Je rozpad EU "za rohem"?

"Je to tak daleko, kam dohlédnu a ještě za roh", říkávala moje maminka o všem, co si myslela, že nastane, jen nevěděla kdy. Já si takhle myslím, že je "za rohem" polexit = vystoupení Polska z EU. Pak hned Maďarska; a pak je hotovo.

Pokud jde o Polsko a EU je to jistěže o těžbě v dole Turow. Vyměřenou pokutu od EU nikdy Polsko platit nebude. Omezení těžby bychom - jako ČR - mohli v bilaterální dohodě dosáhnout leda tak, že oni omezí těžbu, my jim za to budeme platit.

Na rozdíl od EU, která na Poláky nemá žádnou páku, tak Polsko na ČR páku má. Je to Staliňák.

Staliňák ( jakožto leccos pamatující starousedlík, navíc milující historii) je zdejší chemička. Postavil ji Hitler - měla děsný název, kdo zná němčinu je mu jasné, že se to skládalo ze tří podstatných jmen - ale spadala pod Hermann Göring Werke, Gmbh.

Po osvobození připadla tato chemička (vyrábějící benzín, nejprve z hnědého uhlí, posléze z ropy) Sovětskému svazu a Stalin ji jako válečnou kořist věnoval lidu Československé republiky. Prezentoval to tu tehdejší ministr zahraničí SSSR Zorin; odtud název Stalinovy závody.

Což po nějakém tom odhalení Stalinova kultu bylo změněno na Chemické závody ČSSP (= československo-sovětského přátelství). Tuším, že to přežilo i rok 1968. 

A vydrželo do 1989 - pak se někdy přešlo na Chemopetrol, pak v rámci privatizace na Unipetrol, pak to koupili Poláci a postupně se přešlo na dnešní PK Orlen.

Když kouknu "za roh" - tak Poláci na nás mají slušnou páku. A když se s nimi dvoustranně nedomluvíme, možná se nebudeme stačit divit.

Ale protože současné polské politické vedení je docela dost "přes čáru" EU - justiční zákony, protipotratový zákon ap., tak možná z EU vyhupne. A ač do zahraniční politiky nevidím - ani u své země, natož u zemí ostatních - nevyloučila bych, že se toho chytne Maďarsko a vystoupí z EU ... a pak se EU nebude stačit divit, že ty její direktivy se kdekomu příčí.

Asi nás ještě čekají věci - a možná ani nedohlédneme "za roh".

Autor: Alena Křehotová | úterý 21.9.2021 8:24 | karma článku: 31,12 | přečteno: 753x