Jak správně na nákupní vozíčky

V tomto poučovacím článku si vysvětlíme, jak správně parkovat nákupní vozíčky.

Wikipedie

Ačkoli nákupní vozíčky se v omezené míře vyskytovaly již v socialistických samoobsluhách, jejich pravý boom nastal až po roce 1990 s rozvojem super, hyper a kdoví jakých ještě marketů. Vzrostl nejen počet nákupních vozíků, ale rovněž velikost, variabilita a podobně.

Rozmach nákupních vozíčků s sebou pochopitelně přinesl nejen zvýšené pohodlí pro nakupující, kteří se nemusí vláčet s těžkým košíkem a mohou si s vozíčkem dojet pohodlně až k autu, ale rovněž přinesl i nějaké ty problémy, jak to tak u pokrokových věcí chodí.

Jistě každého napadne problém řízení, tlačenice a kolizí. Naštěstí na toto již pamatuje směrnice Evropské Unie. S detaily se můžete seznámit zde. Čili tento problém je vyřešen a nemusíme se s ním dále zabývat. Podíváme se tedy na problém jiný a to je parkování.

Jistě jste si již někdy všimli, při návštěvě nějaké té samoobsluhy, že tam bývá stojan s čudlíkem, do kterého se píchne jeden vozík a další se pak kupí do sebe. Vyzvednutí vozíku je zpravidla podmíněno složením zálohy, která je zákazníkovi vrácena po odevzdání vozíku v nepožkozeném stavu. Takových čudlíků většinou bývá v rámu několik vedle sebe, typicky 4 i více, takže vznikají paralelní řady odstavených nákupních vozíčků.

A jsme u jádra problému. Amatérské odebírání a vracení vozíčků totiž může vést k mnoha nepříjemnostem. Jistě jste si již všimli, že je často některá řada téměř bez vozíčků, zatímci jiná řada vozíčky přetéká. Přetékající řada často zabraňuje pohodlnému projití kolem stojanů s vozíčky, u supermarketů s parkovištěm dokonce může bránit průjezdu motorových vozidel.

Aby k tomuto jevu nedocházelo, stačí dodržovat dvě zcela jednoduchá pravidla. Zde jsou:

  1. Při odebírání vozíku vemte vždy ten z nejdelší řady.
  2. Při vracení vozíků tento ukotvěte vždy do nejkratší řady.

Společným dodržováním těchto jednoduchých pravidel docílíme toho, že všechny řady odložených nákupních vozíků budou vždy stejně dlouhé, nebudou tedy nikam přečnívat, vozíky nebudou překážet a celý svět se tak stane symetričtější a krásnější.

Děkuji vám za pozornost.

Autor: Pavel Krejčíř | pondělí 20.4.2009 20:30 | karma článku: 20,56 | přečteno: 2132x
  • Další články autora

Pavel Krejčíř

3D z hlubin dávnověku

2.2.2015 v 8:30 | Karma: 7,69