Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Europeismus: Fukuyamův konec dějin?

Politický vývoj Evropy je u konce. Levice i pravice se posunuly do středu a splynuly v jediný proud, tzv. europeismus. Je tu znovu vláda jedné Strany.

V Evropském parlamentu už přes spoustu volebních cyklů stále vládnou ti samí lidé. Velká koalice. Koalice Evropské strany lidové (EPP, pravý střed) a Evropských socialistů (PES, levý střed). Nestřídají se u moci, nekonkurují si. Spolupracují. V ekonomice se tomu říká kartel. Je jen otázka formalit, zda tento kartel skutečně splyne v jedinou stranu s jediným názvem. Na faktech to nic nemění. Bylo by to ale poctivé vůči voličům. Nevěšet nám bulíky na nos a přiznat, že soutěž politických stran v EP skončila. Je tu vláda jedné strany jako za Husáka.

Jak je možné, že vzájemná spolupráce členům kartelu nedělá problémy? Klíčové prvky pravicovosti a levicovosti už dávno hodili za hlavu. Rozdíly mezi levicí a pravicí se za poslední generaci totiž setřely. Není to žádné spiknutí, ale přirozený vývoj.  

Po hospodářském krachu sovětského experimentu světová levice s povzdechem vyškrtla ze svého programu znárodňování a zrušení soukromého vlastnictví. Udělali to v 90. letech například britští Labouristé. Po sto letech. Tím levice přišla o jádro své levicovosti.  

Na Západě zase za studené války vyrostl tzv. sociální stát. A pravice postupně seznala, že zrušit sociální stát a přerozdělování je technicky neproveditelné, protože to by odboráři a spol. povstali a vládu oběsili na lucernách. Sbohem laisses-faire. Proto i pan Topolánek hodil pravicovou politiku přes palubu a zakormidloval ODS do politického středu. Uznal, že to má větší budoucnost než jít hlavou proti zdi.  

Podle hesla: „Až se to semele, na čí stranu se postavíte?“ „Na vítěznou.“  

Na přelomu 20.a 21. století se tak světová levice a pravice shodly na společném programu – je jím sociální stát (sociálně-tržní model). Pravice rezignovala na volný trh bez přívlastků (laisses-faire). Levice zase zapomněla na znárodňování a zrušení soukromého vlastnictví. Obě hnutí tak splynula – v byznysu se tomu říká fůze (anglicky „merger“). V Evropě tento nově vzniklý směr má i jméno – europeismus.  

Připomíná to „happy end“ z filmu Limonádový Joe, kdy si lump a dobrák  podají ruce a založí společnou firmu: „Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina.“ Je krásné, že levice a pravice dokázaly zakopat válečnou sekeru a ruku v ruce se vydaly budovat lepší svět. Člověk by dojetím slzel. Teď už budeme všichni kamarádi.  

V roce 1989 Francis Fukuyma ve slavném eseji „Konec dějin“ věštil, že po konci studené války je souboj ideologií u konce a je na dlouhá staletí rozhodnuto. Asi na tom něco bude. Nemusíme už hledat ideální uspořádání společnosti, už ho máme. Je to Třetí cesta, kompromis mezi komunismem a kapitalismem. Kapitalismus s lidskou tváří. Sociálně-tržní model. Kapitalisti si můžou hrabat prachy, když je to baví, a o chudé je taky postaráno. A všichni jsou spokojení.   

Stejnou cestou jde i Čína, byť vystartovala z opačného konce. I tam vzniká sociální stát kombinovaný s tržním (ale regulovaným) hospodářstvím a vládou jediné strany. To je podobný model jako v EU. Snaží si vzít to nejlepší z obou světů. Aurea vis media.  

Čína se tedy politicky přibližuje Evropě a  Evropa zase Číně. Oni převezmou něco z tržní ekonomiky a my se zase naučíme, jak se dělá vláda jedné strany. Za sto roků nebude režim v Číně a EU k nerozeznání. Takový režim se může snadno rozšířit i do islámských zemí, protože jak jsme se už přesvědčili při karikaturové krizi, bez skrupulí obětuje občanská práva (ženská práva, svoboda slova, svoboda vyznání) výměnou za klid (aby muslimové neláteřili). V tomto režimu si přijdou na své milovníci peněz (big business) i milovníci totalitní politické moci, kteří rádi vše regulují.

