Jakéže tři růže to kvetou okolo Hradce?

Krátké zamyšlení nad známou lidovou písní. Jistě ji všichni znáte, zamysleli jste se ale někdy, co tím chtěl autor vlastně říct?

Už jsme si zvykli, že lidové písně jsou často prosté a nemá smysl se nad jejich obsahem příliš zamýšlet. Přesto se občas stane, že nesmyslnost textu je tak zjevná, že to k zamyšlení nutí. A někdy se může stát, že píseň není nesmyslná, ale obsahuje nějaké hluboké moudro. Je to i případ písně "Okolo Hradce"?

Pojďme se nejprve zamyslet nad prvním úryvkem. Autor nám sděluje, že okolo Hradce je jakási malá zahrádka. Tak to je zřejmě renonc. Jak by mohla malá zahrádka obklopovat celý Hradec? No, jedna možnost by byla tato:

V detailu to pak vypadá takto:

Vidíme, že zahrádka se skutečně rozprostírá "okolo" hotelu Hradec, nicméně tato interpretace má jistá úskalí. Jednak zahrádka neobklopuje Hradec zcela dokola (jinak by jim návštěvníci kytičky pošlapali), ale jen zhruba z jedné čtvrtiny, a jednak na zahrádce žádné růže nekvetou.

Navíc je krajně nepravděpodobné, že by autor opěvoval nějaký hostinec pochybné kvality. Mnohem spíše se kloníme k závěru, že autor měl na mysli nějaký skutečný Hradec. V lepším případě Jindřichův - zde by se snad nějaké lány zahrádek kolem města daly představit, a v horším případě Králové - tady už opravdu nevím, jak by mohla malá zahrádka obklopovat celé velkoměsto.

Jako nejuspokojivější vysvětlení se nám jeví to, že autor zkrátka nevládl dobře českou gramatikou, případně hovořil nějakým zaniklým nářečím, a ve skutečnosti měl na mysli, že někde "U Hradce", či "V okolí Hradce" je malá zahrádka. Pojďme se tedy dále podívat, co na této zahrádce roste.

Tak, a je to tady. Autor nám servíruje další puzzle: dobře, červená a bílá růže, to může být, na tom není nic divného. Nikdo by se jistě nepozastavil ani nad žlutou či růžovou růží. Ale modrá? Nezlobte se na mě, ale to už je opravdu moc.

Když se někoho ve svém okolí zeptám na modrou růži, jediné, co se mu vybaví, je IBM. Je snad stará lidová píseň ve skutečnosti reklamním popěvkem oné nadnárodní firmy? Těžko říct. Vznik písně bych tipnul na dobu obrození, maximálně krátce po ní. Tedy řekněme tak do poloviny devatenáctého století. Firma IBM sice vznikla v roce 1896, nicméně jméno IBM nese až od roku 1924. Modrá iniciativa začíná až v šedesátých letech dvacátého století a modré růže budou patrně ještě novější.

Nezdá se nám tedy pravděpodobné, že by autor písně znal umělé modré růže IBM, a už vůbec nemožné, že by kdy viděl modrou růži skutečnou - ta byla genetickou modifikací vytvořena teprve v loňském roce. Píseň "Okolo Hradce" je prokazatelně starší než modrá růže. Kdybychom připustili, že jde o reklamní kampaň IBM, musela by k nám být infiltrována z kapitalistické ciziny někdy během šedesátých let, neboť v sedmdesátých letech jsme se ji již učili jako píseň echt lidovou. Tato konspirační teorie zřejmě nemá šanci.

Takže uvážíme-li všechna fakta, nezbývá nám, než konstatovat, že autor písně byl nejspíš magor. Okolo Hradce žádná zahrádka nikdy nebyla a v žádném případě v ní nemohla kvést modrá růže. Domníváme se tedy, že rozebírat další sloky, totiž ty o kovářovi, kobyle a jeho manželce či milence, jak nechtějí, a pak zase jo, tak to opravdu, ale opravdu nemá cenu. Prostě bezduché tlachání upovídaného strýce, nuda nuda, šeď šeď.

Autor: Pavel Krejčíř | středa 2.9.2009 17:00 | karma článku: 13,35 | přečteno: 7175x
  • Další články autora

Pavel Krejčíř

3D z hlubin dávnověku

2.2.2015 v 8:30 | Karma: 7,69