkem. Mám ráda světlo, při kterém dobře vidím, mám ráda svůj noťas a připojení na internet. Rychlé připojení! Mám ráda, když se mohu bavit s někým, kdo je na druhém konci světa. Mám ráda, když můj odšťavňovač připraví skvostný nápoj. Mám ráda tichou pračku a určitě jsem na nějakou tu technickou vymoženost ještě zapomněla. Jo, třeba auto – taky super. Přesto jsem právě dnes měla intenzivní pocit, jak nás některá modernizace okrádá o mnoho radosti a toho obyčejného lidského štěstí.  

 Žiju teď na venkově v malém domečku. Samota zde je jiná, než samota v Brně, kde jsem žila před tím. Ráno vstávám se světlem. Ze své postele vidím vycházející slunce. Sejdu dolů a vyčistím krb. Připravím si suché větvičky, nebo třísky. Když chci mít teplo, musím si zatopit. Miluju ten zvuk, když začne dřevo praskat. Pak si zametu nepořádek, který jsem dřívím natropila. Udělám jednoduchou snídani, a pokud to jde, sednu si s ní ven na schody. Třeba v kabátě. Jím a pozoruju vrabčáky a sýkorky. Naslouchám a čichám nový den. Vyslovím svoji ranní modlitbu a poděkování za tento den. Od sousedů slyším slepice a další typicky vesnické zvuky – třeba cirkulárku.

Tyhle jednoduché činnosti mě hluboce uspokojují. Není nic důležitějšího, než strávit tento den tak maximálně, jak jen to jde. A to nej - je zrovna teď zametení podlahy. Umytí nádobí. Zatopení v kamnech. Uvaření si jídla. Podrbání sousedovic psa. Nasbírání větviček na zátop.

Jak mohu, jsem venku. Vezměte třeba zahradu, zahrádku. Kolik může přinést radosti, když začne vše pučet, jak něco roste. Když se semínko skrze hlínu dostane ven. Když začne sílit a kvést, nebo dokonce dozraje v plod. Suché větve odřežete, spálíte. Opět vám přinesou užitek. Můžete pozorovat život i smrt, učit se. Trpělivost a péče přináší krásnou odměnu.

Těším se, až jednou zakotvím natolik, abych mohla mít zvíře. Podívejte se, kolik radosti vám může přinést pes či kočka. Svou hravostí, svou náklonností, ale i náladovostí. Se svými ksichtíky, lumpárnami i roztomilostí.

Nemám televizi, takže když u mě někdo je, buď je ticho, nebo hraje hudba. Povídáme si. Vzpomeňte, co vše nám vzaly počítače a televize. Jak se spolu doma bavíte? Večer co večer? Jak to asi dělali naši předci bez všech monitorů? Jak trávili dlouhé zimné večery? Uměli si povídat? Uměli spolu mlčet?

 Lidé se hodně bojí samoty. Bojí se i klidu a ticha. Paradoxně všechny ty moderní věcičky nás do samoty přivádějí hodně intenzivně. Samota a odcizení v rodině je pak mnohem bolestivější, než být skutečně sám. Zasahuje úplně všechny, jako taková nová nemoc… která způsobuje otupění. Nejhorší je, že si na toto žití v odcizení zvyknete. Přestanete cítit, aby to nebolelo. I televize vám velmi pomůže znecitlivět, zvyknete si na všudypřítomnou negaci a strach. Znecitlivění vás ale poté provází všude. Je neustále přítomné. A když už něco cítíme, tak to rychle utlumíme – alkoholem, analgetiky… jen aby to nebylo. Jenže „cítit“, má obě polarity. Mohu pak skutečně naplno procítit lásku a radost? Když se bojím bolesti a smutku? Cítit vše – i svoji samotu, chce odvahu. A stejně, hluboko uvnitř je každý sám, uvnitř nás nikdo jiný není. Zjistíte to ve chvílích nemoci, silného propadu, nebo při setkání se smrtí.

Nežiji sama až tak dlouho a nejsem totálně odřízlá od světa. A někdy mi je taky smutno, nevýskám si úplně pořád. Přesto cítím, že poznávám novou kvalitu žití, která je svou jednoduchostí a přirozeností hluboce uspokojivá a naplňující. Jako když si vzpomínám na původní bytostnou potřebu - žít maximálně s přírodou, s jejími cykly, se živly. A přitom – jsem dnešní člověk, chci umět vhodně použít i šikovné vymoženosti. A umět odložit ty, které mi ve skutečnosti neslouží. A hlavně ty, kterým sloužím já.

 Jen se mi chce říct - nenechme se ovládnout, neztraťme svoji lidskost díky všem vymoženostem. Zaplatili bychom za to až příliš velkou cenu.

