Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Toulky okolím Prahy I

Po Praze a jejím okolí je možno podnikat nespočet výletů. Ten dnešní se odehrál začátkem dubna na severozápadním okraji.

Tentokrát se naší výpravy zúčastnil i jeden zdejší VIP bloger. Pozná někdo, o koho se jedná? Vyrazili jsme ze Suchdola od zastávky autobusu Kamýcká směrem na Roztoky. První zastávka byla vyhlídka na Vltavu nad Sedleckými skalami.

Pak jsme sestupovali dolů k Roztokům a při tom se nám nabídl krásný pohled na známé roztocké UFO. Do roztok jsme ale nedošli. Hned na kraji jsme to otočili a zamířili směrem do Tichého údolí. V něm nás čekal neutěšený pohled na kdysi vyhlášenou výletní restauraci Maxmiliánku. Jak můžete vidět na snímku, dnes už si tady pivo nedáte. Asi to tu někdo přehnal s grilováním.

Maxmiliánka

V Tichém údolí se nacházejí dva staré mlýny. Ten první se jmenuje spálený, a jak opět můžete vidět na snímku, je ve skutečnosti mnohem méně spálený než nebohá Maxmiliánka. Druhý mlýn v pořadí se jmenuje Trojanův a natáčel se zde seriál "Byli jednou dva písaři".

Od druhého mlýnu je to kousek na Alšovu vyhlídku. Jak pravil Karel, byla tato skalka kdysi ostrovem ve druhohorním moři, kde se to jen hemžilo různými plži, mlži, hlavonožci a ryboještěry. V minulém století však byl ostrov předělán na vyhlídku, a dnes, jak to tak bývá, jsou z něj různé výhledy. Třeba na rybník v Úněticích.

A nebo na pěkný nový Lidl postavený na zelené louce. Tak snad aspoň tady toho nemuseli moc vykácet. V okolí Alšovy vyhlídky se nachází naleziště malachitu a azuritu. Prý celkem neobvyklé šutry v této lokalitě, pravil šéfgeolog výpravy.

Lidl

Od Alšovy vyhlídky jsme zamířili na Kozí hřbety, což je podobná skalka, ale na druhé straně údolíčka. Dole se nachází jedna pozoruhodnost - křížení dvou vodních toků. Hádanka pro čtenáře: Potkají-li se v tomto místě dva kanoisté, který z nich má přednost? Z Kozích hřbetů je pak pro změnu vyhlídka na Alšovu vyhlídku.

A taky třeba na Únětice. Je toho víc, ale nebudeme se zdržovat. Z Kozích hřbetů překročíme silnici, která spojuje Suchdol s Černým Volem (a Lidlem, samozřejmě) a vydáme se směrem na Horoměřice. Tam na nás hned vykoukne pěkná modrá výstavba satelitních domků, kterou některý účastník výpravy vtipně pojmenoval Šmoulov.

ÚněticeŠmoulov

V Horoměřicích si ten den asi daly sraz Jeepy. Tak jsem neodolal a se svolením majitele si je vyfotil. Z Horoměřic jsme po polní cestě zamířili ku Praze, ale po pár desítkách metrů - ne piva - jsme to zase stočili k hlavní silnici a dostali se tak do lokality zvané Housle. Dole v Houslích je důl, kam se zapovídá vkročiti pro nebezpečí padajících bloků pískovce. Karel ovšem nedbal, protože je geolog, tak se padajících pískovců nebojí.

Z Houslí je to co by (pískovcovým) kamenem dohodil do Lysolajů. Z Lysolajů jsme ale záhy odbočili a vydali se směrem k Šáreckému údolí. Seshora se nám naskytl pohled na areál Vysoké školy zemědělské v Suchdole, a taky na Bohnice. V jednom zajímavém místě je kostel v areálu bohnické léčebny přesně mezi betonovými monolity. Myslím, že pravěké kultury touto megalitickou stavbou vytyčily směr západu slunce při jarním slunovratu. Nebo tak něco ...

