Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Toulky okolím Prahy II

Jaro je nezadržitelně tady a tak mám další tip na krátkou procházku okolím Prahy, tentokrát severovýchodním. Trasa vedla po ose Kobylisy, Ďáblice, Zdiby, Klecany, Troja.

Výlet jsme započali na konečné tramvaje v Kobylisých a přes Ďáblický háj se vydali do Starých Ďáblic a odtud směrem na Zdiby. První pozoruhodná věc na cestě je ďáblická skládka. Tato skládka vznikla v roce 1993 a do dnešní doby na ní bylo uloženo hrozně moc odpadků. Kolik přesně si nepamatuji, dočtete se to na informačních tabulích podél cesty. Na ďáblické skládce je zajímavé to, že je už z části zatravněná a i nějaká ta dřevina se tu sem tam vyskytne, takže to nevypadá ani moc zle. Prostě si pražáci postavili takový nový kopec, aby měli lepší vyhlídky. Od skládky pokračuje cestička ke Zdibům.

Před příchodem do Zdib jsem neodolal a vyfotil kýčovité zátiší s koníčky. Jinak Zdiby jsou poměrně rozlezlá obec. Ti, kdož ji znají pouze ze silnice z Kobylis na Mělník, budou překvapeni. Ale není v nich celkem nic zajímavého až na konci vidíme krásnou ukázku podnikatelského - čeho vlastně? Shodli jsme se, že Baroko to není, Rokoko už vůbec. Tak to bude nejspíš podnikatelská gotika.

Zdiby jsou dnes již tak rozlezlé, že v podstatě plynule přecházejí v další obec - Klecany. Po poměrně dlouhé cestě kolem rozsáhlého stadionu, jehož zeď je zdobena mnoha zajímavými graffiti, které jsem si však z důvodů copy rightu (a taky aby tu zbytečně nezacláněly) nedovolil vyfotit, dorazíte ke klecanskému kostelíku. Naproti němu se pak nachází krásně opravený klecanský zámek, nyní v soukromých rukou. Když jsem před cca 20ti lety byl v Klecanech naposled, byl tento zámeček ještě ruina v držení ČSLA (Československé lidové armády, pro nepamětníky).

Při procházce po Klecanech zjistíte, že je to vesnička rozcouraná pěkně v kopci. Na náměstí je pomník obětem válek a dvě hospody. My jsme ale zamířili na vyhlídku nad Vltavou. Cestou na vyhlídku mě překvapila malebná loučka, která mi připomněla známé pozadí do Windows XP. Tak kdo byste byl s tímto ošklivým Kalifornským kopcem nespokojen, a chtěl ho nahradit pěkným naším kopcem českým, dejte mi vědět, pošlu vám snímek v plném rozlišení.

Z vyhlídky je opravdu pěkný pohled na údolí Vltavy. Zejména na jez a na zdymadlo, ale vidět je až ku Praze.

Z vyhlídky jsme seběhli dolů k Vltavě a občerstvili se u stánku. Cesta do Prahy je už víceméně po rovině, takže se na ní vyskytuje skutečně nadkritické množství cyklistů a inline bruslařů. Těm jsme se snažili vyhnout a soustředili jsme se v podstatě už jenom na zmapování hospůdek, které podél cesty za poslední dvě desetiletí vyrostly.

Hned u klecanského jezu je přívoz do Roztok, a u něj stánek. Naproti je další stánek, snad u Zoulů, nevím přesně, a kousek dál další občerstvení u Vokáčů.

Pak následuje stánková pauza až do Prahy. Během ní mě upoutala svatováclavská koruna, umístěná na jakémsi sloupu podél cesta. Dál už skoro v Praze jsme pak narazili na Otakárka Ovocného. Za mých mladých let byli Otakárci poměrně vzácný druh motýla. Dnes patří k těm běžnějším druhům. A abych se zavděčil všem, můžete si vybrat, je-li to způsobeno globálním oteplováním, nebo zlepšením ovzduší v Čechách zapříčiněném hlavně likvidací přírodě škodícího průmyslu.

Následuje přívoz do Sedlece naproti psímu útulku, a u něj opět stánek. Kousek dál pak další s názvem U Sluníčka.

Další přívoz je pak naproti Suchdolu, u pražské ZOO. Ani zde nechybí stánek. Podél ZOO pak dojdete až k Trojskému zámečku, kde jsme výlet ukončili.

Výlet to byl opět nenáročný, délka trasy 20 kilometrů.

Autor: Pavel Krejčíř | čtvrtek 19.5.2011 17:00 | karma článku: 11,66 | přečteno: 2309x
  • Další články autora

Pavel Krejčíř

Lze vytvořit HDR z jediné fotografie?

Většina z vás to už asi někde viděla, i tady na blogu už se jich pár vyskytlo. Třeba Marián Béreš tu nějaké měl. Jsou to takové ty fotky s divnými barvami, ale když se to povede, může to vypadat docela hezky.

5.3.2015 v 14:00 | Karma: 13,90 | Přečteno: 1231x | Diskuse| Hobby

Pavel Krejčíř

3D z hlubin dávnověku

Možná máte pocit, že 3D nadšení vyvolané filmem Avatar je již na ústupu. A máte pravdu, ale rozhodně to není první ústup ze 3D nadšení v dějinách lidstva. Ve svém seriálu o 3D fotografii jsem už jednou nakousl, že 3D fotografie je stará jak fotografie sama. Od dob vynálezu fotografie už lidstvo prodělalo minimálně tři vlny 3D nadšení.

2.2.2015 v 8:30 | Karma: 7,69 | Přečteno: 566x | Diskuse| Hobby

Pavel Krejčíř

Fraktálovo velmi pozdní odpoledne 2

Tak jako se série kolegy Řeháčka dočkala již čtvrtého pokračování, přicházím i já s pokračováním mého skrovného příspěvku do světa fraktálů. Samozřejmě, že jsem žádné pokračování neplánoval, ale tak už to chodí.

22.10.2014 v 14:20 | Karma: 9,70 | Přečteno: 675x | Diskuse| Věda

Pavel Krejčíř

Fraktálovo velmi pozdní odpoledne

Tento článek je inspirován sérií článků kolegy Řeháčka. Abyste to špatně nepochopili - rozhodně mu nechci lézt do zelí ani do jeho lagun plných mořských koníků. Ale jak postupně přibývají články jeho populární série, začínám propadat panice, jestli snad na něco nezapomněl.

17.10.2014 v 8:00 | Karma: 11,23 | Přečteno: 702x | Diskuse| Věda

Pavel Krejčíř

Co nám říkají satelity GPS o teorii relativity

Satelity GPS jsou často prezentovány veřejnosti jako fantastický důkaz o platnosti Einsteinových teorií relativity. Realita je ovšem trochu jiná. Pokusím se vysvětlit, jak to se vztahem GPS a relativity je doopravdy.

19.9.2014 v 23:10 | Karma: 20,09 | Přečteno: 1572x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 167
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2176x
Nedávno mi bylo dvacet. Nadělal se kolem toho docela humbuk, později tomu začali říkat sametová revoluce. Teď se živím jako programátor-guru s vedlejší funkcí "Viktor Čistič". To znamená, že likviduji škody, které napáchali jiní. Kdo likviduje škody po mně, to opravdu netuším. Jo, a v diskusích už nevystupuji pod nickem dolch, ani pod žádným jiným.