Úvahy o kosmologii II

V minulém díle jsme si povídali o některých podivnostech, s kterými se moderní astrofyzika a kosmologie potýká. Dnes se podíváme na obecnou teorii relativity, bez které se asi dál nepohneme.

Prostorocas :-)http://www.daviddarling.info/encyclopedia

Obecná teorie relativity (OTR)

Napsal jsem článek o tom, že se vesmír smršťuje. Článek nebyl nikde přijat pro celkově slabou úroveň. Článek ani nebyl zamýšlen na silnou úroveň. Byl míněn jako upozornění - podívejte se, když ta data uspořádáte takto, vyjde z toho něco zajímavého. Nechtěl jsem v něm řešit žádné teorie, byl míněn čistě jako výzva pro kované fyziky, aby se s tím poprali a něco kloudného třeba vymysleli. Jak se zdá, fyzici ale o výzvy nestojí a radši si budou dál zkoumat svoje temné síly (černokněžníci).

No tak mi nezbylo, než se na starý kolena pustit do studia OTR. Pro matematika to vypadá poněkud neprůstřelně, ale když se to čte hodně dokola, dá se na to zvyknout. Už jsem nějak vstřebal kovariantní a kontravariantní tenzory, metrický tenzor, Minkowského metriku - která ovšem z matematického hlediska není metrika - za domácí úkol si dokažte, že nesplňuje trojúhelníkovou nerovnost - pevně ale pořád doufám, že tento fakt není z hlediska OTR nijak významný. Dále Riemannův tenzor, Ricciho tenzor a teď se snažím vstřebat tenzor hmoty a energie.

Jak studovat OTR - literatura

Jak jsem psal, vypadá to na první pohled neprůstřelně. Ale dá se to. Je potřeba sehnat si dobrou literaturu a pak to číst pořád dokola. Pořád a pořád. A když už to člověk nepochopí, tak si aspoň zvykne. Jenže trochu problém je ta literatura. Byl jsem se podívat v nakladatelství Academia, jestli tam nebudou mít něco zajímavého. Měli. O OTR a kosmologii spoustu knih. Krásných, velkých, tlustých, barevných, se spoustou obrázků. Jenž ani jeden vzorec. Ono je to hezký, když se OTR pěkně namaluje, ale pochopit se to z toho nedá.

Ještě by taky šlo zajít do knihovny a něco si vypůjčit. Ale vzhledem k tomu, že studium OTR vypadá spíš jako běh na dlouhou trať, pojal jsem úmysl stát se vlastníkem nějaké hodnotné knihy, na dobu neurčitou.

Další možnost by byla, objednat si knihu v nějakém internetovém obchodě, ať už domácím nebo světovém. Jenže do knih tam inzerovaných taky nevidíte. Takže si něco objednáte za 100 Euro a dostanete krásnou barevnou příručku mladého relativisty. Tak jsem radši zahledal na webu. Nakonec jsem našel pár celkem slušných skript v angličtině. Je ale potřeba si to vytisknout. Z monitoru se toho dá pochopit jen málo.

K čemu je ta OTR dobrá?

Všechny kosmologické modely z OTR vycházejí. Ke kosmologickému modelu se dospěje z Einsteinovy rovnice. Na levé straně je rovnice geodetiky světla a na pravé straně zase ten tenzor hmoty a energie. Protože se ale předpokládá homogenní rozložení hmoty v celém vesmíru, dá se to přejitím na sférické souřadnice nějak zjednodušit a něco se z toho spočítá.

V příštím díle se snad konečně dostaneme k té slibované kosmologii.

Autor: Pavel Krejčíř | pátek 5.6.2009 12:30 | karma článku: 15,70 | přečteno: 2246x
  • Další články autora

Pavel Krejčíř

3D z hlubin dávnověku

2.2.2015 v 8:30 | Karma: 7,69