Kouříte? Dostanete příspěvek!

V současné době roste v celém světě boj proti kouření. Co se děje u nás?

Od počátku roku se v Evropě rozšiřuje počet zemí, kde je zakázáno kouřit. Ve Francii se třeba nesmí kouřit v barech, restauracích. V Německu na většině veřejných míst, přičemž každá spolková země má svoje specifika a tak co je dovoleno třeba v Sasku může být zakázáno v Bavorsku. Tak daleko snad nikdy nedospějeme.

Co u nás - tady sice je zákonem 379/2005 Sb. v § 8 vymezena místa, kde je zakázáno kouřit (například nástupiště, přístřešky a čekárny, samozřejmě školy, zdravotnická zařízení, uzavřené zábavní prostory a další a další. Místa, která jsou vyhrazená pro kuřák, by měla být výrazně označena atd.

To vše by bylo v pořádku, kdyby se to dodržovalo. Myslím, že každý z nás se když ne denně, tak často,  setká s tím, že toto se nedodržuje a nevzpomínám si, že bych se setkal někdy se zásahem obecní policie nebo Policie ČR, aby se to dodržovalo.

Teď jsem se dozvěděl, že letos  VZP zavedla příspěvky na odvykání kouření - ve své podstatě pokud kouříte (dobrovolně) a rozhodnete se léčit - podstoupíte souvislý odvykací program pod vedením odborníků a léky, které užíváte, nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, můžete dostat 1000 až 2000 Kč příspěvku od VZP.

To je na jedno stranu v pořádku -  náklady na nemocniční léčbu chorob způsobených kouřením stojí pojišťovny miliardy a to nemluvím o dalších chorobách, jejichž vznik kouření podporuje, ale na druhé straně mi to vlastně připadá jako pozitivní diskriminace nekuřáků -těch kteří nekouří, často jsou vlastně pasivními kuřáky a příspěvek na nějaké léčení žádný. A to, že přítomnost v zakouřeném prostředí má na nekuřáky podobný vliv, snad nechce nikdo popřít.

Řadu příspěvků, které pojišťovny poskytují svým klientů, chápu a oceňuji, zrovna ten na kouření (na který má prý pojišťovna letos 20 miliónů) mezi ně však nepatří.

Pro objektivitu musím dodat - jsem nekuřák.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Karel Krejčík | čtvrtek 3.1.2008 7:39 | karma článku: 15,64 | přečteno: 1760x
  • Další články autora

Karel Krejčík

Máme prezidenta velezrádce

4.3.2013 v 17:10 | Karma: 26,62

Karel Krejčík

Návrat do minulosti

18.9.2010 v 14:09 | Karma: 10,08

Karel Krejčík

To je šetření?

3.9.2010 v 12:58 | Karma: 14,52

Karel Krejčík

Což odložit Kocába?

29.8.2010 v 11:38 | Karma: 33,03