Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Vedoucí kolotoče bez koček

9. 9. 2009 13:17
Panu autorovi...

Pisen je alegorii na Vseslovanske hnuti, ktere v 19. stoleti vyvesovalo sesivane garionety, dodnes hojne uzivane v USA pri volebnich kampanich, ktere jsou  vyrobene vetsinou z krepoveho papiru do tvaru ruzice. Cervena, modra a bila byly znaky obrozeneckeho hnuti okolo Palackeho a Jungmanna. Tyto garionety byly rozdavany a zavesovany na ploty, domy a obydli, vsude podel cest na vyraz ceskeho vlastenectvi. Odtud inspirace a vznik samotne lidove pisne.

0 0
možnosti

handour

2. 9. 2009 20:46
Náhodou Hradec je celej rozkvetlej

- myšleno jako v rozkvetlé náruči víš?;-) Mně spíš nesedí ta písnička šly panenky silnicí, potkali je myslivci...to bys měl rozebrat;-D

0 0
možnosti

Alka.24

2. 9. 2009 20:51
Re: Náhodou Hradec je celej rozkvetlej

zaleží na tom, kolik bylo panenek a kdo koho nakonec okradl;-D

0 0
možnosti

Don don

2. 9. 2009 19:54
no

Ten Hradec je zcela jasně Levý. Kousek vedle Roztok u Prahy. Ten je tak

malý, že i ta zahrádka jej obklopí. S tou růží je to vošajslich. Jedna je červená, druhá je bílá - tak to jsou jasně fakta. Ta třetí teprve kvete. Je to jasná narážka na

Melčáka. Nejdřív byl oranžová růže a přebarvil se na modro. Proces není dokončen.

0 0
možnosti

dolch

2. 9. 2009 19:59
Re: no

Levý Hradec znám, že mě to hned nenapadlo. A s tou politikou to jde taky dohromady. Že by se píseň zakládala na nějakém proroctví kněžny Libuše ?:-)

0 0
možnosti

Alka.24

2. 9. 2009 19:49
Tak to

tedy počkat8-o;-D. Oni jako modré růže kvetou jenom kolem Hradce? Můj muž mi je přinesl asi před třemi roky, ale o Hradci se tehdy nezmínil. Čekám netrpělivě na potvrzení, jestli tam rostou opravdu jenom tam, neb začne výslech;-D

0 0
možnosti

dolch

2. 9. 2009 19:57
Re: Tak to

A nebyl tehdy v Brně? Nechci Vás strašit, ale spíš to vypadá, že pařil na Invexu s hosteskama od IBM ;-D

0 0
možnosti

oslik

2. 9. 2009 18:53
Nic jste nepochopil

Lidovky jsou buďto o sexu, nebo o práci (a i tam je často nějak zakamuflovaný ten sex). O práci ta písnička zjevně není, takže zbývá sex. V domku bydlely tři sestry, jedna volila střídavě komunisty a socany, třetí ODS a ta druhá se za ně tak styděla, že raději nevolila vůbec.

0 0
možnosti

dolch

2. 9. 2009 18:56
Re: Nic jste nepochopil

No výborně, takže písnička vlastně byla předvolební agitka pro nějakou stranu do zemského sněmu !!:-) Nejspíš Mladočechů.

Už máte doma tu pípu? ;-)

0 0
možnosti

Saaayush

2. 9. 2009 18:47
...

No karmička že někdo zase zmínil "moje" město. Jako většina Hradečáků pařtím mezi místní patrioty a skoro si nedovedu představit, že bych měla žít jinde...

0 0
možnosti

dolch

2. 9. 2009 18:52
Re: ...

