Kuřecí řízek z bránice?

Tak se nám po Praze rozmáhá takový ošklivý ... nepěkná věc. Nevím, jestli už se to dostalo i do ostatních krajů, ale pokud ne, tak to nebude dlouho trvat. Protože každá pokroková myšlenka se z Prahy brzy rozšíří po celé naší republice.

Nuže o co jde? Přijdete do restaurace a z jídelního lístku se na vás směje cosi označené jako "Kuřecí řízek". Automaticky očekáváte, že to bude řízek z kuřecích prsou, protože kdyby měl být třeba ze stehen, byl by nejspíš označen jako "Kuřecí stehenní řízek". To se občas také vidí.

Takže si objednáte a těšíte se na šťavnatý řízeček z anabolických kuřecích prsíček. Ale ouha! Přinesou vám nějakou obalenou flaksu, která se dá stěží ukrojit, stejně těžko ukousnout, a která připomíná všechno možné jen ne kuřecí prsa. Ve skutečnosti neznám na kuřeti místo, z kterého by se něco takového dalo vyrobit. Snad možná z bránice, jestli kuře vůbec něco takového má.

Stalo se mi to v poslední době už dvakrát. Poprvé v hotelu Arlington na Praze 9 a podruhé v restauraci U Vodoucha na Praze 3. Přitom ta druhá je poměrně vyhlášená kvalitní kuchyní.

Z čeho je takový řízek skutečně vyrobený, netuším. Maso vzdáleně kuřecí připomíná, na řezu je poměrně dost narůžovělé. Nejvíce mi to připadá jako takové to králičí břicho, které nikdo nechce. A vzhledem k tomu, že druhá zmíněná restaurace má králičí maso na jídelním lístku pravidelně, přijde mi to jako dost pravděpodobná varianta.

Když tedy uvidíte v jídelním lístku "kuřecí řízek", bez další specifikace, doporučuji se servírky důrazně zeptat, z jaké části toho kuřete že to má být vyrobeno. Pokud vám bude tvrdit, že z prsou, a donese vám to, co tady popisuji, tak ji pak zřejmě snadno dokážete, že toto prsa nejsou ani náhodou.

Někdy se opravdu nestačím divit, kam až kuchaři a provozovatelé restaurací jsou ochotni zajít, aby vydělali pár korun navíc. Neustále na nás zkouší nové a nové triky. Podobně se od jisté doby ptám, z čeho že je to "rybí filé" vyrobeno, pokud není druh ryby uvedený na jídelním lístku. A zatím pokaždé to byl pangas. Tak dobrou chuť.

P.S. A opravdu mi nemusíte do diskuse psát, co jsem měl udělat a jak tady fňukám, že jsem se nechal napálit. Berte tento článek čistě jako varování pro ty, kteří podobnou zkušenost ještě nemají.

Autor: Pavel Krejčíř | pondělí 3.12.2012 7:30 | karma článku: 22,46 | přečteno: 1796x
  • Další články autora

Pavel Krejčíř

3D z hlubin dávnověku

2.2.2015 v 8:30 | Karma: 7,69