Bitva o Lagrangeovy body

Celou první polovinu dvacátého prvního století měli lidé strach z nové války. Začátkem tisíciletí ta hrozba nevypadala nereálně. Přírodních zdrojů se zdálo ubývat a hladových krků naopak přibývat.

Přes veškeré rozpory v kulturách, bohatství, zdrojích, technologiích a dalších se však nakonec zdál v polovině tisíciletí konflikt téměř zažehnán, a to i díky snaze snílků jako byl Václav Havel a jemu podobní, kteří ho následovali. Sociální situace se nakonec téměř na celé planetě takřka vyrovnala. Díky novým objevům se i hrozba boje o zdroje a suroviny začala jevit jako neopodstatněná. Rovněž klima na planetě nevypadalo, že hodlá poslouchat truchlivé prognózy z počátku nového věku.

Ten úder nakonec přišel jako blesk z čistého nebe. Málokdo by čekal, že záminka k válce může být tak malicherná. Málokdo, protože tehdy už stejně většina lidí ničemu nerozuměla a předmět sporu zůstává mnohým utajen do dneška. Ovšem tak už to nakonec na světě chodí odjakživa. Kvůli malému problému se konají velké skutky.

A stalo se tak i tenkrát, v roce 2068, jak příznačné! Americká armáda se rozhodla, že kvůli zvýšení bezpečnosti obyvatel USA (ovšem i všech obyvatel na planetě), umístí do obou Lagrangeových bodů své obranné prostředky. V průběhu příprav této mise ale američtí vědci s hrůzou zjistili, že oba body jsou již obsazeny neznámými satelity, pravděpodobně ruskými.

Jakkoli se všechny předcházející potíže s omezeností zdrojů zdály být vyřešené, zde došlo na lámání chleba. V blízkosti naší soustavy jsou Lagrangeovy body nedostatkovým zbožím. Existují pouze tři. Ruská strana po sérii jednání nakonec neochotně připustila, že to jsou její vědecké družice. Nastala fáze vyjednávání na půdě OSN. Američané požadovali stažení ruských satelitů a v případě jejich vědeckého využití plnou kontrolu a spolupráci všech zemí planety nad technikou, která bude v oněch bodech umístěna.

V případě vojenského využití pak americká strana navrhovala, aby východní Lagrangeův bod připadl Rusku a západní USA. Do toho se ovšem vložila Čína s tím, že její kosmický program je taktéž na dostatečné úrovni a že i ona by měla pro Lagrangeovy body svoje využití. Zmocněnci Ruska i USA se svorně shodli na tom, že Čína, jakožto menší velmoc, by se mohla spokojit pouze s třetím, pravda o něco méně stabilním Lagrangeovým bodem na spojnici Země - Měsíc.

S tím se ovšem Čína nehodlala spokojit a prohlásila, že od teď považuje všechny tři Lagrangeovy body za svůj majetek. Ruské satelity bez skrupulí z oněch bodů vystřelila. Rusko vyhlásilo válko Číně. Čína požádala o pomoc USA s příslibem, že odepíše svoje veškeré pohledávky vůči Americe. Amerika ovšem považovala ze svého hlediska ovládnutí Lagrangeových bodů za ze strategického hlediska mnohem výhodnější než smazání jakéhosi virtuálního dluhu vůči Číně.

Výsledek znáte všichni, kteří jste přežili ...

Autor: Pavel Krejčíř | středa 4.1.2012 21:45 | karma článku: 11,84 | přečteno: 1348x
  • Další články autora

Pavel Krejčíř

Lze vytvořit HDR z jediné fotografie?

Většina z vás to už asi někde viděla, i tady na blogu už se jich pár vyskytlo. Třeba Marián Béreš tu nějaké měl. Jsou to takové ty fotky s divnými barvami, ale když se to povede, může to vypadat docela hezky.

5.3.2015 v 14:00 | Karma: 13,90 | Přečteno: 1231x | Diskuse| Hobby

Pavel Krejčíř

3D z hlubin dávnověku

Možná máte pocit, že 3D nadšení vyvolané filmem Avatar je již na ústupu. A máte pravdu, ale rozhodně to není první ústup ze 3D nadšení v dějinách lidstva. Ve svém seriálu o 3D fotografii jsem už jednou nakousl, že 3D fotografie je stará jak fotografie sama. Od dob vynálezu fotografie už lidstvo prodělalo minimálně tři vlny 3D nadšení.

2.2.2015 v 8:30 | Karma: 7,69 | Přečteno: 566x | Diskuse| Hobby

Pavel Krejčíř

Fraktálovo velmi pozdní odpoledne 2

Tak jako se série kolegy Řeháčka dočkala již čtvrtého pokračování, přicházím i já s pokračováním mého skrovného příspěvku do světa fraktálů. Samozřejmě, že jsem žádné pokračování neplánoval, ale tak už to chodí.

22.10.2014 v 14:20 | Karma: 9,70 | Přečteno: 675x | Diskuse| Věda

Pavel Krejčíř

Fraktálovo velmi pozdní odpoledne

Tento článek je inspirován sérií článků kolegy Řeháčka. Abyste to špatně nepochopili - rozhodně mu nechci lézt do zelí ani do jeho lagun plných mořských koníků. Ale jak postupně přibývají články jeho populární série, začínám propadat panice, jestli snad na něco nezapomněl.

17.10.2014 v 8:00 | Karma: 11,23 | Přečteno: 702x | Diskuse| Věda

Pavel Krejčíř

Co nám říkají satelity GPS o teorii relativity

Satelity GPS jsou často prezentovány veřejnosti jako fantastický důkaz o platnosti Einsteinových teorií relativity. Realita je ovšem trochu jiná. Pokusím se vysvětlit, jak to se vztahem GPS a relativity je doopravdy.

19.9.2014 v 23:10 | Karma: 20,09 | Přečteno: 1572x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Bohoslužba před bitvou. Ukrajinští kaplani kážou, i válčí s puškou v ruce

5. května 2024  9:32

Záporoží (Od zpravodajů iDNES.cz) Reportéři iDNES.cz se vypravili na Ukrajinu za vojáky, kteří bojují proti Rusku. Stres a strach jim...

Kvůli změnám klimatu nepřibývá tornád, jen se více dokumentují, říká expert

5. května 2024  9:17

Tornáda jsou nedílnou součástí počasí v České republice a v průměru meteorologové zaznamenají jedno...

Naši dinosauři umí čůrat ve stoje, páření se ale vyhýbáme, říká zakladatel parku

5. května 2024  8:56

V „dinosauřích“ zábavních parcích sítě DinoPark najdou návštěvníci věrně zachycená prehistorická...

Děti si hrály na střeše haly u Stuttgartu, čtyři se ze sedmi metrů zřítily

5. května 2024  8:22

Čtyři děti se v sobotu večer v Remshaldenu nedaleko Stuttgartu na jihozápadě Německa propadly...

  • Počet článků 167
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2176x
Nedávno mi bylo dvacet. Nadělal se kolem toho docela humbuk, později tomu začali říkat sametová revoluce. Teď se živím jako programátor-guru s vedlejší funkcí "Viktor Čistič". To znamená, že likviduji škody, které napáchali jiní. Kdo likviduje škody po mně, to opravdu netuším. Jo, a v diskusích už nevystupuji pod nickem dolch, ani pod žádným jiným.