Díky Sandro. Třeba nám budete moct objasnit, kde se ta zahrádku kolem Hradce rozprostírá :-) Není to náhodou zahrádka té paní, co kvůli ní nejde dostavět dálnice ?8-o

0 0
možnosti

kytt

2. 9. 2009 18:37
rostou, rostou

jejkote, rozebírání textů písní ;-D trefil jste se nejspis jen v dobe vzniku téhle pisne, coz bylo narodni obrozeni. V te doby se dbalo na vlastenectvi, jehoz barvy byly cervena a bila. Bila zastupovala stribrneho ceskeho lva, cerveny byl zbytek pole stitu ceskeho znaku. Modra se k tomu pridala v dobe rozmahajiciho se panslavismu a rusofilstvi, jak je ostatne vidno z barev ruske vlajky. No a ze jsou ty barvy asociovane s ruzi? Inu, jednak treba tulipany a dalsi cizokrajna zahradni vetes jsou z doby pozdejsi, a jednak byla ruze symbolem uz sama o sobe nejspis uz davno pred romantismem. Takze je docela dobre mozne, ze v "malych zahradkach" v okoli Hradce (a je celkem burt jakeho, vlastenectvi bylo nakazlive ;-)) rostly ruze v tmavsich i svetlejsich odstinech uz kvuli te narodni hrdosti.

0 0
možnosti

dolch

2. 9. 2009 18:43
Re: rostou, rostou

R^:-) Vidíte, to mě absolutně nenapdalo, dát si ty barvy do souvislosti s českou/československou/ruskou vlajkou. Asi už mi měkne mozek :-)

0 0
možnosti

karel60

2. 9. 2009 18:24
To se musíte

s tou lidovou písničkou vrátit o pár století zpátky. Tenkrát se Hradec říkalo zemanské tvrzi. Proč by nemohla být okolo tvrze zahrádka, když hrady měly vodní příkop? A ta modrá růže? Škoda, že už se nemůžete zeptat Jaroslava Ježka, jak v jeho tmavomodrém světě vypadá bílá růže. Autor nebyl magor, ale zrakově postižený zeman, kterému o bílé a červené růži vyprávěla v komůrce služka.

0 0
možnosti

dolch

2. 9. 2009 18:40
Re: To se musíte

To je taky možné. Díky za námět, třeba to nakonec dáme ještě dohromady. Takže píseň napsal nějaký zeman z okolí Jindřichova Hradce (sorry Láďo, Graz byl definitivně zamítnut), mírně barvoslepý, snad s počínajícím šedým zákalem a strašně měl rád, když mu kolem tvrze pochodovali vojáci. To pak jeho i každé dívčí srdce jásalo. Navíc měl líného kovéře, který se neustále vymlouval, že mu nechce stát - samozřejmě ta zemanova kobyla. R^

0 0
možnosti

Aaron71

2. 9. 2009 17:41
Sehr schoen

Ale co když je to okol Štýrského Hradce?;-)

0 0
možnosti

dolch

2. 9. 2009 18:17
Re: Sehr schoen

To by se tam spíš zpívalo "Ókolo Grazu, v klaine garten, ..." :-)

0 0
možnosti

garumna

2. 9. 2009 17:15
Neni Hradec jako Hradec

A co kdyz se v pisni mysli Jindrichuv Hradec a tri ruze jsou rozmberska panstvi, ktera s nim sousedi???? Dle erbu: JH - zlata ruze v modrem poli, Straz nad Nezarkou ( + Novobystricke panstvi) MODRA ruze ve zlatem poli. Trebon bude ta bila ruze v cervenem poli (+ Landstejn) a ruda ruze je Krumlov...... To ma logiku, ne???

0 0
možnosti
  • Počet článků 167
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2176x
Nedávno mi bylo dvacet. Nadělal se kolem toho docela humbuk, později tomu začali říkat sametová revoluce. Teď se živím jako programátor-guru s vedlejší funkcí "Viktor Čistič". To znamená, že likviduji škody, které napáchali jiní. Kdo likviduje škody po mně, to opravdu netuším. Jo, a v diskusích už nevystupuji pod nickem dolch, ani pod žádným jiným.