Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sousedé aneb jak to vlastně bylo ve Frenštátě?

Nedávné události ve Frenštátě, tedy neomluvitelné počínání jednoho z nájemců (?) bytů v obytném domě a následná tragédie vzbudily zájem veřejnosti o problémy, která jinak nejsou často ve středu pozornosti.

Nedávné události ve Frenštátě, tedy neomluvitelné počínání jednoho z nájemců (?) bytů v obytném domě a následná tragédie vzbudily zájem veřejnosti o problémy, která jinak nejsou často ve středu pozornosti, totiž zájem o vztahy mezi obyvateli obytných domů a bytů, ať již nájemních, družstevních nebo ve vlastnictví jednotlivých osob. Nejen, že se zabývám touto problematikou celá léta, ale učinil jsem v nedávných dnech i aktuální osobní zkušenost, když jsem se na pozvání deníku Blesk účastnil chatu s občany, kteří se na tuto problematiku z hlediska práva, ale i z hlediska obyčejné lidské ohleduplnosti a slušnosti, dotazovali. A věřte mi: zdaleka to není tak jednoduché a přímočaré, jak by se z povrchních komentářů (i frenštátské události) mohlo zdát.

Tak část občanů poukazovala na bezohledné chování majitelů psů, jejichž zvířata ruší ostatní obyvatele hlukem, a část občanů si stěžovala na nepřející sousedy, kteří hystericky nepřiměřeně reagují i na občasné zaštěkání miláčka dětí a rodiny. Někteří se s obavami dotazovali, zda ke koupi psa potřebují souhlas sousedů v domě, a jiní požadovali, aby o právu chovat v obytném domě zvíře se rozhodovalo hlasováním na schůzi obyvatel domu. Ale k vážnějším věcem. Část občanů poukazovala na své sousedy, kteří nesmyslným zamítáním všech nových nápadů a nesouhlasem s jakýmkoliv vylepšováním stavu domu brání zlepšování podmínek k bydlení. Ale  stejně početná část vlastníků bytů a družstevníků si stěžovala na to, že požadavky movitějších sousedů na úpravy v domě přesahují jejich finanční možnosti a staví je před možnost, že o své bydlení přijdou.

Ohledně chování pana A. B., který snad svým chováním způsobil frenštátskou tragedii, byla rozpoutána mediální vřava jednoznačného odsudku. Jak také jinak, že? Ale není vhodné a snad i spravedlivé ptáti se po příčinách událostí? Není snad v oněch příčinách překrytých mediální vřavou skryto poučení a výstraha, aby k podobným událostem již nedocházelo?

A tak se ptám: je pravdou, že dluh pana A.B. vznikl v převážné míře tak, že Společenství vlastníků bytů v tom později zničeném domě odhlasovalo úpravy domu (výměnu oken), se kterou pan A.B. nesouhlasil, protože na ní neměl peníze? Nezřídilo Společenství vlastníků (tedy sousedé pana A.B.) v domě pod jeho bytem prodejnu potravin a ryb, která nesnesitelně zvyšovala vlhkost v jeho bytě a jeho stížnosti zůstávaly zcela marné a bez odpovědi? Stěžoval si marně pan A. B. na hluk z této prodejny a na prodej alkoholu mladistvým? Je pravdou, že jeho dluh ve prospěch tohoto Společenství vlastníků činil 140. tisíc Kč, a pro tento dluh mu byl exekutorem prodán jeho byt, takže jej jen dny dělily od bezdomovectví?

Nic netvrdím, nic neobhajuji, nehledám žádné důvody, omluvy a vysvětlení. Jen se ptám na základě dopisu, který mně, jako místopředsedovi ústavněprávního výboru Poslanecké sněmovny, neanonymně, poslal jeden z frenštátských občanů. Já sám na odpověď na tyto otázky nalézat nemohu, ale snad by mohl pomoci některý z těch novinářů, kteří odmítají slova pana prezidenta o části médií, která se podílejí na mediálních masážích a manipulaci s veřejným míněním. Ne proto, abychom snad omluvili jednání pana A. B. Ale abychom věděli, jak se k sobě máma a nemáme chovat.

 (Psáno pro Britské listy, 11.3.2013)

Autor: Stanislav Křeček | středa 13.3.2013 12:10 | karma článku: 27,13 | přečteno: 1871x
  • Další články autora

Stanislav Křeček

Nezakazovat islám! Jen nesdílet…

Výzvy k zákazu islámu jsou zcela nesmyslné a jen zhoršují již tak složitou a málo přehlednou situaci.

15.1.2015 v 10:00 | Karma: 26,73 | Přečteno: 1506x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Křeček

Romové 2015

Na počátku roku je vhodné zamyslet se nad problémy a otázkami na které již dlouho hledáme a nenacházíme rozumné odpovědi.

11.1.2015 v 10:55 | Karma: 27,81 | Přečteno: 1348x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Křeček

Lumpenkavárna a spol.

Lumpenkavárna se stala sociologicko-politologickým pojmem. Nevím sice jak zrovna toto jinak bohulibé zařízení k tomu přišlo, a už vůbec nevím proč „lumpen“ (z německého Lumpen (hadry), Marx: lumpenproletariát: část proletariátu politicky zcela neschopná a nepoužitelná...), ale budiž. Podívejme se však na to blíže.

19.11.2014 v 13:05 | Karma: 24,26 | Přečteno: 1499x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Křeček

Základní práva neřeší nerovnost

Otázka lidských práv je v poslední době v českých sdělovacích prostředcích velmi frekventovaná, neboť pokusy o její řešení se hodí k nejrůznějším příležitostem.

12.11.2014 v 9:10 | Karma: 16,83 | Přečteno: 531x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Křeček

Jiný Listopad

Ve své brněnské kanceláři mám pověšenu fotografii pořízenou někdy koncem listopadu nebo na začátku prosince 1989 v sídle tehdejší Československé strany socialistické na pražském Náměstí Republiky.

9.11.2014 v 20:00 | Karma: 11,13 | Přečteno: 587x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Policie zabavila 300 milionů na nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu

5. června 2024

Premium Česká policie v tichosti řeší třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní obchody...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

Odvolili lídři stran. Klaus dal hlas těm, kdo nekývají „násilné integraci“ Evropy

7. června 2024,  aktualizováno  16:07

V Česku začaly volby do Evropského parlamentu. Lidé mohou do dnešní desáté hodiny vybírat z 30...

KOMENTÁŘ: O čem že je to referendum? Mnohem více jde o psychologický efekt

7. června 2024

Premium Už páté volby do Evropského parlamentu startují. Volíme sice do Evropy, ale tradičně si tím...

Autobus s lidmi na blikající přejezd nenajel, koriguje policie líčení svědkyně

7. června 2024  15:45

S vážným podezřením se v dubnu obrátila na policii žena a popsala jí, že autobus jedoucí z Brna ve...

Jsou na nás moc dobří, stěžují si ruští blogeři na ukrajinské drony a operátory

7. června 2024  15:45

Ačkoli se Moskvě v posledních týdnech podařilo postoupit na několika úsecích ukrajinské frontové...

Jak hodnotíme obilné kaše GERBER Grain&Grow?
Jak hodnotíme obilné kaše GERBER Grain&Grow?

Výživné kaše GERBER Grain&Grow přináší to nejlepší ze světa obilovin. Potěší všechna malá bříška a především uspokojí potřeby děťátka v klíčovém...

  • Počet článků 171
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1279x
Autor je od dubna 2013 zástupcem Veřejného ochránce práv, dříve byl poslancem Poslanecké sněmovny PČR, advokátem a čestným předsedou Sdružení nájemníků ČR. Narodil se 20.5.1938 v Praze, pracoval jako horník, dělník, geolog, výtvarník a jiné.

Seznam rubrik