Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MB

Marek Basovník

5. 6. 2009 22:54
literatura

Velmi popisnou knihou o OTR je GRAVITATION od Wheelera, Misnera a Thorna.

http://www.amazon.com/Gravitation-Physics-Charles-W-Misner/dp/0716703440

Trochu handicap je její objem (neznám tučnější knihu), který rozhodně není dán velkým písmem. Naopak výhodou je, že ji lye číst dvěma způsoby. Buď jen důležité části (asi třetina knihy) a nebo celou, kde je vše vysvětleno velmi polopatě a důkladně (kniha má přes 1000 stran, takže prostor pro to opravdu je). Je o čtení na dlouho, ale je opravdu velmi dobrého výkladného charakteru.

Pokud jaksi taksi ovládáte OTR a Riemannovu geometrii (do té míry že víte, jak se přišlo k rovnici geodetiky kupříkladu), tak jako úvod do kosmologie se mi velmi líbila kniha Úbod do fyzikální kosmologie (Horský, Novotný, Štefánik), která je vedle Gravitation opravdu brožurka (to je asi všechno), ale jinak takový hezký úvod.

0 0
možnosti
PK

dolch

5. 6. 2009 23:26
Re: literatura

Díky za tipy. Jak jsem psal, nakonec jsem našel nějaká celkem slušná skripta - dost podrobná, ale zase ne moc dlouhá. Myslím, že mi ještě na nějakou dobu vystačí. To čtení pořád dokola jsem v článku nijak nerozváděl, ale je to nutné. Při prvním čtení není člověk schopný chápat, proč se něco probírá. Musí se dojít dál, aby bylo zřejmé, k čemu je to potřeba, co tím autor má za lubem, a pak se zase vrátit na začátek a tak pořád dokola. Jsou to skripta na celý semestr a já jim zatím věnoval asi 2 týdny. Ještě nějakou dobu se v nich budu muset rochnit, a pak buďto budu vědět, co potřebuju, nebo se poohlédnu po něčem dalším. Váš příspěvek určitě nestratím, takže po té české knize bych se později případně někde mohl porozhlédnout.

0 0
možnosti
P

petr.n_22

5. 6. 2009 14:26
zdroj

Pro ty, co toto téma zajímá, doporužuji podívat se na stránky aldebaran.cz , sekce astrofyzika, kde je to velmi dobře rozebráno, bez šložitější matematiky.

0 0
možnosti
PK

dolch

5. 6. 2009 15:00
Re: zdroj

Jenže bez složitější matematiky to právě nelze pochopit. Lze si tak maximálně udělat představu, a to ještě hodně slabou. Jako minimum "pochopení" OTR vidím v tom, dokázat vůbec sestavit Einsteinovy rovnice. Pokud někdo ještě k tomy umí vyřešit nějaký jednoduchý typ, tak už je opravdový guru :-)

0 0
možnosti
G

Gloom

5. 6. 2009 14:14
OTR je peklo

Zkoušel jsem číst OTR v jedné starší publikaci plné matematických rovnic, ale přiznám se, že jsem neměl na to, abych ty principy pochopil. Snad se vám povede nějak to rozlousknout a vysvětlit nám ji nějak tak, aby byla pochopitelná. R^

0 0
možnosti
KP

krysodlak pizmovy

5. 6. 2009 14:36
Re: OTR je peklo

Nez se student fyziky dostane ke studiu OTR, tak ma za sebou bakalarske studium plne matematiky. Nemuzete si myslet, ze ty 3 roky preskocite a budete tomu rozumet. Taky jsem si to kdysi na gymnazium myslel a uz tehdy jsem se snazil pochopit Ullmanovu ucebnici OTR

http://astronuklfyzika.cz/GravitCerneDiry.htm

Samozrejme to tenkrat byla naprosto zbytecna snaha a zpetno to vidim jasne.  Aby clovek pochopil neco jako OTR, tak k tomu musi mit pevne matematicke zaklady. Jenze dnes lide ani nevi, co je to ctyrvektor a Lorentzova transformace a semidefinitni kvadraticka forma a domnivaji se, ze porozumi Einsteinovym rovnicim. Preju hodne stesti :-)

0 0
možnosti
V

Vikina

5. 6. 2009 13:12
Tak Dolchu,

teď jsem skutečně zvědav, jak se s tímto článkem popere Lilithčina kousavost ;-).

0 0
možnosti
PK

dolch

5. 6. 2009 13:31
Re: Tak Dolchu,

Aspoň se bude moct vyřádit, jestli nás tu ovšem najde :-)

0 0
možnosti
VI

Vit I.

5. 6. 2009 13:11
Blábol

proboha, co to je za blábol??? 8-o

0 0
možnosti
G

gh_12

5. 6. 2009 13:08
Úvaha od autora OTR:

"Matematika je nejdokonalejší metoda, jak oblafnout sama sebe" (A. Einstein).

0 0
možnosti
  • Počet článků 167
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2177x
Nedávno mi bylo dvacet. Nadělal se kolem toho docela humbuk, později tomu začali říkat sametová revoluce. Teď se živím jako programátor-guru s vedlejší funkcí "Viktor Čistič". To znamená, že likviduji škody, které napáchali jiní. Kdo likviduje škody po mně, to opravdu netuším. Jo, a v diskusích už nevystupuji pod nickem dolch, ani pod žádným jiným.