Recept je jednoduchý -  vykostíme a odstraníme parlamenty, demokracie a občanská práva (aby nám do toho ovce nemluvily), ponecháme něco tržní ekonomiky (aby se vydělávaly peníze), zalijeme omáčkou sociálních jistot a multimédií , aby se poddaní nebouřili (chléb a hry) a posypeme spoustou regulací podle chuti. Povaříme, zamícháme, podáváme studené.

Toto sbližování stran, politik, režimů a zemí může někomu připadat hezké. V zájmu jednoty, konsensu, spolupráce atakdál. Jenže až všichni splynou se všemi v jednu beztvarou hmotu, přijdeme o možnost výběru. Bude-li jen jedna strana, nemá smyl chodit k volbám, to je konec demokracie. Všechny země EU nebo i světa pak budou mít tentýž režim, tytéž zákony, tytéž chyby. Nebude kam utéci.

A jelikož místo konkurence nastoupí spolupráce (kartel), nebude žádný pokrok a vývoj. Konec dějin, na dlouhou dobu. Evoluce je bez konkurence nemyslitelná.

Že by to bylo to pravé konečné řešení vlády na Zemi? V tom případě navrhuji urychlit hledání obydlených planet ve vesmíru, abychom měli kam emigrovat.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vítězslav Kremlík | středa 20.5.2009 10:30 | karma článku: 21,40 | přečteno: 1571x
  • Další články autora

Vítězslav Kremlík

Děti šly do kina na pohádku o Barbie a dostaly feministickou přednášku

"Jestli si dáte panáka pokaždé, kdy zazní slovo patriarchát, budete před koncem filmu na šrot," vyjádřil se o filmu Barbie Elon Musk.

27.7.2023 v 9:24 | Karma: 19,73 | Přečteno: 484x | Diskuse

Vítězslav Kremlík

Varování: Na Facebooku řádí falešný Kremlík

Kremlík se zbláznil a začal se zapojovat do nesmyslných diskusí pod články na Facebooku? Ne, to se jenom za něho vydává nějaký hacker či troll.

5.5.2022 v 8:30 | Karma: 20,30 | Přečteno: 648x | Diskuse| Společnost

Vítězslav Kremlík

Covid jako generální zkouška na klimatický lockdown

Za Covidu si klimatičtí aktivisté pochvalovali, jak hezky klesají emise, když si na obyvatelstvo pořádně došlápnete. A když už si lidé na ztrátu osobních svobod tak nějak zvykli, proč to měnit?

10.11.2021 v 8:32 | Karma: 33,16 | Přečteno: 1109x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Myslíte při sexu... na klima? A ví o tom vaše žena?

Na co myslíte při sexu? No fuj. Že se nestydíte. Uvědomělý občan by měl myslet na uhlík, na planetu. A ne na nějaké nemravnosti.

9.11.2021 v 10:03 | Karma: 35,27 | Přečteno: 1030x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Podle autorů zeleného údělu se v Hondurasu žije lépe než v Německu

Happy Planet Index nehodnotí životní úroveň států podle HDP, ale podle...uhlíkové stopy. Takže čím horší energetická chudoba, tím je země "šťastnější". No panejo. To se máme na co těšit.

6.11.2021 v 9:36 | Karma: 33,68 | Přečteno: 949x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Fotbalový zápas se dohrál noži. Další důkaz, jak války klanů sužují Německo

14. května 2024

Premium Tam, kde kdysi přilétla nějaká ta rána pěstí, se dnes střílí. Řeč je o okresním fotbale v Německu,...

Chybí důležitý lék na astma, i kvůli ceně. Kdo koho vydírá? přou se lidé

14. května 2024

Premium Češi s astmatem, alergií či chronickou obstrukční plicní nemocí složitě shánějí lék ve spreji...

Na Ukrajině se už vykládá pomoc z amerického miliardového balíku

13. května 2024  22:27

Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  21:35

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 403
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2796x
Tento blog byl oceněn v anketě "Bloger roku 2011". Autor je překladatel a vzděláním historik. Účastnil se klimatické konference v Kodani. Po aféře Climategate založil web www.klimaskeptik.cz. V roce 2019 vydal knihu OBCHODNÍCI SE STRACHEM (Dokořán). Ta v roce 2021 vyšla též anglicky na Amazonu jako A GUIDE TO THE CLIMATE APOCALYPSE.

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky