Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ty musíš žít!

Dvojice nerozlučných kamarádek. Znají se už od mateřské školky. Je sobotní dopoledne, vystoupily z vlaku a rozhodují se, jestli zvolit cestu po asfaltce (možná jim nějaké auto zastaví) nebo jít polní cestou. Ta je kratší a vede přírodou.

Bohužel si neuvědomily, že noc předtím pršelo a cesta je rozbahněná. Chvíli přemýšlí, jestli se přece jen nevydat tou schůdnější, ale co, nebudou se vracet, když už jsou tam. Záda bolí od narvaných batohů, je v nich vše co potřebují dvacetileté dívky k životu, ale snad nejvíce místa zabírá špinavé oblečení. Není se co divit, bydlí v pronajmutém bytě ve velkém městě a pračku nemají, tak s pravidelností vláčejí obrovské nadité tašky do pračky k rodičům. Vůbec nevadí, že je vzdálená několik kilometrů vlakem.

Zbývají asi tři kilometry pěšky a jsou doma. Čeká je normální oběd a ne nudle ze sáčku, které zákonitě po určité době začnou "lézt krkem". Jo panečku, domácí strava.

Jedna jde rychleji, snaží se vyhýbat kalužím na rozblácené cestě, druhá se pomalejším krokem vleče za ní. "Zdá se jí to, nebo opravdu vydává podivné zvuky?". Mezi řečí si stěžuje, že se necítí nejlépe. Probírají včerejší večírek, který si užily, tančily až do rána. Dnes, mimo těžké batohy, táhnou i menší kocovinu. Za všechno se platí.

Ta první, co se žene, po chvíli druhou dívku ani neslyší, sakra co se to děje? Otáčí se, kamarádka leží v té snad největší kaluži a zmítá sebou. První moment, chce se smát, "Co to proboha vyvádíš?" Myslela, že jí jen uklouzla noha a spadla, snad možná pod tíhou batohu? Přichází k ní a zjišťuje, že se něco děje.

Mnohem vážnějšího, tělo sebou zmítá v křečích, je celé od bahna. Křičí :"Co je s Tebou, kurva vzpamatuj se!". Ztrácí pojem o čase. Snad se zastavil. Neví, jestli uběhly dvě minuty anebo jen pár vteřin. Tělo se dozmítá v mírných záškubech. Z jindy krásné, ale právě teď neuvěřitelně mrtvolně bledé tváře, na ni hledí velké oči. Snaží se nacpat pod její hlavu menší batoh, třepe s ní a ptá se, :"Co to je, co se to s Tebou stalo?" Slzy se ji nezadržitelně derou z očí a ona pro vzlyky ani nemůže mluvit.

"Co mám dělat dál?" Dívka neodpovídá, bezvládně leží, tak se ji snaží odtáhnout na sušší místo, kontroluje, jestli dýchá. Vše je v pořádku, tak co teď? Vesnice je stále vzdálena asi dva kilometry. Dnes by vytáhla mobil a vyťukala číslo na záchranku, ale v té době tyhle vymoženosti teprve začínaly.

Srdce jí buší jako o závod. Má pocit, že jí každým okamžikem musí nutně vyskočit z hrudníku. Kamarádka stále nekomunikuje, ale důležité je, že dýchá. Musím něco udělat, říká si ta druhá a tak tam vše zanechá a začíná utíkat. Na základce ráda běhala dlouhé vzdálenosti, ale teď jí přijde, že nohy jsou z ocele a nemůže s nimi pohybovat, natož utíkat. Jde to těžko, nohy ji kloužou po zablácené cestě, ale už nezbývá čas přemýšlet nebo litovat, že se měly vydat druhou cestou. Měly. Už je pozdě.

Nedokáže zastavit vzlykot, slzy jí stékají po tváři. V mysli jí probíhá celé dětství. Různé, nastříhané okamžiky, které strávila se svojí nejlepší kamarádkou. Krátký film. Společné roky. Nevěří v Boha, ale teď ho, nebo "nějakou vyšší sílu" pokorně prosí o to, aby kamarádka žila.

