Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

A k čemu že to je - zabývat se sám sebou?

Často píšu k ženám, o ženách, o jejich vnitřních záležitostech. Proč? Tak hlavně proto, že jsem žena, ženský svět mi je logicky bližší a také protože je to směr mé práce. Fascinují mě záležitosti lidské psychiky, její taje a zákonitosti. A co mě oslovuje asi nejvíc, je probouzející se vědomí. Mám tu čest zažívat probouzení s některými lidmi v přímém procesu. Tento proces začíná často hlubokým pocitem neuspokojení, které nás může zavést k nemoci, k depresím, k sebedestrukci.Nevysvětlíte člověku, který to nikdy necítil, že uvnitř vás probíhá nějaké puzení, touha po něčem novém, po změně. Často se to objevuje velmi neurčitě, hlad po něčem… něco nám stále chybí a nevíme co.

Přitom je to naprosto přirozený děj, který popisuje ve svých studiích i Jung. Ten mluví v této souvislosti o síle bytostného já, niterného archetypu celosti, které náš život rozvíjí.
Dnes jsem mluvila s mužem, který momentálně vystoupil z jednoho ze svých četných úniků, kdy se totálně opijí. Najednou mě přerušil a řekl: „Tak a teď jsem teprve pochopil, co je to ego. Vždycky mi o tom někdo říkal, ale já to vlastně nemohl nijak uchopit. Nerozuměl jsem tomu. Ale teď bych řekl, že ego je falešná představa o tom, co skutečně jsem. A já se tý představy urputně držím.“
Ano, často si vytvoříme nějaký styl života, ve víře, že děláme to nejlepší. A pak najednou přijde období, kdy máme pocit, že jsme mrtví, prázdní, nešťastní, bez života a třeba i onemocníme.
Máme mnoho únikových mechanismů a hlavně právě naše ego poctivě hlídá, abychom žádné velké změny nedělali. Naopak nás utvrzuje v tom, že je to vše velký nesmysl. Pěkně nás drží v pohodlné zóně, které se dnes s oblibou říká komfortní. Ono totiž připustit si naše skutečné pocity bývá často velmi bolestivé a sakra nepříjemné. Najednou se ohlídneme zpět a uvědomíme si, co žijeme a není nám z toho zrovna dobře. Je skutečný život o tom- jít do práce, z práce domů, pustit televizi, uvařit večeři a jít spát? Dvakrát týdne si zacvičit, a v sobotu jít na flám s přáteli? Každý měsíc zaplatit kupu složenek a mít strach, abych na ně příští měsíc měl? Je tohle život, který jste si přáli?
Nebo si přejete víc? Ale co je to – to víc?
Jednou mi čerokijský náčelník s úsměvem a přímým pohledem do očí řekl – mnoho lidí mluví o svobodě, ale málokdo chápe, co to skutečně je. Tehdy jsem jeho slova cítila až do morku kostí, protože jsem se se svojí svobodou právě setkala a dost mě vyděsil ten obrovský prázdný prostor. Osobně to vnímám tak, že svoboda znamená hlavně osvobodit svoji mysl, a to je vskutku cesta pro odvážné. Často jsme na tuto stezku dovedeni. Právě přes toto silné puzení. Chtít víc…chtít NĚCO…
