Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mokré vysvědčení voní chlorem a nostalgií

Uložené jako poklad. Hluboko v krabici vzpomínek na dětství. Společně s osvědčením dr. Bolíta.

hellokids.com

 Vzpomínky mě potápí do bazénu v okresním městě. Mačkaly jsme se s holkama ze třídy ve sprše a já si stydlivě a červená až za ušima natahovala svoje jednodílné průsvitné plavky a žlutou koupací čepici. S děsem v očích jsem hodila placáka do studené vody, ostré jako Žiletky od Psích vojáků. Koupací čepice ve kterých jsme všichni vypadali jako pestrobarevní mimozemšťané, kteří spadli na planetu Zemi a učí se plavat. 

  Křečovitě jsem se přidržovala korkové destičky a učila se splývat. Na hladině mě udržovala pouze vidina konce hodiny a hlavně párek s hořčicí, který jsme si s železnou pravidelností s chutí dávali. Ještě jsem se ubezpečovala, kde mám pytlík na blití (tenkrát jsme na svačinu nosili pevný papírový), protože mně občas bývalo špatně na cestě domů. Kdo zná serpertiny z Vyškova, ten mi dá jistě za pravdu. Zatáčky kroutící se jako had jsem o několik let později nenáviděla ještě víc, protože si tuhle trasu oblíbil i můj tehdejší instruktor autoškoly.

  Nesnášela jsem první hodiny, ale když jsem na konci vítězoslavně držela v rukách orazítkované Mokré vysvědčení, cítila jsem se jako bych právě přeplavala kanál La Manche. Za pár roků jsem v moři plavala co nejdál od břehu a rozčilovala tím přítele. "Udělej mi fotku až ti zamávám". A měla hroznou radost, když jsem pak na fotce viděla v dálce malý flíček a pyšně ukazovala "To jsem já, ten flek vzadu!" Dnes si plavání užívám jako tu nejpříjemnější formu relaxace. Baví mě plavat, sluníčko se opírá do proskleného bazénu a já si jen tak přemýšlím. Občas se napiju vody a to jen proto, abych nezapomněla jak chutná chlor. Ale upřímně, tu slanou chuť mám raději. Chlor beru jako znouzectnost. Z myšlenek mě vytrhává neuvěřitelně chlupatý (živý důkaz potvrzující Darwinovu teorii o tom, že pocházíme z opice) Ind co poskakuje uprostřed bazénu. Přesně na té hranici, kde začíná hloubka. Vypadá, že je jako na gumičce a má výdrž. Poskakujte takhle téměř hodinu! Já bych to nezvládla. Vedle mě vznešeně proplouvá paní s hlavou vztyčenou nad hladinou jako paní Radová a ještě stihne konverzovat s druhou paní, která si občas dokonce smočí bradu. Z druhé strany bazénu plave paní s brejlama. No páni! To si jako brejlovec neumím představit. Možná se paní bála, že netrefí. Je fakt, že já už tu svoji trasu od skříněk, sprchy a ke schůdkům znám i poslepu. Stačí na to i to můj rozostřený zrak.

  Párkrát jsem si šla zaplavat s kamarádem a po cestě zpět jsem tak žensky povzdychla, že bych si potřebovala koupit nové plavky. O měsíc později jsem slavila narozeniny a kamarád si to přihrnul s balíčkem potištěným buclatými medvídky. S nedočkavostí jsem roztrhala papír a z něho vypadly plavky. Tomu říkám originální dárek! Já sama se bojím koupit oblečení pro svoje nejbližší, byť znám jejich velikosti. Jenže občas se nemusíme trefit do vkusu, že? On se trefil. Stylem i barvou. Mělo to malý háček. Plavky velikosti číslo šest (pro představu, velikost vhodná pro panenky) na sebe prostě nenarvu i když zatáhnu všechny špíčky. Nevěděla jsem, jestli se cítit dotčeně anebo litovat, že jsem mu vzala iluze o svojí postavě. Navrhla jsem mu, ať vezme plavky osmileté neteři. Dříve či později ji padnou jako ulité.

  Ale dnes mám hezký den. Ze sauny si to hrne přímo k bazénu opálený svalnatec. S rozběhem skočí rádoby šipku do bazénu studeného jako moje nohy a přes okraje se v ten okamžik přeleje půl bazénu. Zbytek vody se hrne na mě. Prskám vodu z huby a mokrou rukou (jak jinak, že?) si mnu štípající oči. Hladina vody klesne a mně je strašná zima. Zrychluji a dýchám jako o život. Se zděšením se dívám na přicházející skupinku adolescentů. To je jasné znamení, že je čas jít domů. Co mě maximálně nadzvedává nad hladinu jsou skákající oblůdky (ignorující zákaz skákání) za všeobecného chechtání kamarádů. Na tohle už jsem fakt asi stará. Elegantně vystupuji po schůdkách a zapomenu si spravit dolní část plavek, takže okolí vyděsím pohledem na půlku bílého zadku. Snad se nikdo neutopil..

 Článek tímto věnuji správci bazénu z let osmdesátých a dodatečně  se omlouvám za finanční škodu způsobenou vypitím litrů chlorované vody z bazénu.

 

Autor: Jana Delgado | pondělí 22.6.2009 15:00 | karma článku: 30,01 | přečteno: 6116x
  • Další články autora

Jana Delgado

Vezmeš si mě?

Co si budeme ženy namlouvat, která z nás ve skrytu duše nedoufá v onu kouzelnou větu a krásný šperk k tomu? Moje představy o zásnubách byly zmačkané jen do té podoby, že půjdeme na večeři při svíčkách, které většinou hned sfoukávám a číšník je opětovně zapaluje. A snad ve skleničce šampaňského bude plavat kroužek zlata.

16.4.2013 v 12:55 | Karma: 23,50 | Přečteno: 2563x | Diskuse| Osobní

Jana Delgado

Linecká slepovaná láska

V životě jsou chvíle, které trvají věčnost. Čekání, které ubíjí, vysilující strach a úzkost z budoucnosti Karolíně svazuje nohy. Srdce buší jako o závod a myšlenky nedovolí utíkat se k těm obyčejným věcem.

12.4.2013 v 12:17 | Karma: 11,92 | Přečteno: 769x | Diskuse| Ostatní

Jana Delgado

Vzpomínky v krabici

Kdysi jsem se malinko jízlivě usmívala nad některými fotkami z dovolených. Dnes už je chápu.

8.7.2011 v 19:50 | Karma: 14,82 | Přečteno: 1699x | Diskuse| Osobní

Jana Delgado

Bloody Sunday

Neděle. S kolegy ji nazýváme "Bloody Sunday". Tradičně narváno. Zkouším projít areálem plným křičících dětí, sebevědomých fanoušků fotbalu (kde obvykle platí pravidlo čím větší skupina, tím drzejší vystupování), milenců, unavených řidičů...

3.6.2011 v 13:44 | Karma: 15,56 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Osobní

Jana Delgado

Láska je když..

se vezmete před Bohem, slíbíte si věrnost v časech dobrých i zlých .. Láska je, když se před Bohem nevezmete, a přesto jste si věrní v časech dobrých i zlých

31.5.2011 v 13:45 | Karma: 15,87 | Přečteno: 1610x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy i omezení jejího prodeje cizincům

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  11:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Evropa otevřela dveře džihádistům, Londýn a Paříž nepoznáte, hlásá Trump

3. května 2024  11:34

Donald Trump krátce po potlačení propalestinských protestů na několika amerických univerzitách...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!