Bohnice

Seběhli jsme do Šáreckého údolí a z něj zase ihned vyběhli na druhou stranu a ocitli jsme se na Babě. Na Babě stojí romantická zřícenina. Prý zde byla postavena někdy v průběhu 19. století na žádost císaře Františka Josefa I. Ten když tudy projížděl po železniční trati z Prahy do Drážďan, pochvaloval si malebnost vltavského údolí, jen si posteskl, že mu tam chybí nějaká pěkná ruina. Od umělé ruiny jsou taktéž pěkné vyhlídky. Třeba na čističku odpadních vod v Podbabě.

A nebo na krásné pražské panorama v čele s chrámem Svatého Víta, kterému zdárně sekunduje bývalý hotel Internacionál, postavený dle vzoru sovětských architektů. Nakonec jsme obešli Babu a protože bylo ještě dost světla, stihl jsem konečně udělat i záběr usedlosti Fišerka, který mi při jedné z minulých výprav vypadl.

Fišerka

Ve Fišerce je restaurace a cukrárna. Cukrárna je dobrá, restaurace - tak, tak. Celá trasa nenáročného výletu měřila zhruba 20 kilometrů.

Autor: Pavel Krejčíř | pondělí 25.4.2011 19:30 | karma článku: 14,64 | přečteno: 2400x
  • Další články autora

Pavel Krejčíř

Lze vytvořit HDR z jediné fotografie?

Většina z vás to už asi někde viděla, i tady na blogu už se jich pár vyskytlo. Třeba Marián Béreš tu nějaké měl. Jsou to takové ty fotky s divnými barvami, ale když se to povede, může to vypadat docela hezky.

5.3.2015 v 14:00 | Karma: 13,90 | Přečteno: 1231x | Diskuse| Hobby

Pavel Krejčíř

3D z hlubin dávnověku

Možná máte pocit, že 3D nadšení vyvolané filmem Avatar je již na ústupu. A máte pravdu, ale rozhodně to není první ústup ze 3D nadšení v dějinách lidstva. Ve svém seriálu o 3D fotografii jsem už jednou nakousl, že 3D fotografie je stará jak fotografie sama. Od dob vynálezu fotografie už lidstvo prodělalo minimálně tři vlny 3D nadšení.

2.2.2015 v 8:30 | Karma: 7,69 | Přečteno: 566x | Diskuse| Hobby

Pavel Krejčíř

Fraktálovo velmi pozdní odpoledne 2

Tak jako se série kolegy Řeháčka dočkala již čtvrtého pokračování, přicházím i já s pokračováním mého skrovného příspěvku do světa fraktálů. Samozřejmě, že jsem žádné pokračování neplánoval, ale tak už to chodí.

22.10.2014 v 14:20 | Karma: 9,70 | Přečteno: 675x | Diskuse| Věda

Pavel Krejčíř

Fraktálovo velmi pozdní odpoledne

Tento článek je inspirován sérií článků kolegy Řeháčka. Abyste to špatně nepochopili - rozhodně mu nechci lézt do zelí ani do jeho lagun plných mořských koníků. Ale jak postupně přibývají články jeho populární série, začínám propadat panice, jestli snad na něco nezapomněl.

17.10.2014 v 8:00 | Karma: 11,23 | Přečteno: 702x | Diskuse| Věda

Pavel Krejčíř

Co nám říkají satelity GPS o teorii relativity

Satelity GPS jsou často prezentovány veřejnosti jako fantastický důkaz o platnosti Einsteinových teorií relativity. Realita je ovšem trochu jiná. Pokusím se vysvětlit, jak to se vztahem GPS a relativity je doopravdy.

19.9.2014 v 23:10 | Karma: 20,09 | Přečteno: 1572x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 167
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2176x
Nedávno mi bylo dvacet. Nadělal se kolem toho docela humbuk, později tomu začali říkat sametová revoluce. Teď se živím jako programátor-guru s vedlejší funkcí "Viktor Čistič". To znamená, že likviduji škody, které napáchali jiní. Kdo likviduje škody po mně, to opravdu netuším. Jo, a v diskusích už nevystupuji pod nickem dolch, ani pod žádným jiným.