Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsem si zaprogramoval pro pédéáčko

A je tu zase jeden z mých oslavných článků na známého softwareového giganta, které u mých věrných čtenářů vždy vyvolají bouřlivý ohlas. Tentokrát jsem se pustil na hodně tenký led, takže nepochybuji o tom, že mi to v diskusi zase nandají.

Miny v emulátoru

Máme doma staré PDA, je to nějaký iPAQ asi z roku 2000. Přiznám se, že jsem nikdy nějak nepochopil smysl podobných zařízení, ostatně nechápu to ani dnes u tabletů a podobně. Ale to je možná tím, že jsem nikdy nebyl pořádný manager, který se musí podobnými hračkami obklopovat, aby nepozbyl těžce nabitou prestiž.

Bylo by asi vtipné napsat, že jsem se pédéáčka ujal po té, co si jeden manager pořídil hračku novější a tuto již nepotřeboval. Nebylo to sice tak úplně, ale trochu podobně. Prostě jsem si tu věcičku vzal, dětem na hraní. Ono se to fakt na nic moc jiného použít nedá.

Bohužel se to nedá moc použít ani na to hraní, protože je na tom jen jediná hra - solitér. Začal jsem tedy pátrat po internetu, jestli by se na to něco nedalo stáhnout. Pár špatných her jsem sice našel, ale ani jedna na daném zařízení nefungovala. A tak jsem se rozhodl, že si trochu rozšířím znalosti a něco jim naprogramuji sám. Konkrétně miny, protože jsou takové jednoduché. To jsem ještě netušil, jak moc si ty znalosti prohloubím.

Nejdříve tedy přišla otázka, v čem to programovat. Existuje nějaký opensourcový projekt založený na GCC, který má umět kompilovat pro tato mobilní zařízení, ale vyžaduje cygwin a nějak se mi to vůbec nepodařilo rozchodit. Dal jsem tedy celou věc k ledu, ovšem myšlenka nedávno ožila po té, co jsem zjistil, že Visual Studio 2005 obsahuje použitelný emulátor. Starší verze Embedded Visual nástrojů totiž mají emulátory, které ve virtuálních strojích nějak nechtějí běžet. Ale ten 2005kový už běží. Tak sláva, hned jsem se dal do práce.

Naprogramování min nebyl žádný velký problém, VS 2005 dokonce vygeneruje docela slušnou kostru pro win32 aplikaci, bez nějakých zbytečných serepetiček, takže za tři hodiny byly miny hotové a odladěné. Paráda, ale problémy teprve měly přijít.

Miny běží v emulátoru, nastal čas, dostat je na pédéáčko. Připojuji zařízení a přes ActiveSync kopíruji výsledný exe do RAMky stroje. Zkouším spustit, a ejhle - systém nemůže najít Mines.exe nebo jeho část. Hmmm, hmmm, Visual Studio 2005 podporuje pouze Pocket PC 2003, Windows Mobile 5 a novější. Můj stroj má Windows CE 3.0. Tak co teď?

Existují v podstatě 2 možnosti - vlastně tři, ta třetí je s tím praštit, ale to by byla škoda, když už je to v podstatě hotové. Takže první možnost je upgradovat systém na pédéáčku. To není dobrá myšlenka, u těchto zařízení to není jako nainstalovat nový OS na pécéčko. Navíc není jisté, jestli by na tento krám šel novější systém vůbec nainstalovat.

Takže zbývá poslední možnost - najít nástroj, který umí kompilovat pro danou platformu. Ještě že jsem MSDN subscrber, takže hrr na ně - no jo, MS tam má Embedded Visual C++ 4.0. Stáhnout a nainstalovat je otázka chvilky. Spouštím Embedded Visual C++ a nic - nemá žádné SDKáčko. No dobrá, tak znova na MSDN, mají tam Pocket PC 2003 SDK, stáhnu, nainstaluji. Další chvilku si pohrávám s programem, potřebuje pár drobných úprav, aby šel zkompilovat starším kompilátorem. Hotovo, kompiluji, nahrávám do pédéáčka, spouštím - a nic. Koukám na target platform - no jo, je tam jenom Pocket PC 2003. Prolítnu diskuse a zjišťuji, že pro Windows CE 3.0 potřebuji SDK pro Pocket PC 2000 nebo Pocket PC 2002.

SDK pro Pocket PC 2000 už se stáhnout nikde nedá, ale Pocket PC 2002 SDK ještě na Microsoftím webu je. Stahuji, instaluji a - nic. Jediná dostupná platforma v Embedded Visual C++ 4.0 je Pocket PC 2003. Čtu readme k SDK 2002 a zjišťuji, že nefunguje s Embedded Visual C++ 4.0 a novějšími. Je potřeba nainstalovat Embedded Visual Tools 3.0. No dobře, znovu do MSDN a stáhneme Embedded Visual Tools 3.0. Stáhneme? Nestáhneme. Embedded Visual Tools 3.0 už došly. Asi vyprodáno, prostě nejsou. Nejsou ani nikde jinde na Webu, ani na Torrentu. Tak to vypadá jako definitivní konec.

