Začnu o pošťácích; doufám, že skončím o pošťácích - ale bude to o sčítání lidu

Dnes jsem před místní pobočkou pošty vyčkala, až se dovnitř dostanu ( do tří lidí), s respirátorem - a smím dovnitř. Šla jsem odeslat 2 x knížku své dcery Niny a byť připravena na jakoukoliv cenu, prála jsem: co nejlevnějc to jde.

A při tomhle svém upozornění (ve finále jsem poštovní dámě nechala 4 koruny "dýška" se slovy: Kupte si za to vilu), jsem si vzpomněla na měsíc své poštovní " praxe".

Což bylo v roce 1974 v rámci vysokoškolské aktivity a já jsem hned v druhém týdnu udělala manko 800,- Kčs. Nebudu popisovat svůj pláč, utírání uplakaných nudlí do dederonové halenky, ani finální řešení. Prostě  jsem dostala do brašny 40 000,- Kčs na důchody a k nim měla vybírat inkaso. V obvodu Prahy 3 jsem měla hafo důchodců, proto ty prachy, ale taky jsem dostala cca 3kg balík klíčů k výtahům.

Než bych našla správný klíč k prvnímu výtahu, bylo by po pracovní době. Tak jsem kmitala pěšky. (Jo jo, to jsem ještě byl mladá a fakt jsem kmitala.) Jednou jsem takhle vykmitla do 5. patra, důchod fakt 800,- Kčs , což tehdá byla bomba, a dáma pro mne měla připravených 50 haléřů dýška ( úplně přesně 5 x 10 haléřů).

Tak jsem řekla, že tohle mám jako brigádu, za niž jsem PLACENA, a těch 5 x 10 halířů jsem si nevzala.

Nicméně od té doby sem tam pošťákovi nějaké drobné dýško dám.

Takže když se už před dvěma lety Babiš vyjádřil ke sčítání lidu - nic konkrétního, jen že bude stát cca 2,5 miliardy korun - byla jsem s cenou pro poštu v poho.

Ne s formulářem, jak má vypadat, ale s prací pošty jo. Až jsem zhlédla rozhovor (15. 03. po 15.hod. na ČT 24) Jolany Voldánové, mluvčí sčítání lidu 2021, s Danielem Takáčem.

A juhůůů - to sčítání vyjde levněji. Paní Voldánová pravila, že před 10 lety to elektronicky vyplnila asi 1/4 z nás, letos se očekává až 71 %.  Takže bych to viděla, že pošta bude levnější dobře o miliardu.

Takáč se taky vyznamenal. Neměl žádné otázky k obsahu formulářů ( já bych jich měla nejméně pět!), za to k technice se vytáhl: "Když zkazím vyplnění, mohu se přihlásit znovu a znovu vyplnit? Takže znovu a znovu?"

Takže nemusíte bejt ani hekr, abyste věděli, jak sčítání lidu sabotovat a zahltit celé ČSÚ.

No já to zkusím elektronicky, uvidím, co se po mně chce a jestli to chci sdělit, a pak možná půjdu do té písemné verze, a tedy pošty.

Ovšem tentokrát pošta to čtyřkorunové dýško "kupte si vilu" nedostane.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Alena Křehotová | pondělí 15.3.2021 20:04 | karma článku: 17,04 | přečteno: 752x