Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Debilán Lennin

Tenhle titulek je podvod - velký podvod na přilákání čtenářů. Článek nebude ani o Leninovi, ani o žádném (jiném) debilovi.

Minulý týden jsem se odhodlal k razantnímu kroku. Je pravda, že mě k tomu Xubuntu vlastně dohnalo samo, ale mělo to i pár dalších faktorů, o kterých se nebudu zmiňovat. A modří již tuší - správně, článek bude o dvou Linuxových distribucích.

Podobně, jako řada diskutujících, kteří by za Microsoft i položili život, jsem i já dlouho Linuxu odolával a považoval to za něco vskutku obskurního. Situace se ovšem změnila s příchodem Windows Vista. Ten systém je opravdu špatný, pomalý, nenažraný omalovánky s mimořádně dobře vyvedenou prudící technologií. Ani jejich čerstvý hot fix Windows 7 to nijak výrazně nevylepšil.

Takže když se objevili Visty, usoudil jsme, že takový systém si domů nikdy nenainstaluji. A začal jsem se porozhlížet po alternativě. Kolega mi doporučil Xubuntu, prý jako vhodné na starší počítače díky své malé náročnosti na grafiku. Nejdříve jsem si ho vyzkoušel virtuálně a seznal jsem, že by to mohlo projít.

Pak mi odešla základová deska v počítači, kde byly XPéčka. Koupil jsem novou, už 64 bitovou, a usoudil jsem, že na ní nejlépe půjde 64 bitový operační systém. Tak tam šlo Xubuntu. A šlo dobře. Instalace pohodová, akorát nebyl ovladač k čipsetové grafice. Našel jsem jen 2d ovladač a nějak jsem se s tím smířil. Systém fungoval několik let prakticky bez problému.

Jenže všechno jednou skončí, a když jsem zjistil, že už na Xubuntu nic nového nenainstaluji, protože jsem o dvě verze zpátky a už mi zrušili depozitáře, rozhodl jsem se to vyřešit razantně. Dokoupil jsem paměť a nějakou úplně lacinou grafickou kartu postavenou na nVidia GF něco. V katalogu to bylo uvedeno jako "laciná karta pro kancelářský počítač". Nejsem žádný velký pařič her, musí mi stačit.

No a tak přišel den D, nejdůležitější věci jsem vypálil na cédéčko, stáhnul jsem si image instalace nejnovějšího Debianu Lenny, rovněž vypálil (toto lze udělat i na Windowsech), vložil do CD mechaniky a restartoval počítač.

Smrtelná křeč Xubuntu byla krátká. Po pár minutách jeho místo zaujal Debilán Lennin, jak svého nového mazlíčka familiárně nazývám. Instalace nalezla všechen hardware bez problémů. Příkazovou řádku - ten všemocný strašák příznivců MicroSoftu, který se vyrovná poplatkům u doktora - jsem použil pouze jedinkrát. Instalace totiž nenainstaluje nic, co není Open Source. A 3d ovladač pro karty nVidia Open Source není. Je tedy třeba ho nainstalovat manuálně, a za tím účelem je potřeba z webového prohlížeče přepsat asi tři řádky do konzole.

Tady je možná na místě malé zamyšlení nad volbou vhodné grafické karty pro Linux. V podstatě existují dva typy, které fungují - jsou to karty postavené na čipech nVidia a ATI. Pro ATI snad existuje 3D open source ovladač, takže by se vám teoreticky mohl nainstalovat hned během hlavní instalace systému. Jenže to je ovladač psaný dobrovolníky, což samo o sobě nemusí znamenat nic špatného. Na druhou stranu, u nVidie mě zaujala poměrně dobrá podpora ze strany výrobce. Ovladač je sice proprietární, ale volně k dispozici. To považuji od výrobce za velmi vstřícné gesto. Navíc je cenově asi výhodnější. Takže jsem se rozhodl takto a nelituji.

Zajímavé je, že i bez 3d akcelerace běhaly některé programy tak svižně, že mě nejprve zmátly. Konkrétně Blender a Wings3d. Na Xubuntu s čipsetovou grafikou bez 3d akcelerace Wings3d v podstatě neběžel a Blender znatelně pomaleji. Tak to byla taková malá odbočka.

No a tak jsem začal opravdu naostro používat Linux. Debian Lenny je úžasný operační systém. Uživatelům Windows můžu garantovat, že nikdy v životě nic takového neviděli. Všechno tu funguje, ale co, to je zase nějaký jiný článek.