Balím pédéáčko a odnáším zpět dětem. Smůla. To je docela hustý, takže pokud se dnes někdo rozhodne, že vytvoří aplikaci pro Windows CE 3.0, tedy pro zařízení vyrobené před rokem 2003, má prostě smůlu. Neexistuje legální cesta, jak získat nástroj na tvorbu aplikací pro tuto platformu. Možná se obrátit přímo na zastupitele Microsoftu, ale moc bych si od toho nesliboval.

Ale nebojte se, jako každá pohádka má i tato šťastný konec. Nakonec mě napadlo prohrabat stará cédéčka - a - nejspíš tomu nebudete věřit, ale já to našel! Mám to doma - !!! POKLAD !!! - EMBEDDED VISUAL TOOLS 3.0. Vzácnost, která se brzy bude vyvažovat zlatem - nepochybuji totiž o tom, že tento článek strhne vlnu zájmu o programování pro Pocket PC a Windows CE 3.0. Je to totiž prostě úžasné.

Poznámka: malá perlička na závěr. Při jednom z poloúspěšných pokusů nahrát program do zařízení jsem se dostal do pěkné šlamastiky. Program se spustil, ale už nešel vypnout. Zavření aplikace křížkem totiž ve Windows CE program neukončí, pouze schová. Soubor se pak nedá smazat ani přepsat novým. Toto mi zabralo docela chvilku, než jsem na to přišel, kde to je - je to v Settings > System > Memory > Running programs. Tam se to dá zabít.

Autor: Pavel Krejčíř | čtvrtek 29.3.2012 19:30 | karma článku: 9,41 | přečteno: 1116x
  • Další články autora

Pavel Krejčíř

Lze vytvořit HDR z jediné fotografie?

Většina z vás to už asi někde viděla, i tady na blogu už se jich pár vyskytlo. Třeba Marián Béreš tu nějaké měl. Jsou to takové ty fotky s divnými barvami, ale když se to povede, může to vypadat docela hezky.

5.3.2015 v 14:00 | Karma: 13,90 | Přečteno: 1231x | Diskuse| Hobby

Pavel Krejčíř

3D z hlubin dávnověku

Možná máte pocit, že 3D nadšení vyvolané filmem Avatar je již na ústupu. A máte pravdu, ale rozhodně to není první ústup ze 3D nadšení v dějinách lidstva. Ve svém seriálu o 3D fotografii jsem už jednou nakousl, že 3D fotografie je stará jak fotografie sama. Od dob vynálezu fotografie už lidstvo prodělalo minimálně tři vlny 3D nadšení.

2.2.2015 v 8:30 | Karma: 7,69 | Přečteno: 566x | Diskuse| Hobby

Pavel Krejčíř

Fraktálovo velmi pozdní odpoledne 2

Tak jako se série kolegy Řeháčka dočkala již čtvrtého pokračování, přicházím i já s pokračováním mého skrovného příspěvku do světa fraktálů. Samozřejmě, že jsem žádné pokračování neplánoval, ale tak už to chodí.

22.10.2014 v 14:20 | Karma: 9,70 | Přečteno: 675x | Diskuse| Věda

Pavel Krejčíř

Fraktálovo velmi pozdní odpoledne

Tento článek je inspirován sérií článků kolegy Řeháčka. Abyste to špatně nepochopili - rozhodně mu nechci lézt do zelí ani do jeho lagun plných mořských koníků. Ale jak postupně přibývají články jeho populární série, začínám propadat panice, jestli snad na něco nezapomněl.

17.10.2014 v 8:00 | Karma: 11,23 | Přečteno: 702x | Diskuse| Věda

Pavel Krejčíř

Co nám říkají satelity GPS o teorii relativity

Satelity GPS jsou často prezentovány veřejnosti jako fantastický důkaz o platnosti Einsteinových teorií relativity. Realita je ovšem trochu jiná. Pokusím se vysvětlit, jak to se vztahem GPS a relativity je doopravdy.

19.9.2014 v 23:10 | Karma: 20,09 | Přečteno: 1572x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvacítky požárů, často zbytečně

1. května 2024  9:14

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

VIDEO: V jižní Číně se propadla dálnice, o život přišlo nejméně 19 lidí

1. května 2024  9:09

Nejméně devatenáct lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom místní...

Bitva o Kolumbijskou univerzitu. Policie udeřila na zabarikádované studenty

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  8:32

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Úprava pravidel čištění odpadních vod v EU bude mít zřejmě vliv na cenu léků

1. května 2024  8:09

Na čištění městských odpadních vod by se od roku 2045 měly podílet největší znečišťovatelé, tedy...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 167
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2176x
Nedávno mi bylo dvacet. Nadělal se kolem toho docela humbuk, později tomu začali říkat sametová revoluce. Teď se živím jako programátor-guru s vedlejší funkcí "Viktor Čistič". To znamená, že likviduji škody, které napáchali jiní. Kdo likviduje škody po mně, to opravdu netuším. Jo, a v diskusích už nevystupuji pod nickem dolch, ani pod žádným jiným.