Není to penězích, není to o nevděčnosti. Je to přirozená lidská touha po vývoji, po naplnění. Někdo to nazývá po spojení s bohem, někdo se sebou, se svým vyšším já. Je jedno, jak si to pojmenujete.
Použiji slova Roba Preeceho, který v knize Moudrost nedokonalosti o tom mluví tak výstižně, že si dovolím ho citovat. „Tato výzva mnohdy přichází proto, že jsme si bezděčně vykopali jámu, která stále nezdravěji omezuje a ničí náš bytostný potenciál. A tak se vnitřní podnět ke změně stává v určitém okamžiku nevyhnutelným. Je to projev našeho hlubinného pudu uzdravit se a zcelit.“
Jung k tomu říká: Nestanete se celými tím, že si budete představovat, že jste bytosti světla, ale stanete se celými tím, že transformujete svůj stín. (stín je velmi zjednodušeně řečeno – to, co nechceme vidět, ta část nás, kterou odmítáme, zdá se nám nepřijatelná)
Podívat se totálně upřímně do toho, co jsme si o sobě vytvořili, v čem žijeme, je v této fázi nutné. Totální pravdivost k sobě, jen tak můžete prohlédnout skrze své ego. Ego je mechanismus, který vás podporuje v tom, že vy jste jinde, vy to máte jinak, nebo to vůbec nemáte, a čím rychleji a hlasitěji se ozve, tím je viditelnější. Mimochodem je to často vidět právě v reakcích diskutujících na diskuzním blogu. Ego prostě řve a chce mít vždy svoji pravdu.
Přiznat si, dovolit si cítit vše, je cesta pro odvážné. Ale jakmile se ve vás toto puzení ozve, už ho prostě neutlumíte. A pokud ano, tak si většinou velmi ublížíte. Výzva přijde stejně znovu a v daleko silnějším dopadu. Nutí vás ke změně, a i když se jí můžete bát sebevíc, stejně vás čeká.
Když toto probouzení zažívám se svými klienty a poslední dny jsem měla tu čest několikrát, vždycky mě to velmi zasáhne. Když konečně prohlédnou přes svoje obranné mechanismy, připustí si svoje schémata, tak to otřese s celou jejich domnělou existencí.
Tento text vznikl po semináři s Robem Peercem, jehož přístup a propojení jungovské psychologie a tibetského budhismu mě velmi oslovil. Mohla jsem si tím uvědomit spoustu souvislostí, které již znám. Potvrdil mi, že je třeba pracovat celistvě, západní psychologie má svá slabá místa a zrovna tak východní nauky zase „nepočítají“ s hlubokými emočními traumaty západních lidí. Každý jsme jedinečný a potřebujeme osobitý přístup bez jakéhokoliv škatulkování.
Na závěr chci dodat, že není třeba se této proměny bát. Protože kdo jí prošel, nikdy by neměnil. Ví, že není cesty zpět. Mě osobně dává větší smysl zabývat se sebou, než druhými. Čím lépe porozumím sobě, žiju skutečně ze své podstaty, respektuji svoje bytostné potřeby, tím více dokážu soucítit s druhými, respektovat je, nehodnotit, milovat. To je moje osobní zkušenost. Člověk, který si je vědomý sebe, je daleko soucitnější i k druhým, takže názory, že tento člověk nemyslí na druhé, že se stane sobeckým atd., jsou naprosto bezpředmětné.
Ale – můžete to vnímat jinak.:-)

