Nechci přímou volbu starosty. A referendum?

Bylo to v polovině 80. let min. st. kdy jsem halekala:„Vzdám se volebního práva, když mě manžel uživí a nebudu muset chodit do práce.“ To jsem k první dceři vrhla jednorázově další dvě, čímž se „dědění“ kdečeho zvrhlo na kupování

kdečeho všeho…A bez mé mzdy bychom to nezvládli.  A po „převratu“ 1989 se to jen prodražilo…

Jo byla to nadsázka, ale tak pade na pade. Dneska – s tím, že nechci přímou volbu starosty, jakož jsem i proti přímé volbě prezidenta – to není pade na pade a není to nadsázka. Si totiž umím představit, že volby v obci vyhrají strany A a B, zatímco starosta kandiduje za stranu C, ale je to „bourák“, kterého kdekdo chce. Co takový starosta zmůže?

No nic. V zastupitelstvu jsou strany A a B ve většině; v radě obce rovněž. Starosta má problémy, rada má problémy, zastupitelstvo má problémy – takhle to fungovat nemůže. Tedy v takovémto konkrétním případě. Proti tomu je-li starosta ze strany A nebo B, pak není nutná PŘÍMÁ volba; strana A či B jej nejspíš navrhne a zastupitelstvo zvolí.

A obecné referendum?  K něčemu státotvornímu jsem neznalá. Já nechci euro, vím proč a ekonomicky mě samu za sebe nikdo nepřesvědčí, že přijetí je dobře. Naproti tomu si nemyslím, že rozbít EU dalšími „brexity“ je správná cesta. Chci tím říct, že referendum s otázkou „Chcete, aby ČR zůstala v EU?“ jistěže lze vypsat, ale ne dřív, než po nejméně roční celospolečenské diskuzi, v níž budou názory odborníků celého politického spektra.

Nikdo se mě neptal na to, jestli zrušit jesle; snížit počet mateřských školek; privatizovat dodavatele vody… anebo vyslat vojska do Afghánistánu nebo kam to. Na což všechno mám názor podložený lety zkušeností. Ale referendum nebylo. Stát si udělal, co chtěl.

A teď bych se měla vyjádřit k mezinárodně geopolitickému záměru, jehož dopady si neumím představit? Bez adekvátních informací, které – nebojme si to přiznat – nemám šanci získat objektivně?

Takže: žádné referendum bez dlouhodobé celospolečenské diskuze odborníků napříč politickým spektrem (takto a ještě lépe pregnantně podložený zákon referenda se asi dá akceptovat); žádná přímá volba starosty (a zrušit přímou volbu prezidenta), zůstat u zastupitelské demokracie.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Alena Křehotová | středa 31.1.2018 11:34 | karma článku: 21,53 | přečteno: 876x