Vraťme se k tématu. V čem je Debian lepší než Xubuntu? Na první pohled je o dost svižnější. Ale to může být přikoupenou pamětí a grafickou kartou. Xubuntu instalovalo jako prohlížeč Firefox a mailový klient Thunderbird. Firefox prakticky neběžel, je to poněkud nenažraný browser. Debian instaluje Epiphany Web Browser, o kterém jsem nikdy neslyšel, ale nevypadá špatně. Určitě je mnohem svižnější než Firefox. Jako poštovního klienta instaluje Evolution. Ten vypadá fakt dobře, dokonce se prý umí připojit na Exchange server. Přemýšlím, mám se zeptat v práci adminů, jestli mě tam s ním pustí? :-)

Další software dle libosti. Nainstaloval jsem si nějaký gamesy, hlavně abych vyzkoušel tu 3d akceleraci. Tak z nich vyzdvihuji Trigger - 3d rallye, hodně dobrý. Laciná kancelářská karta šlape jak blázen. To by mě vážně zajímalo, co dělají ty drahý karty :-)

No a závěr? Žádný není. Je to prostě paráda, kdo nevěří ať tam běží. Pointu to nemá, je to blog, čili můj deníček.

p.s. Tento článek mám už nějakou dobu napsaný, takže Debian šlape už měsíc. Dnes jsem se to rozhodl sem dát pod vlivem článků kolegy Kiase. Příště zkusím pod stejným vlivem napsat něco jako "Debian Survial Kit".

Autor: Pavel Krejčíř | pátek 2.4.2010 20:30 | karma článku: 11,22 | přečteno: 1456x
  • Další články autora

Pavel Krejčíř

Lze vytvořit HDR z jediné fotografie?

Většina z vás to už asi někde viděla, i tady na blogu už se jich pár vyskytlo. Třeba Marián Béreš tu nějaké měl. Jsou to takové ty fotky s divnými barvami, ale když se to povede, může to vypadat docela hezky.

5.3.2015 v 14:00 | Karma: 13,90 | Přečteno: 1231x | Diskuse| Hobby

Pavel Krejčíř

3D z hlubin dávnověku

Možná máte pocit, že 3D nadšení vyvolané filmem Avatar je již na ústupu. A máte pravdu, ale rozhodně to není první ústup ze 3D nadšení v dějinách lidstva. Ve svém seriálu o 3D fotografii jsem už jednou nakousl, že 3D fotografie je stará jak fotografie sama. Od dob vynálezu fotografie už lidstvo prodělalo minimálně tři vlny 3D nadšení.

2.2.2015 v 8:30 | Karma: 7,69 | Přečteno: 566x | Diskuse| Hobby

Pavel Krejčíř

Fraktálovo velmi pozdní odpoledne 2

Tak jako se série kolegy Řeháčka dočkala již čtvrtého pokračování, přicházím i já s pokračováním mého skrovného příspěvku do světa fraktálů. Samozřejmě, že jsem žádné pokračování neplánoval, ale tak už to chodí.

22.10.2014 v 14:20 | Karma: 9,70 | Přečteno: 675x | Diskuse| Věda

Pavel Krejčíř

Fraktálovo velmi pozdní odpoledne

Tento článek je inspirován sérií článků kolegy Řeháčka. Abyste to špatně nepochopili - rozhodně mu nechci lézt do zelí ani do jeho lagun plných mořských koníků. Ale jak postupně přibývají články jeho populární série, začínám propadat panice, jestli snad na něco nezapomněl.

17.10.2014 v 8:00 | Karma: 11,23 | Přečteno: 702x | Diskuse| Věda

Pavel Krejčíř

Co nám říkají satelity GPS o teorii relativity

Satelity GPS jsou často prezentovány veřejnosti jako fantastický důkaz o platnosti Einsteinových teorií relativity. Realita je ovšem trochu jiná. Pokusím se vysvětlit, jak to se vztahem GPS a relativity je doopravdy.

19.9.2014 v 23:10 | Karma: 20,09 | Přečteno: 1572x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  17:53

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  17:45

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Kalifornská policie vtrhla na univerzitu, pozatýkala propalestinské studenty

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  17:41

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  17:35

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 167
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2176x
Nedávno mi bylo dvacet. Nadělal se kolem toho docela humbuk, později tomu začali říkat sametová revoluce. Teď se živím jako programátor-guru s vedlejší funkcí "Viktor Čistič". To znamená, že likviduji škody, které napáchali jiní. Kdo likviduje škody po mně, to opravdu netuším. Jo, a v diskusích už nevystupuji pod nickem dolch, ani pod žádným jiným.