Konečně dobíhá k prvnímu domku ve vesnici. Nehledá zvonek, rovnou silně buší na dveře. Otevírá paní, zná ji od dětství, vždyť tu strávila tolik let. Na vesnici zná každý každého. Vysušené hrdlo jí nedovoluje vysvětlit, co se stalo a tak se z posledních sil pokusí zakřičet: "Potřebuji zavolat záchranku, ona leží na polní cestě". Paní odbíhá do domu, vytáčí číslo a potom se společně vracejí na místo. Neustále ji popohání k většímu spěchu, bolest a strach ji svírají. Nechala jsem ji tam, co když je mrtvá? Opět brečí a není k zastavení.

Vyděšená sousedka jde rozblácenou cestou, tak teď už chápe, proč je dívka celá obalená bahnem. Přichází na místo, záchranka už je tam také. Žije! Sedí, hlavu vztyčenou, vypadá jako z hororu a nechápavě na ni hledí. "Co se stalo?, Proč sedím v tom bahně?" Nepamatuje si vůbec nic. Byl to nějaký druh záchvatu. Může se přihodit i jen jednou za život, možná to byla vyčerpanost? Diagnóza zazní až po podrobnějším vyšetřování a několikadenním pozorování.

Druhá dívka má pocit neuvěřitelného štěstí. Žije. Nic víc se nepřála, jen to, aby byla její kamarádka v pořádku. Je tak slabá, nohy se jí podlamují v kolenou.

Se sanitkou přijíždí k domu rodičů kamarádky. Její maminka téměř křičí : "Co jste dělaly, proč jsi tak špinavá?", ptá se a slzy se jí řinou z očí. Obě cítí úlevu a štěstí.

Snaží se vysvětlit situaci, lékař odváží dívku i s maminkou do nemocnice a prosí tu druhou, aby následující den přijela také. Jistěže přijede, teď už jen prochází vesnicí, zvědavé pohledy sousedů ji v ten moment nezajímají. Jakoby se pro ni zastavil svět. Je šťastná. Nic víc ji nenaplňuje štěstím, než vědomí, že její nejlepší přítelkyně žije.

Věnováno právě pro ni.

Autor: Jana Delgado | pondělí 12.5.2008 0:45 | karma článku: 21,62 | přečteno: 1885x
  • Další články autora

Jana Delgado

Vezmeš si mě?

Co si budeme ženy namlouvat, která z nás ve skrytu duše nedoufá v onu kouzelnou větu a krásný šperk k tomu? Moje představy o zásnubách byly zmačkané jen do té podoby, že půjdeme na večeři při svíčkách, které většinou hned sfoukávám a číšník je opětovně zapaluje. A snad ve skleničce šampaňského bude plavat kroužek zlata.

16.4.2013 v 12:55 | Karma: 23,50 | Přečteno: 2563x | Diskuse| Osobní

Jana Delgado

Linecká slepovaná láska

V životě jsou chvíle, které trvají věčnost. Čekání, které ubíjí, vysilující strach a úzkost z budoucnosti Karolíně svazuje nohy. Srdce buší jako o závod a myšlenky nedovolí utíkat se k těm obyčejným věcem.

12.4.2013 v 12:17 | Karma: 11,92 | Přečteno: 769x | Diskuse| Ostatní

Jana Delgado

Vzpomínky v krabici

Kdysi jsem se malinko jízlivě usmívala nad některými fotkami z dovolených. Dnes už je chápu.

8.7.2011 v 19:50 | Karma: 14,82 | Přečteno: 1699x | Diskuse| Osobní

Jana Delgado

Bloody Sunday

Neděle. S kolegy ji nazýváme "Bloody Sunday". Tradičně narváno. Zkouším projít areálem plným křičících dětí, sebevědomých fanoušků fotbalu (kde obvykle platí pravidlo čím větší skupina, tím drzejší vystupování), milenců, unavených řidičů...

3.6.2011 v 13:44 | Karma: 15,56 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Osobní

Jana Delgado

Láska je když..

se vezmete před Bohem, slíbíte si věrnost v časech dobrých i zlých .. Láska je, když se před Bohem nevezmete, a přesto jste si věrní v časech dobrých i zlých

31.5.2011 v 13:45 | Karma: 15,87 | Přečteno: 1610x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...