Autor: Magda Křepelková | úterý 3.12.2013 9:13 | karma článku: 10,38 | přečteno: 506x
  • Další články autora

Magda Křepelková

Láska a moudrost

„Vím, že to není muž pro mě..., ale když já ho tak miluju...“ Je vám to povědomé? Jako by nás tato věta zbavovala zodpovědnosti. Ale my si tvoříme svůj život. A jen my samy jsme zodpovědné za to, jak ho prožijeme... jak naplníme svoje sny, touhy... Nelze se touto větou nechat vláčet životem.

15.1.2015 v 10:59 | Karma: 6,87 | Přečteno: 367x | Diskuse| Ostatní

Magda Křepelková

Služba a sobectví.

V mnohých knihách čtu, jak moc je naplňující, když nemyslíme jen na sebe. Sama jsem se ve svém životě zaměřila na službu... a mohu všechna ta slova jen potvrdit. Když moje žití nebo práce někoho obohatí... jsem naplněná, šťastná, spokojená tak hluboce, jak jsem si to dřív neuměla ani představit. Nejlepší texty nebo terapeutickou práci vytvořím tehdy, když se totálně ponořím do procesu a skutečně mě zajímá, co ten dotyčný člověk potřebuje. Někdy se při práci otevře více témat a já si dělám poznámky, ke kterým se pak vracím a na jejich základě píšu. Pak vím, že píšu pro skutečné lidi a ne jen nějaké svoje teorie. Když pak přijde reakce třeba jednoho človíčka, jak mu ten text pomohl... vím, že jsem dobře. Že tohle je ono. Že tohle má smysl... je to pocit, který mě hluboce sytí a uspokojuje. To samé cítím při vytváření textů pro lidi přihlášené na mých stránkách k odběru textů.

6.1.2015 v 21:11 | Karma: 7,97 | Přečteno: 347x | Diskuse| Ostatní

Magda Křepelková

Moje dcery a škatulky

Jako průzkumník podvědomí musím uznat, že náš mozek je sakra rychlej. Ale taky omezenej, přesněji omezující. A to je nutné mít stále na paměti. Mám na mysli naše okamžité posuzování a třídění. Jakýkoliv obraz, vjem, který zahlédneme, třebas jen koutkem oka, náš mozek bleskurychle potřebuje zařadit. Reaguje na základě zkušeností, vzpomínek, nálady, výchovy, informací vložených rodiči i dalšími lidmi. Reaguje na základě toho, co už zná. A my mu automaticky věříme. Zaznamenáme obraz a vyhodnotíme ho. Nepátráme po tom, na jakém základě jsme ho ohodnotili. Často bychom byli velmi překvapeni.

16.12.2014 v 12:37 | Karma: 9,51 | Přečteno: 653x | Diskuse| Ostatní

Magda Křepelková

Realita nebo virtuální svět?

Žijeme v době velmi elektronické. S možnostmi, o kterých se nám dřív ani nezdálo. No, má to své pro i proti. Nedávno jsem jela se Student Agency. Seděla jsem vzadu uprostřed. Odzadu to byl pohled jako ze scifi filmu, pravda, 20 let starého... Sedadla, před nimi obrazovka. Sedící zírají na obrazovku, na uších sluchátka. Zabíjejí čas přesunu. Seznamování? Povídání si mezi lidmi? Pozorování cesty? Ani náhodou. Jen virtuální realita. Možná novější verze je pohled do notebooků, moderní styl práce často bez hlubšího smyslu... nestíháte? Normálka... kolem vás dalších 50 a více lidí? Normálka... Máte z toho psychické potíže?... Normálka.

23.10.2014 v 20:07 | Karma: 14,32 | Přečteno: 530x | Diskuse| Ostatní

Magda Křepelková

Co nás živí?

Naše zdraví není jen otázka těla, fyzična. Žijeme život, zažíváme mnoho situací, prožíváme – anebo přežíváme. Už víme, že je třeba i psychické zdraví. Nelze oddělit jednu část od druhé, všechna témata se navzájem prolínají a souvisejí. Je to dar člověka i jeho života. Jakmile jedna oblast jde silně do háje, ovlivní to i další oblasti. A tudíž i naše – vaše zdraví. Chceme být zdraví? Věřím, že ano. Takže – začneme se zabývat tělem. Co potřebujeme ke svému zdraví? Jistě kvalitní výživu. Ale co všechno je naší výživou? Týká se to pouze jídla? Ani náhodou! Ale přesto jídlem začneme.

10.10.2014 v 22:32 | Karma: 8,70 | Přečteno: 346x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 975x
Zabývám se psychosomatickou. Podporuji lidi se sebedestrukčními programy, bulimie, anorexie a další. Lidi, kteří už chtějí změnu. Jsem autorkou tří knih,"Příběh ženy", "Tanec divošky" a "Světlem sama sobě." - všechny jsou na téma ženského vnitřního světa. Více na www.magdakrepelkova.cz

Seznam rubrik