Pražská panoramata

Tímto článkem se vracím k tématu tvorby panoramatických obrázků v programu Gimp. Pro testování mého plug-inu jsem pořídil několik sérií v Praze, které vám tu ukážu.

V minulém článku jsem vysvětloval, proč jsem se rozhodl napsat vlastní plug-in, který fotografie z roviny správně přetransformuje na válec tak, aby do sebe dobře pasovaly. Při pořizování dalších sérií jsem zjistil, že transformace na válec je OK, pokud fotíme vodorovně. Pokud ovšem z nějakého důvodu musíme fotoaparát naklonit - třeba aby se nám tam vešly celé budovy, pak už transformace na válec nefunguje. Nefunguje ani po předchozí korekci perspektivy, takže nezbylo, než přidat do plug-inu další parametr, kterým je úhel náklonu. Pokud je nenulový, provádí se transformace na kužel a až následně se koriguje perspektiva.

Plug-in je možno stáhnout zde, ovšem upozorňuji, že zatím funguje pouze pro uživatele Linuxu nebo podobných architektur. Zkompilovat plug-in pro Windows je docela makačka. Ne, že bych nevěděl jak na to - teoreticky - ale je to fakt hodně práce a nechce se mi zatím do toho.

Taky děkuji všem za příspěvky k minulému článku. Pájazítra a evil doporučovali program ICE. Ale protože je údajně od MS, tak ho nechci ani zadarmo :-) Navíc by mi asi na Linuxu neběhal. Ale od Páji jsem se aspoň poučil, že je výhodné udělat celou sérii se stejnou expozicí a clonou - a skutečně jsem na svém fotoaparátu objevil P režim a úspěšně otestoval. Pan Mlich mi doporučil program Hugin. Ten dokonce existuje nativně pro Linux, ale koukal jsem se na výsledky a musím říct, že jsem jimi nebyl příliš nadšený. O skládání šílených kompozic, kdy se fotí do všech světových směrů, příliš nestojím a u rovinných panoramat mi přijde, že je tam příliš vidět místo, kde se dva snímky překrývají - ne, že by to bylo patrné z odstínu barev, ale mám dojem, že to prozrazuje právě ta geometrie. Obrázky jsou pokroucené právě jen na místech překryvu, zatímco zbytek zůstává v podstatě nedotčený.

Pojďme tedy k obrázkům. Protože šířka obrázku v blogu je limitována šířkou textu, není toho na panoramatických snímcích moc vidět. Proto jsem přidal u každého obrázku odkaz a po kliknutí se vám objeví stejný obrázek ve větším rozlišení. Toto jsem dodělal i u minulého článku.

2

A poznámka na závěr - dnes už možná budu v diskusi i reagovat, pokud nějaká bude.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Krejčíř | čtvrtek 29.11.2012 17:30 | karma článku: 9,63 | přečteno: 816x
  • Další články autora

Pavel Krejčíř

3D z hlubin dávnověku

2.2.2015 v 8:30 | Karma: 7,69