Úvahy o kosmologii I

I když toto budou spíše soukromé úvahy pro moji osobní potřebu, uveřejňuji to v rámci akce "antivajíčkový článek".

Voyager 1 - sonda, která neposlouchá Newtona Wikipedia

Jak už jste ode mě několikrát četli, a jistě ještě párkrát číst budete, v roce 1994 dokázal teoreticky Bill Sumner, že tzv. Hubbleův rudý posuv znamená nutně smršťování vesmíru. Jeho článek prošel peer review a byl uveřejněn v nejprestižnějším časopise v oboru - v Astrophysical Journal. Ovšem jak podotkl wildge, to, že byl nějaký článek uveřejněn ještě nutně neznamená, že je správně. Neznamená, a nejspíš ani není, nebo ne úplně.

Jenže později shromážděná data o vzdálenosti galaxií a jejich rudém posuvu, pořízená pomocí měření tzv. Ia supernov, ukazují, že galaxie se opravdu pohybují spíše k nám, než od nás. Jenže vládnoucí vědecká garnitura :-) tento jev radši pokládá za zrychlované rozpínání, které pohání jakási neznámá síla.

Temná energie a jiné podivnosti

Aby se mohl vesmír rozpínat zrychleně, je potřeba nějaká síla, která to rozpínání bude urychlovat. Vědci sice netuší nic o její povaze, ale to jim nebrání, aby ji pojmenovali. Je to tzv. temná energie, která produkuje tzv. repulsivní sílu. Je to vpravdě taková antigravitace, která z nějakých záhadných důvodů nepůsobí lokálně, ale pouze ve velkém měřítku. Je to v podstatě síla, o které s jistotou víme, že neexistuje, ale potřebujeme ji a ona nás.

Jenže tím záhady nekončí. Už dávno se ví, že hvězdy na okraji galaxií se pohybují mnohem rychleji, než by slušné hvězdy měly. A protože by se při takovéto rychlosti nemohly udržet na svých oběžných drahách, ale odpluly by do volného prostoru, je potřeba síla, která je na orbitě udrží. A takovou sílu může vyvolat pouze hmota, která tam ovšem chybí. Tedy, vědci určitě vědí, že tam je, jenom není vidět. Takže tu je "temná hmota", která to všechno drží pohromadě. Vědci vám hned přesně řeknou, kolik procent vesmíru zabírá temná hmota, ale už radši taktně pomlčí o tom, jaký je ta temná hmota filuta. Temná hmota totiž působí gravitačně na normální hmotu, ale normální hmota už nepůsobí gravitačně na temnou hmotu, a ani temná hmota nepůsobí gravitačně sama na sebe.

A máme tu další záhady. Sondy Pioneer a Voyager neletí tak, jak by slušné mezihvězdné sondy měly letět. Z nějakého záhadného důvodu se zpomalují, ale gravitace Slunce a ostatních planet je v tom nevině. Takže za to zase může temná hmota? Nebo je to celé nějak úplně jinak? Možná to všechno spolu souvisí, uvidíme.

V příštím díle si povíme, proč jsem se vrhl na studium obecné teorie relativity.

Autor: Pavel Krejčíř | čtvrtek 4.6.2009 12:30 | karma článku: 19,52 | přečteno: 1715x
  • Další články autora

Pavel Krejčíř

3D z hlubin dávnověku

2.2.2015 v 8:30 | Karma: 7,69