Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak na ACTA

Rozhodl jsem se, že sem hodím pár myšlenek o tom, jak předcházet případným negativním dopadům smlouvy ACTA, pokud by vstoupila v platnost. Možná mi je všechny rozcupujete, ale nevadí, jen se nebojte mi to v diskusi nandat.

Jenom se trochu bojím, aby to nebylo moc návodné i pro ty, kteří by stáli na druhé straně barikády, ale doufám, že tento článek se nedočká nějaké masové čtenosti, takže půjde spíš o takové hospodské potlachání v úzkém kruhu mých pěti čtenářů.

V první řadě bych rád napsal, že nejsem nějaký velký příznivce stahování hudby, filmů a jiných chráněných děl, ale spíš než bych chtěl moralizovat, tak víc proto, že mě to ani moc nezajímá. Na druhou stranu, kdo z vás nikdy nic nestáhl, ať první hodí kamenem.

Ovšem i když jsem v podstatě "čistý" a nemám, co skrývat, stejně je mi představa, že se mi někdo na letišti hrabe v notebooku, celkem dost proti srsti. A tak své pojednání zaměřím hlavně na to, jak se co nejlépe proti takovému nevítanému hostu ve vašem systému pojistit.

V první řadě by mě zajímalo, jak si to technicky představují ti, co takovéto zákony vymýšlejí - tedy politici a kopírovací lobisti. To jako bude na letištích posílen sbor celníků a všichni budou pravidelně navštěvovat školení s instruktáží, jak se správně prohledává počítač? Nebo budou mít nějakou utilitku, která proskenuje všechny disky na počítači? Něco jako antivirus?

Přiznám se, že druhou metodu si jaksi nedovedu představit, hlavně se nedovedu představit, jak by asi vypadal pattern pro takový nástroj. To by musel sám mít několik terabytů. Nicméně v obou případech si myslím, že jak školení, tak případný scanner, budou zaměřeny na nejrozšířenější operační systém, a tedy MS Windows.

Nejjednodušší ochrana, nebo řekněme opatření, které těm šmejdilům na letišti minimálně pěkně znepříjemní život, je tedy nemít tam Windows. Tedy mít na notebooku Mac OS nebo Linux. Pokud by mě někdo postavil před spuštěný Mac OS, který jsem viděl jenom dvakrát v životě z rychlíku, tak bych opravdu netušil, jak mám prohledat disk (jestli to vůbec nějaký má). A stejně tak předpokládám, že 99% zřízenců na letišti, když uvidí spuštěný Debian nebo Gentoo, tak ho zachvátí mírná panika. Zavolá si kolegy, kteří na to budou taky koukat jak na zjevení a nebudou s tím chtít mít nic společného.

Pokud vás vyzve, abyste mu ukázali, jak se v tom prohledá disk, spustíte terminál a ukážete mu příkaz ls. Pokud se bude dožadovat nějakého grafického nástroje na správu souborů, oznámíte mu, že tento systém nic takového nemá, nebo o tom NEVÍTE. To by myslím ve většině případů mělo stačit na to, aby vás nechali na pokoji.

Samozřejmě, už několikrát v diskusích zaznělo, že majitel zařízení bude nejspíš povinen umožnit úředníkovi přístup do počítače zadáním hesla. Pokud byste toto odmítli, může být notebook zabaven, nebo i vy zadrženi. Pokud by tohle chtěli aplikovat na majitele Linuxu, tak by snad bylo možné argumentovat tím, že mu přístup na počítač nijak neodmítáte a nestěžujete, že nemůžete za to, že oni jsou neschopní.

Ne každý ovšem může mít na notebooku Linux, buďto je to nemožné technicky, nebo z pracovních důvodů a tak podobně. Pokud tedy už nutně potřebujete převážet nějaké to chránění dílko a musíte mít Windows, pak další možností je nainstalovat si VirtualBox nebo nějaký jiný virtualizační nástroj, vytvořit hodně virtuálních strojů a soubor ukrýt do jednoho z nich. Pokud by byl úředník pečlivý a chtěl prohledat i virtuální systémy, začnete od nějakého čistého systému, a budete dlouho hádat heslo, třeba až na osmý pokus se trefíte. To lze oddůvodnit tím, že máte virtuálních systémů hodně a hesla se vám pletou. Po nabootovaní třetí mašiny by to měl úředník vzdát sám.

