Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O jednom z nejznámějších odmítnutých mužů

K tomuto zamyšlení mě inspirovalo několik článků z poslední doby. Odstartovala to samozřejmě Eva Pallotto, pokračovalo to přes Vláďu Kroupu a korunu tomu nasadil Adam M. Farsky.

Posledně zmíněný autor rozvíjí úvahy o tom, kterak muži mohou být také vystaveni silnému psychickému tlaku ze strany manželky, a to v podobě odmítnutí něčeho, což by se postaru dalo nazvat "manželské povinnosti". Několik diskutujících (patrně hlavně žen) vyjádřilo nad článkem silnou nevoli a také pochybnosti, zda takoví muži skutečně existují a pokud ano, je jich zřejmě velice málo.

Opomineme-li fakt, že Adamův článek je, jako ostatně všechna jeho díla, velice kontroverzní a ne se vším se dá souhlasit, byť je to míněno žertem, tak jakési jádro pravdy se v něm nalézt dá. Nejeden čtenář sice vyjádřil názor že jeho vulgarita překročila meze dobrého vkusu, i tak se to dá hodnotit, ale tím se zde nehodlám zabývat.

Zajímala mě hlavně otázka, zda existují odmítnutí muži, a pokud ano, existuje nějaký mediálně známý příklad? A odpověď jsem nalezl ve své paměti - ano, přátelé, existuje takový muž, a téměř každý školou prošlý člověk by ho měl znát.

Avšak dříve než vám prozradím jeho jméno, chtěl bych se ještě krátce zamyslet nad tím, co to takové odmítnutí je. Samozřejmě každý ženatý muž jistě nějaké to odmítnutí zažil. Pokud je to krátkodobá záležitost, dá se to přežít. Takže přirozeně vyvstává zde otázka, jak dlouho by měla žena (ale samozřejmě i muž, tento skutek může skutečně být páchán na obou pohlavích) odmítat, aby se to dalo kvalifikovat jako týrání. Na to nám může pomoci najít odpověď hra Járy Cimrmana, tuším, že to bylo v Lijavci, kde někdo ve vlaku vypráví historku: "Znal jsem jednoho, a ten vydržel bez ženský, nelžu vám, čtrnáct dní. Pak se teda zbláznil, ale vydržel."

No, tak tady bychom měli hrubý nástin, jak dlouho má taková činnost trvat. Ale samozřejmě je to individuální, takže těžko posuzovat. Čili, pokud chceme najít opravdovou, skutečnou oběť manželské tyranie, je potřeba se poohlédnout po muži, jehož manželství nebylo vůbec naplněno! A takový přátelé existuje. Je to - s největší pravděpodobností spisovatel Ignác Herman, a nebo Ignát Herrmann, záleží, jak moc vlastenecky jste naladěni.

Nuže, není mi známo, zda byl tento muž skutečně takto postihnut krutým osudem, ale jeho romány k této domněnce přímo vybízejí. V prvé řadě vzpomeňme na nešťastníka Žemlu z románu U snědeného krámu. Tento muž pojal choť neřestnou, avšak sám nikdy slasti lásky nepocítil. Hrůzný osud dohnal ho až k sebevraždě, spolykáním hlaviček od sirek a zapitím pivem (dnes by mu stačil pouze Staropramen, hlavičky sirek jsou již v něm).

Líčení Žemlovy tragédie je tak barvité, že těžko se ubránit myšlence, že nestála mu předlohou nějaká osoba Hermanovi blízká, ale že autor zde líčí své vlastní zážitky. Psaní románu lze považovat za terapii, kterou se vyhýbal oné sebevraždě.

Ale to není všechno. Další z Hermanových románů, dokonce dvojromán - Otec Kondelík a ženich Vejvara, druhý díl Tchán Kondelík a zeť Vejvara - je sice humoristické dílo, ovšem útrap manželských prožitých při svatební noci neodpustil si autor ani zde barvitě vylíčit. Tento příběh sice dopadne o dost lépe (no, to je sporné, je to taky otázka vkusu), Vejvarova novomanželka se nakonec manželově náruči oddá, ale není to bez problémů.

Tato klasická díla naší literatury vedou mne tedy k jednoznačnému závěru, že teror páchaný na mužích není v naší společnosti ani nic nového, ani jev tak řídký, jak by se snad někomu mohlo zdát.

Autor: Pavel Krejčíř | středa 2.2.2011 22:50 | karma článku: 12,55 | přečteno: 1802x
  • Další články autora

Pavel Krejčíř

Lze vytvořit HDR z jediné fotografie?

Většina z vás to už asi někde viděla, i tady na blogu už se jich pár vyskytlo. Třeba Marián Béreš tu nějaké měl. Jsou to takové ty fotky s divnými barvami, ale když se to povede, může to vypadat docela hezky.

5.3.2015 v 14:00 | Karma: 13,90 | Přečteno: 1231x | Diskuse| Hobby

Pavel Krejčíř

3D z hlubin dávnověku

Možná máte pocit, že 3D nadšení vyvolané filmem Avatar je již na ústupu. A máte pravdu, ale rozhodně to není první ústup ze 3D nadšení v dějinách lidstva. Ve svém seriálu o 3D fotografii jsem už jednou nakousl, že 3D fotografie je stará jak fotografie sama. Od dob vynálezu fotografie už lidstvo prodělalo minimálně tři vlny 3D nadšení.

2.2.2015 v 8:30 | Karma: 7,69 | Přečteno: 566x | Diskuse| Hobby

Pavel Krejčíř

Fraktálovo velmi pozdní odpoledne 2

Tak jako se série kolegy Řeháčka dočkala již čtvrtého pokračování, přicházím i já s pokračováním mého skrovného příspěvku do světa fraktálů. Samozřejmě, že jsem žádné pokračování neplánoval, ale tak už to chodí.

22.10.2014 v 14:20 | Karma: 9,70 | Přečteno: 675x | Diskuse| Věda

Pavel Krejčíř

Fraktálovo velmi pozdní odpoledne

Tento článek je inspirován sérií článků kolegy Řeháčka. Abyste to špatně nepochopili - rozhodně mu nechci lézt do zelí ani do jeho lagun plných mořských koníků. Ale jak postupně přibývají články jeho populární série, začínám propadat panice, jestli snad na něco nezapomněl.

17.10.2014 v 8:00 | Karma: 11,23 | Přečteno: 702x | Diskuse| Věda

Pavel Krejčíř

Co nám říkají satelity GPS o teorii relativity

Satelity GPS jsou často prezentovány veřejnosti jako fantastický důkaz o platnosti Einsteinových teorií relativity. Realita je ovšem trochu jiná. Pokusím se vysvětlit, jak to se vztahem GPS a relativity je doopravdy.

19.9.2014 v 23:10 | Karma: 20,09 | Přečteno: 1572x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno 

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56

Ve čtvrtek odpoledne najel osobní vlak u Skalné na Chebsku do spadlého stromu a částečně vykolejil....

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Omyl i zneužití. Poznat predátorské časopisy není vždy lehké, říká akademik

2. května 2024  18:48

Publikování v časopisech, které se tváří jako vědecké, může být jen omyl nebo i dlouhodobá snaha...

  • Počet článků 167
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2176x
Nedávno mi bylo dvacet. Nadělal se kolem toho docela humbuk, později tomu začali říkat sametová revoluce. Teď se živím jako programátor-guru s vedlejší funkcí "Viktor Čistič". To znamená, že likviduji škody, které napáchali jiní. Kdo likviduje škody po mně, to opravdu netuším. Jo, a v diskusích už nevystupuji pod nickem dolch, ani pod žádným jiným.