 

 

 

Autor: Magda Křepelková | úterý 25.2.2014 11:41 | karma článku: 42,26 | přečteno: 7052x
  • Další články autora

Magda Křepelková

Láska a moudrost

„Vím, že to není muž pro mě..., ale když já ho tak miluju...“ Je vám to povědomé? Jako by nás tato věta zbavovala zodpovědnosti. Ale my si tvoříme svůj život. A jen my samy jsme zodpovědné za to, jak ho prožijeme... jak naplníme svoje sny, touhy... Nelze se touto větou nechat vláčet životem.

15.1.2015 v 10:59 | Karma: 6,87 | Přečteno: 367x | Diskuse| Ostatní

Magda Křepelková

Služba a sobectví.

V mnohých knihách čtu, jak moc je naplňující, když nemyslíme jen na sebe. Sama jsem se ve svém životě zaměřila na službu... a mohu všechna ta slova jen potvrdit. Když moje žití nebo práce někoho obohatí... jsem naplněná, šťastná, spokojená tak hluboce, jak jsem si to dřív neuměla ani představit. Nejlepší texty nebo terapeutickou práci vytvořím tehdy, když se totálně ponořím do procesu a skutečně mě zajímá, co ten dotyčný člověk potřebuje. Někdy se při práci otevře více témat a já si dělám poznámky, ke kterým se pak vracím a na jejich základě píšu. Pak vím, že píšu pro skutečné lidi a ne jen nějaké svoje teorie. Když pak přijde reakce třeba jednoho človíčka, jak mu ten text pomohl... vím, že jsem dobře. Že tohle je ono. Že tohle má smysl... je to pocit, který mě hluboce sytí a uspokojuje. To samé cítím při vytváření textů pro lidi přihlášené na mých stránkách k odběru textů.

6.1.2015 v 21:11 | Karma: 7,97 | Přečteno: 347x | Diskuse| Ostatní

Magda Křepelková

Moje dcery a škatulky

Jako průzkumník podvědomí musím uznat, že náš mozek je sakra rychlej. Ale taky omezenej, přesněji omezující. A to je nutné mít stále na paměti. Mám na mysli naše okamžité posuzování a třídění. Jakýkoliv obraz, vjem, který zahlédneme, třebas jen koutkem oka, náš mozek bleskurychle potřebuje zařadit. Reaguje na základě zkušeností, vzpomínek, nálady, výchovy, informací vložených rodiči i dalšími lidmi. Reaguje na základě toho, co už zná. A my mu automaticky věříme. Zaznamenáme obraz a vyhodnotíme ho. Nepátráme po tom, na jakém základě jsme ho ohodnotili. Často bychom byli velmi překvapeni.

16.12.2014 v 12:37 | Karma: 9,51 | Přečteno: 653x | Diskuse| Ostatní

Magda Křepelková

Realita nebo virtuální svět?

Žijeme v době velmi elektronické. S možnostmi, o kterých se nám dřív ani nezdálo. No, má to své pro i proti. Nedávno jsem jela se Student Agency. Seděla jsem vzadu uprostřed. Odzadu to byl pohled jako ze scifi filmu, pravda, 20 let starého... Sedadla, před nimi obrazovka. Sedící zírají na obrazovku, na uších sluchátka. Zabíjejí čas přesunu. Seznamování? Povídání si mezi lidmi? Pozorování cesty? Ani náhodou. Jen virtuální realita. Možná novější verze je pohled do notebooků, moderní styl práce často bez hlubšího smyslu... nestíháte? Normálka... kolem vás dalších 50 a více lidí? Normálka... Máte z toho psychické potíže?... Normálka.

23.10.2014 v 20:07 | Karma: 14,32 | Přečteno: 530x | Diskuse| Ostatní

Magda Křepelková

Co nás živí?

Naše zdraví není jen otázka těla, fyzična. Žijeme život, zažíváme mnoho situací, prožíváme – anebo přežíváme. Už víme, že je třeba i psychické zdraví. Nelze oddělit jednu část od druhé, všechna témata se navzájem prolínají a souvisejí. Je to dar člověka i jeho života. Jakmile jedna oblast jde silně do háje, ovlivní to i další oblasti. A tudíž i naše – vaše zdraví. Chceme být zdraví? Věřím, že ano. Takže – začneme se zabývat tělem. Co potřebujeme ke svému zdraví? Jistě kvalitní výživu. Ale co všechno je naší výživou? Týká se to pouze jídla? Ani náhodou! Ale přesto jídlem začneme.

10.10.2014 v 22:32 | Karma: 8,70 | Přečteno: 346x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 975x
Zabývám se psychosomatickou. Podporuji lidi se sebedestrukčními programy, bulimie, anorexie a další. Lidi, kteří už chtějí změnu. Jsem autorkou tří knih,"Příběh ženy", "Tanec divošky" a "Světlem sama sobě." - všechny jsou na téma ženského vnitřního světa. Více na www.magdakrepelkova.cz

Seznam rubrik