Konečně třetí možnost ochrany je nainstalovat si nějaký databázový server, doporučuji PostgreSQL, a chráněný soubor schovat do nějaké tabulky jako BLOB. Pokud by si někdo všiml tohoto, a chtěl prohledat všechny tabulky, bude nejlépe, když ta klíčová se bude jmenovat třeba "Customers" a klíčový field bude "Cust_Private_Data". Před prohlížením tabulky úředníka upozorníte, že se chystá prohlížet citlivá osobní data vašich zákazníků, která nejste oprávněn nikomu poskytovat a že se tím dopouští porušení nějakého zákonu, pročež na něj hodláte podat žalobu, pokud bude pokračovat.

Všechny tři metody lze pochopitelně libovolně kombinovat. Databázi je nejlépe mít ve virtuálním Linuxu bez grafického rozhraní.

Doufám, že tento článek nebude nějak špatně pochopen. Opravdu považuji obsah mého počítače za poměrně soukromou věc, bez ohledu na to, jestli ukrývá nějaký "závadný" obsah nebo nikoli. A z tohoto důvodu jsem přesvědčen, že mám právo na to, se proti takovéto zvůli přiměřenými prostředky bránit.

Autor: Pavel Krejčíř | středa 15.2.2012 21:00 | karma článku: 18,56 | přečteno: 1131x
  • Další články autora

Pavel Krejčíř

Lze vytvořit HDR z jediné fotografie?

Většina z vás to už asi někde viděla, i tady na blogu už se jich pár vyskytlo. Třeba Marián Béreš tu nějaké měl. Jsou to takové ty fotky s divnými barvami, ale když se to povede, může to vypadat docela hezky.

5.3.2015 v 14:00 | Karma: 13,90 | Přečteno: 1231x | Diskuse| Hobby

Pavel Krejčíř

3D z hlubin dávnověku

Možná máte pocit, že 3D nadšení vyvolané filmem Avatar je již na ústupu. A máte pravdu, ale rozhodně to není první ústup ze 3D nadšení v dějinách lidstva. Ve svém seriálu o 3D fotografii jsem už jednou nakousl, že 3D fotografie je stará jak fotografie sama. Od dob vynálezu fotografie už lidstvo prodělalo minimálně tři vlny 3D nadšení.

2.2.2015 v 8:30 | Karma: 7,69 | Přečteno: 566x | Diskuse| Hobby

Pavel Krejčíř

Fraktálovo velmi pozdní odpoledne 2

Tak jako se série kolegy Řeháčka dočkala již čtvrtého pokračování, přicházím i já s pokračováním mého skrovného příspěvku do světa fraktálů. Samozřejmě, že jsem žádné pokračování neplánoval, ale tak už to chodí.

22.10.2014 v 14:20 | Karma: 9,70 | Přečteno: 675x | Diskuse| Věda

Pavel Krejčíř

Fraktálovo velmi pozdní odpoledne

Tento článek je inspirován sérií článků kolegy Řeháčka. Abyste to špatně nepochopili - rozhodně mu nechci lézt do zelí ani do jeho lagun plných mořských koníků. Ale jak postupně přibývají články jeho populární série, začínám propadat panice, jestli snad na něco nezapomněl.

17.10.2014 v 8:00 | Karma: 11,23 | Přečteno: 702x | Diskuse| Věda

Pavel Krejčíř

Co nám říkají satelity GPS o teorii relativity

Satelity GPS jsou často prezentovány veřejnosti jako fantastický důkaz o platnosti Einsteinových teorií relativity. Realita je ovšem trochu jiná. Pokusím se vysvětlit, jak to se vztahem GPS a relativity je doopravdy.

19.9.2014 v 23:10 | Karma: 20,09 | Přečteno: 1572x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 167
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2176x
Nedávno mi bylo dvacet. Nadělal se kolem toho docela humbuk, později tomu začali říkat sametová revoluce. Teď se živím jako programátor-guru s vedlejší funkcí "Viktor Čistič". To znamená, že likviduji škody, které napáchali jiní. Kdo likviduje škody po mně, to opravdu netuším. Jo, a v diskusích už nevystupuji pod nickem dolch, ani pod žádným jiným.